r
Nosalty Logó

Sárgaborsó leves

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Harmathy Ildikó
Sárgaborsó leves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 17% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 550 kcal
  • 17% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2204 kcal
  • 17% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 300 kcal
  • 17% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    29.9 g

Zsír

  • Összesen
    9.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1347.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    114 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    87 mg
  • Foszfor
    419 mg
  • Nátrium
    689 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    48.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    172 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    90 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 550 kcal
  • 17% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    119.8 g

Zsír

  • Összesen
    39.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5391.4 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    108 mg
  • Kálcium
    455 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    347 mg
  • Foszfor
    1674 mg
  • Nátrium
    2755 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    351.8 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    98 mg

VÍZ

  • Összesen
    194.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    74 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    246 micro
  • Kolin:
    686 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    359 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 2204 kcal
  • 17% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    734.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    228 mg
  • Nátrium
    375 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    93 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 300 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Asárgaborsót hideg vízben legalább 2 órán átáztatjuk.
  2. Közben a hagymát kockára vágjuk.
  3. A borsót a hagymával feltesszük főni úgy, hogy a víz szintje 2 ujjnyival a borsó felett legyen.
  4. Forráskor kis lángra vesszük, puhára főzzük.
  5. A bacont csíkokra vágjuk, serpenyőben megpirítjuk,kenyérszeletekről levágjuk a héjat, és ugyanabban a serpenyőben, amelyben a bacont pirítottuk a kenyérszeleteket is megpirítjuk.
  6. Botmixerrel a borsó egy részét pürésítjük.
  7. Tálaláskor a levesre tesszük a pirított kenyeret, arra a pirított bacont.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 583
  • Tegnapi nézettség: 43
  • 7 napos nézettség: 250
  • Össznézettség: 318098
  • Feltöltés dátuma: 2009. január 16.

Ajánló

Mindenféle diétához melegen ajánlható: liszt nélkül sűrítjük, ami azt jelenti, hogy gluténmentes kenyérrel vagy kenyér nélkül lisztérzékenyeknek is ajánlom. Vega leveskockával és sárgarépa-chips-szel a bacon helyett a vegáknak. Leveskocka és -betét nélkül fogyókúrához: magas fehérje- és rosttartalom, nincs zsír.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sárgaborsó leves
Harmathy Ildikó 313 recept

Azt olvastam egyszer valahol, hogy amennyiben az ember legyűri a menzai előítéletét és nekiáll megfőzni, akkor rádöbben, hogy a sárgaborsó milyen finom étel! Határozottan így van! Nem is értem, miért hanyagoljuk ennyire! Amellett, hogy tényleg ízletes, nagyon tápláló és egészséges hüvelyes, lévén, hogy magas a növényi fehérje és B-vitamin tartalma, viszont kevés benne a zsiradék, ráadásul csökkenti a koleszterint, stabilizálja a vércukor szintjét, a flavonoidok pedig - mint antioxidánsok - többek között a rákmegelőzésben hasznosak. Elvégre biológus-mérnök vagyok, vagy mi a fene.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?