Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Scsebabscsicsa recept

hozzászólások (30)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

összesen: 339 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 4 adag *

összesen: 1356 kcal

energiatartalom / 100 g *

összesen: 119 kcal
hasonló receptek kalóriatartalma

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

BekkerBence
Bäcker Bence / BekkerBence Fri, 2013-03-08 21:23

Remélem tudatában van a recept beküldője, hogy rossz ragozást használ.
A ćevapčiča az egyesszám, a ćevapčiči a többesszám.
És ez a török Şişkebap vagy Iskendarkebap délszláv neve.

Wekerle
Wekerle Wed, 2012-03-21 11:39

Régen a Németországba induló diákoknak mondták: Ha kérdeznek tőled valami amit nem értesz akkor mond azt hogy "nincs festék" (=nicht verstehe) :-))

Sancho
Sancho Tue, 2012-03-20 11:55

Elkészítés szerint, inkább a román miccsre hasonlít.

Wekerle
Wekerle Tue, 2012-03-20 11:00

Krumpli, az tuti, hogy nem kell hozzá. A krumpli ismeretlen a muszlim világban. Csak a modern háztartások használják. Irakban csak februárban kapható néhány hétig. Ja és disznóhús természetesen nem. Irak déli részén van egy nagy mocsár amiben vaddisznók élnek. Reggelenként ott hevernek az út szélén az kamionok által éjszaka elütött vaddisznók, senki sem nyúl hozzájuk, pedig elég drága a hús a piacon.
A kolbászka horvát nevében a szláv "sics" főnévből képzett melléknév képzője (-os)

szkendergabor
szkendergabor Tue, 2012-03-20 10:18

Persze,hogy ahány ház annyi szokás, de, ha eredeti nemzeti ételeket akarunk készíteni akkor igyekezzünk azokhoz a receptekhez igazodni, melyek szintén eredetiek.Csak röviden ,én Szerbiában öregedtem meg legalább negyven éve sütöm-eszem a csevapot-röviden,csak így nevezzük szerbek magyarok, horvátok és bosnyákok-tehát mindannyian.Ami pedig a külömbségeket adja, az vidéktől,elkészítőtől egyéni ízlésvilágtól és ne soroljam mitől még, nem függ. A hithű muszlim, ugyanúgy megeszi, mint én a katolikus,vagy a szerb pravoszláv, esetleg, ő nem tesz bele disznó húst, mert tiltja a vallása ,undorodik tőle, fél hogy meglátja más muszlim,stb. De,egy biztos, a magyar bejglinek is van kismillió változata, és úgy szép a szakácsművészet, hogy sokféleképen tudunk egy néven nevezett dolgokat sokféleképen megcsinálni.Zárószónak ahogy a fenti recept írója ezt a nemes ételt elkeresztelte, jellemző a magyar divatra, hogy magának csinál szavakatPl:Dubrovnyik, Szibenik, Nyikita Putyin,Kenya(bár ez nem elírás,hanem rossz olvasás), az igazi Dubrovnik Sibenik Nikita stb. helyett.Tehát, tiszta lelkiismerettel merem állítani, aki csevapot, vagy akár csevapcsicsát kér Szerbiában, Boszniában, vagy HorvátországbanÉs még hozzá teszi "deszet komada"-tiz darbot, azt csak Bulgáriában akarja erről a pincér lebeszélni, mert ott egy nagy darab , egy adag.Egy viszont biztos 99%-ban jót eszik az éhes emberfia

lako76
lako76 Fri, 2012-07-13 22:39

Sziasztok!
Kedves Gábor nagyon szeretném, ha meg adnád a pontos receptet .válaszod előre is köszi .lako76,aradilaszlo75@gmail.com

Wekerle
Wekerle Tue, 2012-03-20 09:49

Ezt az ételt az arabok terjesztették el az egész muszlim világban. A Balkánra a törökök hozták be. A volt szovjet Közép-Ázsiában és Irakban is KEBAB a neve. Tulajdonképpen racionális megoldás gyors étkezéshez. A friss húsok rágósságának leküzdésére és a zsírfarkú birka farkának a hasznosítására találták ki. A hús lábon megy a karavánnal, amikor megállnak pihenőre egy állatot levágnak, megnyúzzák, kicsontozzák és a húst egy deszkán görbe, két nyelű kés hintáztatásával aprítják és a hús - zsír arányt beállítják, és máris mehet a rostélyra, ahol gyorsan megsül a vékony kolbászka.
Lángos-kenyérrel, zöldsalátával fogyasztják,

szneki
Szneki / szneki Tue, 2011-08-02 22:45

nem is tudom már hogyan jutottam el ehhez a recepthez,de olyan jót szórakoztam,mindenki írja a magáét:D de itt a nosalty-n ez megy,valaki feltölt valamit,és mindig van olyan hozzászólás hogy:"na az nem is úgy van eredetileg...":):):)én mindig azt mondom:ahány ház,annyi szokás:)
és szerintem:csevap, tehát se bab se csicsa:)
üdv.:Zsuzsi

Toocsi
Oláh Tóth Zoltán / Toocsi Tue, 2012-03-20 09:55

Kedves Zsuzsi! Micsoda igazad van!!! A lényeg: finom legyen, teljen öröme a családnak a fogyasztásában és készítőjének a látványban, hogy ízlik...

