r
Nosalty Logó

Rakott kel 6. - gombapörkölttel, vegetáriánus

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Receptműves
Rakott kel 6. - gombapörkölttel, vegetáriánus
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 587 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 2346 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 93 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    16.5 g

Zsír

  • Összesen
    32.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    989.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    213 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    145 mg
  • Foszfor
    473 mg
  • Nátrium
    120 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.6 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    450.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    293 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    144 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    216 micro
  • Kolin:
    118 mg
  • Retinol - A vitamin:
    179 micro
  • α-karotin
    25 micro
  • β-karotin
    1346 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    643 micro
  • Lut-zea
    252 micro
Összesen 587 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    66.2 g

Zsír

  • Összesen
    128.3 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    476 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3957.6 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    120 mg
  • Kálcium
    853 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    579 mg
  • Foszfor
    1893 mg
  • Nátrium
    480 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    258.4 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

VÍZ

  • Összesen
    1803.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1173 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    289 mg
  • D vitamin:
    74 micro
  • K vitamin:
    578 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    34 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    863 micro
  • Kolin:
    474 mg
  • Retinol - A vitamin:
    716 micro
  • α-karotin
    101 micro
  • β-karotin
    5385 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    1008 micro
Összesen 2346 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    157.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    214 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    102 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 93 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tegyük fel a kelkáposzta főzővizét a 2 kanál ételízesítővel.
  2. Szedjük le a kelkáposzta 1-2 fedőlevelét, vágjuk ki a torzsát, szedjük levelekre, mossuk meg. Majd amikor gyöngyözik a főzővíz, tegyük bele a leveleket, és főzzük 15-20 percig, ezután szűrjük le.
  3. Kis lángon, kevés sóval tegyük fel főni a rizst (fajtától függően 1,5-2-szeres mennyiségű vízzel).
  4. Amíg a levelek és a rizs főnek, készítsük el a pörköltet. A zöldségeket tisztítsuk meg, a hagymát és a paradicsomot kockázzuk, a gombát vékonyan szeleteljük, a fokhagymát kockázzuk apróra (illetve, aki szereti intenzívebben, reszelje le).
  5. 1-2 evőkanálnyi olajon pároljuk meg a vöröshagymát (csipet sóval könnyebben kiengedi a levét és ízét), majd adjuk hozzá a paradicsomot.
  6. Amikor a paradicsom kevés levet ereszt, adjuk hozzá a fokhagymát, hintsük meg az őrölt paprikával, keverjük át alaposan, és adhatjuk hozzá a gombát, majd sózzuk, borsozzuk.
  7. Öntsük fel kevés (1,5- 2 dl) vízzel, és fedő alatt főzzük, amíg a gomba fogkeményre puhul (ízlés szerint lehet még vizet adni hozzá, de csak miután már fő a gomba, mert még enged vizet).
  8. A megfőtt rizst és a gombapörköltet keverjük össze, és fedő alatt hagyjuk pihenni 10 percet, így felszívja a pörkölt levét.
  9. Olajozzuk, vagy vajazzuk ki a sütőtálat, és gyújtsuk be a sütőt.
  10. A lecsöpögtetett kellevelek felét tegyük szorosan egymás mellé és egymásra a tál aljába (érdemes alulra a kevésbé szép leveleket elhasználni).
  11. Tegyük az alsó levélsorra a rizses pörköltet, majd szorosan egymás mellé és egymásra fektetve, borítsuk be a maradék levelekkel.
  12. Keverjük össze a tejfölt a tojással. Lehet beletenni egy kevés sót, ételízesítőt és borsot. Majd egyenletesen terítsük el a felső levélsor tetején.
  13. Az előmelegített sütőben süssük, amíg a tojásos tejföl aranybarnára sül.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 222
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 14
  • Össznézettség: 23021
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 30.

Ajánló

Ízlés szerint változtatható az összetevők mennyisége. Készíthető két rizses réteggel is, ekkor a káposztaleveleket harmadoljuk, a rizses pörköltet felezzük, és a középső káposztarétegre is tehetünk tejfölt.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Receptműves 119 recept

Ha magunknak készítek ételt, akkor előnyben részesítem a viszonylag rövid hőkezelést igénylő, főként zöldségekből, gabonákból álló finomságokat, azonban nemrég készítettem a szüleimnek rakott kelt, mivel Ők a hagyományosabb ízeket kedvelik. Be kell valljam, hogy néha tényleg jól esik egy-egy hagyományosabb íz, azonban a legnagyobb igyekezetem mellett is nehezemre esett feledni, hogy az ízletes kellevelek és pikáns rizs között ott bujkált a hús. Még azt a cselt is kitaláltam, hogy nem darált hússal, hanem viszonylag nagyobb kockákra vágva készítettem a rizses húst, de így is nehézkes volt kerülgetni. Korábban említettem, hogy nem szeretem a hús ízét, így bármennyire is ízletes volt az étel, nem volt teljes az öröm. Elhatároztam, hogy elkészítek egy olyan verziót, amelyet a hagyományos ízeket kedvelők és a (bármilyen okból) húsmentesen étkezők is el tudnak készíteni. Még azt a műhelytitkot is elárulom a kétkedőknek, hogy annyira hasonlított a gombapörköltes rakott kel íze az eredetire, hogy "vércse" Férjecske észre sem vette a különbséget, és az én agyamat is újra és újra emlékeztetni kellett arra, hogy nincs benne hús, bátran falatozhatok. Barna rizses verzióban is kipróbáltam, nagyon finom.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek