r
Nosalty Logó

Rozsos-magos kenyér dagasztás nélkül római tálban

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Rozsos-magos kenyér dagasztás nélkül római tálban
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
230 °C
kenyérsütő
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 383 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 3070 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 217 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    3 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    984.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    226 mg
  • Nátrium
    598 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    84.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    164 micro
Összesen 383 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.2 g

Zsír

  • Összesen
    39.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7876.4 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    207 mg
  • Kálcium
    481 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    546 mg
  • Foszfor
    1807 mg
  • Nátrium
    4785 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    588.4 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    68 mg

VÍZ

  • Összesen
    672.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    401 micro
  • Kolin:
    186 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1312 micro
Összesen 3070 kcal
  • 7% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    553.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    336 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    47.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 217 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Összekeverjük a kétféle lisztet a sóval és a cukorral, valamint a lenmaggal és a napraforgómaggal (ebből egy keveset tegyünk félre a kenyér megszórásához).
  2. Hozzákeverjük az élesztőt, a joghurtot és a vizet. Nem kell dagasztani, csak annyira gyúrjuk össze, hogy egynemű legyen.
  3. A tésztát vizes konyharuhával letakarjuk, és 12 órán át kelesztjük. Továbbra sem szükséges dagasztani, de ha tehetjük, akkor a kelés folyamán néhány alkalommal érdemes egy kicsit "megdögönyözni", ez jót tesz a tésztának. A vizes konyharuha azért kell, hogy a hosszú kelés alatt ne száradjon meg a teteje.
  4. Egy római (pataki) tálat legalább 30 percre beáztatunk.
  5. A tésztát belisztezett deszkára borítjuk, és megformázzuk: tenyerünkkel kilapítjuk, majd téglalapot formázunk belőle. Ezután a két hosszabbik oldala felől középre hajtjuk a tésztát, végül feltekerjük. A tetejét éles késsel bevagdossuk, kicsit megkenjük vízzel, és megszórjuk napraforgómaggal.
  6. A római tál alját kikenjük olajjal, majd beletesszük a tésztát, és letakarva 30 percig kelesztjük.
  7. A kenyeret megszórjuk a magokkal, a tálra rárakjuk a tetejét, és hideg sütőbe toljuk (meleg sütőben a tál elrepedhet). 20 percig sütjük 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon.
  8. Ezután levesszük a tál tetejét, és a kenyeret vízzel megkenjük. Majd visszatoljuk a sütőbe, és 12-15 perc alatt piros, ropogós kérget sütünk rá.
  9. Ha kész, a tálat kivesszük a sütőből, és ha már kézzel meg lehet fogni, akkor kivesszük a cipót, amit aztán rácson kihűtünk (= izgatottan levágjuk a csücskét, hogy megkóstoljuk).
  • Sütés hőfoka: 230 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 65 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 44
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2046
  • Feltöltés dátuma: 2015. január 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Régebben volt sütőgépem, amiben különféle receptek alapján próbáltam kenyeret sütni, több-kevesebb sikerrel. Leginkább egy olyan fehér kenyér recept vált be, amihez sikérpor és kovászpor is kellett. A készre kevert kenyérporokból is elég jó kenyeret tudtam sütni. De vágytam valami finomra, amihez nem kellenek extra hozzávalók, nem is drága, és mentes a kétes hatású adalékoktól, meg lehetőleg szép cipó formája van és ropogós héja is, amit a géppel nem tudtam varázsolni. A gép ráadásul tönkrement, és nem feltétlenül akartam másikat vásárolni. A bolti kenyerek általában nem igazán jók, egyetlen pékség süt errefelé jó kenyeret, de a boltjuk messze van. A Nosalty-n találtam rá Évi néni dagasztás nélküli kenyerére, nekem azonban nincs teflonos lábasom, a simába meg beleragadt a kenyér. Találtam viszont egy pataki tálas kenyérreceptet, és végül e kettő alapján több kísérlet eredményeképpen lett ez a recept. Szeretném hangsúlyozni, hogy az alaprecept Évi nénit dicséri, ez igazából csak annak egy változata. Nagyon szeretem a rozsos-magos kenyereket, így ennek megfelelően alakítottam át az alapreceptet. Az eredmény minden képzeletemet felülmúlta, ez a kenyér önmagában is nagyon-nagyon finom. Más magokkal is készíthető, de a lenmagot különösen ajánlom, az emésztésre gyakorolt jó hatása miatt. A ropogós kéreg tetején csücsülő, megpirult napraforgómagokat meg olyan jó lecsipegetni.:-)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?