Klasem
Klasem Sat, 2010-08-21 12:11

Én amondó vagyok, hogy tökmind1 minek hívod, honnan származik, helyesen írod vagy sem, ez egy recepteknek készült oldal ahova mindenki azzal a szándékkal tölti fel saját receptjét, hogy mások is élvezhessék a különböző ízeket, ételeket. Az eredetiség nem abból fakad, hogy egy ország vagy tájegység eredeti receptjét írod le...Az az eredetiség, ha azt a Te magad szája íze szerint készíted el.
Szerintem ez a recept a nemes egyszerűségével hódít....Csak Gratulálni tudok érte!! :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-04-26 10:09

Nem akarok belekötni a névbe, de egy igazi még jugoszláviából átmenekült kolleganőmet kérdeztem meg annó tíz éve hogy Ők hogy hívják. A válasz az volt hogy CSEVÁP kiejtés szerint. Nincs se bab se csicsi benne. Csak ez. :) Nem kritika, csak megjegyzés.

salumeria
Kornél / salumeria Sat, 2010-08-21 16:26

Kedves Anon,
Csak egy megjegyzés erejéig:
Ha a kolléganőd jugoszláv, akkor biztos elmesélte azt is, hogy anno a nagy Jugoszláviában ennek az ételnek a neve ćevapcica volt. Aztán jött a délszláv háború, és a szakadás. Azóta mindegyik "új" ország másképpen hívja, pedig ugyanarról beszélünk.
Amúgy az igaz, hogy faszénen sütik leginkább, mellesleg étolajjal kenegetik közben, és a lecsöppenő olajfüst is ad egy különleges aromát a kolbászkáknak. Az ajvár stimmel, a lilahagyma inkább a mediterrán fehérhagyma arrafelé. Valaki írt pitát, mint köret, na az az egy biztos nem a Horvátoknál, max. Görög, vagy Törökországban. De hol is járunk már.....? :o)

serci
Serci / serci Sun, 2010-03-21 20:48

Még én sem voltam horvátba,nem is megyek inkább a görögöket csipázom. A lidlibe van mélyhütött scsebabscsicsa,de biztos az is olyan jó mint a hamburgerük....

vttm
Büszkeszósz / vttm Mon, 2010-01-25 08:33

Sopszkát legfeljebb Bulgáriában adnak hozzá, de mint kiderült, ráadásul nem is horvát, hanem bosnyák, és különben is birkából kellene csinálni, és egyébként sem így írják. Faszénen sütik, igen, de grilleztél te már panelben? Szerencsétlen csevapba már annyian belekötöttek, csak azt felejtik el, hogy ezen az oldalon a receptek olyanok, ahogyan mi csináljuk, ahogyan mi szeretjük. Ha hasábkrumplival, akkor azzal...

ciaobetty
ciaobetty Sun, 2010-01-24 12:07

a čevapot soha nem sultkruplival szolgaljak fel, hanem šopska salataval vagy aprora vagott hagymaval, lepennyel es ajvarral.. es kizarolag faszenen sutik

vttm
Büszkeszósz / vttm Fri, 2009-10-30 15:07

Ez utóbbit senki nem állította. Ugye abban egyetértesz, hogy Horvátországban is lehet enni?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-10-30 08:56

Mellesleg a cevap nem horvát nemzeti étel hanem bosnyák.

Elisabeth
Elisabeth Wed, 2009-09-02 20:18

  mititei-t csináltam már, (természetesen eredeti recept szerint:)) abban is 3 féle husinak kell lennie, só-bors-hagyma, és a legfontosabb: CSOMBOR. asszem borsikafű néven lehet kapni. ha legközelebb készítek, akkor lesz fotó és recept is rendesen :)

Noncsiga
Noncsiga / Noncsiga Tue, 2009-08-11 17:47

Én jártam már a Balkánon és Romániában is. A szüleim vajdaságiak, ott meggyúrva, tálcán is lehet kapni az üzletekben, 10% birka, 40% marha, 50% sertés, só, bors kerül bele, és szimplán csevapként emlegetik. A román miccs más ízű, bár emlékeztet a csevapra. (Ja, és Magyarországon senki ne vegyen csevapot, mert nem jó!)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-07-28 17:55

En meg nem nyaraltam, sot meg nem is voltam Horvatorszagban. :( Ki vagyok tagadva?? :(

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-07-15 23:20

Ez szamomra a helyi kulonlegesseget,a romaniai mititei-t vagy mici-et (miccs) juttatja eszembe.Az viszont sokkal fuszeresebb.Sok kulfoldi ezt emlegeti,szerintem erdemes volna egy receptet feltolteni:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-03-02 15:43

Vitatkozva a szerzővel és az előttem szólóval is. A helyes kiejtés csevapcsica. De ez mellékes, mert a recept sem tökéletes. Az eredeti recept birkahúst is tartalmaz, sőt túlnyomó részben birkából van. kb 50% birka, 30 % marha, és 20% sertés. Sőt, mivel az étel eredete a török időkre tehető, ezért az se baj, ha a disznót kihagyják belőle a birka javára.
Persze ízlések és pofonok, mert esetleg valaki nem szereti a birkát, no de az akkor egyen fasírtot. :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2008-11-18 17:58

Inkább csevapcsicsának nevezném, igaz kiejtés alapján "tyevapcsityi" :)

339
marhahús 40 dkg
sertéshús 40 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
szódabikarbóna 1 késhegynyi
lila hagyma 2 nagy fej