r
Nosalty Logó

Savarin

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
OsztriGa
Savarin
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

Az öntethez

Összesen 623 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

Az öntethez

Összesen 4985 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

Az öntethez

Összesen 258 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.9 g

Zsír

  • Összesen
    19.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    153 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    356.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    154 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88.5 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    177 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    174 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    163 micro
Összesen 623 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94.9 g

Zsír

  • Összesen
    155.5 g
  • Telített zsírsav
    87 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1223 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2854.4 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    254 mg
  • Kálcium
    587 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    168 mg
  • Foszfor
    1235 mg
  • Nátrium
    582 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    708.3 g
  • Cukor
    279 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

VÍZ

  • Összesen
    656.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1413 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    584 micro
  • Kolin:
    824 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1394 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    237 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1307 micro
Összesen 4985 kcal
  • 6% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    30 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.6 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 258 kcal

Hozzávalók

A tésztához

Az öntethez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta hozzávalóit szobahőmérsékletre melegítjük (kb. 1 óra).
  2. A meglangyosított tejbe szórjuk az élesztőt, kis cukrot adunk hozzá, és 4 ek. lisztet keverjünk bele.
  3. Ezt a kovászt kb. 30 percig, letakarva kelesztjük. A megmaradt lisztet, tálba szitáljuk, hozzákeverjük a cukrot és a sót, közepébe kis mélyedést csinálunk.
  4. Beleütjük a tojásokat, belemorzsoljuk a lágy vajat, az érett kovászt, és sima tésztává dagasztjuk. (Akinek van kenyérsütő gépe, az szórjon bele minden hozzávalót -elsőnek a folyékonyakat, majd a többit, és dagasztassa ki a géppel, majd hagyja megkelni...)
  5. A megdagasztott (elég lágy!) tésztát hagyjuk duplájára kelni.
  6. Kivajazott "savarin" formában -esetleg kapcsos koszorúformában - 180 fokon kb. 40 percig sütjük.
  7. Amíg sül, készítsük el az öntetet: vizet a cukorral és a pálinkával kb 5 percig forraljuk.
  8. A megsült tésztát vegyük ki a formából, tegyük egy nagyobbacska tálcára és locsoljuk meg még forrón a sziruppal. Mindet rá kell locsolni, szépen lassan adagolva, lehetőleg az oldalára is öntözve, hogy jól átjárja a nedvesség az egészet.
  9. A baracklekvárt forraljuk össze a cukorral és annyi vízzel, hogy önthető mázat kapjunk eredményül. Ha kell, turmixoljuk össze a darabokat (házi lekvároknál..). Kenjük be az oldalait is lekvárral.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 56
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 22280
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 31.

Ajánló

Alma-körte vegyes kompóttal tálalhatjuk, vagy esetleg további higított sárgabarack lekvárral. Mivel ez egy koszorúforma, a közepébe szórhatunk friss gyümölcsöt, ami szép dekorációja is lehet egyben.  

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Savarin
OsztriGa 35 recept

Drága jó nagymamám isteni foszlós kalácsokat tudott sütni. A rokonság gyakran bombázta kérdésekkel, hogyan csinálja. A mérnök végzettségű családtagok mindig ki is akadtak a válaszokban előforduló mennyiség és egyéb meghatározásokon: "egy olyan összemaroknyi liszt"... "egy pici élesztő".... "amikor már látod, hogy jó".... Hát igen, a drága nagyi "összemarokja" nagyobb volt az enyémnél, így aztán ezzel a leírással nem ment sokra az ember.  Meg aztán honnan látja az ember, hogy már összeállt, és jó a tészta?? Életem párja egy bankjegyvizsgálókat gyártó cégnél dolgozott. Egyszer egy kiállításon, az utolsó napon, amikor már mindenki fáradtan leste a másodperceket, hogy mindjárt vége, és lehet bontani, és hazamenni, egy fiatalember fittyet hányva az időre, jól belemelegedett a kérdéseibe. A párom eleinte lelkesen válaszolgatott, de aztán kezdte megunni. Mire a fiatalember - éppen egy bankjegyet vizsgálgatva a készüléken- megkérdezte: "És azt honnan látni, hogy egy bankjegy hamis-e??" Mire a párom: "Onnan, ahol áll. Onnan már látni...." :-) Így van ez a tésztagyúrásnál is, a gyakorlat hozza meg a válaszokat. Mindenkinek ajánlom azonban, hogy próbálkozzon meg ezzel a tésztával, mert ha véletlenül egy ragacsos massza is sikeredne belőle, nem gond: ügyeskedje, öntse bele a formába és süsse meg. Nem fogja megbánni. Ez a tészta másnap is lágy, és isteni finom. Aki gyerekeknek készíti, az használjon több vizet, és kevesebb aromát.

Hozzávalók

A tésztához

Az öntethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek