r
Nosalty Logó

Rakott csülök

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Rakott csülök
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A csülök főzéséhez

A főtt csülökhöz

A zselatinhoz

Összesen 583 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A csülök főzéséhez

A főtt csülökhöz

A zselatinhoz

Összesen 3491 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A csülök főzéséhez

A főtt csülökhöz

A zselatinhoz

Összesen 81 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.4 g

Zsír

  • Összesen
    29.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    161 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1537 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    612 mg
  • Nátrium
    657 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    365 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    457 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    48 micro
  • K vitamin:
    199 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    179 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    1657 micro
  • β-karotin
    4459 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    787 micro
Összesen 583 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    314.2 g

Zsír

  • Összesen
    175.9 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    965 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9221.8 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    291 mg
  • Kálcium
    725 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    531 mg
  • Foszfor
    3670 mg
  • Nátrium
    3944 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    144.8 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    2190 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2741 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    220 mg
  • D vitamin:
    288 micro
  • K vitamin:
    1195 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    91 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    429 micro
  • Kolin:
    1071 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    9939 micro
  • β-karotin
    26754 micro
  • β-crypt
    66 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    4721 micro
Összesen 3491 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    214 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    92 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    231 micro
  • β-karotin
    621 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 81 Kcal

Hozzávalók

A csülök főzéséhez

A főtt csülökhöz

A zselatinhoz

Elkészítés

A csülök főzéséhez

  1. A két csülköt egy fazékba tesszük, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy 2-3 ujjnyi magasságban ellepje a húst. Feltesszük főni a fűszerekkel. Miután felforrt, takarék lángra vesszük, és 1 óra hosszat főzzük őket.
  2. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, és addig főzzük, amíg a csülkök teljesen puhára nem főnek, kb. 2,5-3 óra hosszat. (A csülök elkészültének a legjobb jele az, hogy a csontjai könnyen kihúzhatóak.)
  3. Miután a csülök megfőtt, emeljük ki a léből. Kicsit hagyjuk hűlni, de még melegen fejtsük le a csontról a húst, és szedjük le a bőrét és a zsíros részeket.
  4. A húst tegyük vissza annyi lébe, amennyi ellepi, és ebben hagyjuk langyosra hűlni. Így szaftos marad a hús.
  5. Ekkor kézzel tépkedjük nagyobb darabokra.
  6. A savanyú uborkát és a gyöngyhagymát kockázzuk fel, a zöldhagymát karikázzuk fel, a petrezselymet pedig tetszés szerint aprítsuk.
  7. A kapribogyóról és a savanyú felaprított zöldségekről itassuk le a levet (pl. papírtörlő segítségével), majd valamennyi hozzávalót keverjük a húshoz.
  8. A fóliából 3-4 rétegű, akkora téglalap alakú lapot készítsünk elő, amellyel jól ki lehet bélelni a formát, és kellően túllóg rajta. A rétegek közül szorítsuk ki a levegőt. Vizezzük be a formát, és simítsuk bele a többrétegű fóliát.
  9. A kartonlapot tekerjük be először alufóliával, majd több rétegben fóliával.
  10. A lapzselatint áztassuk vízbe.
  11. 6 dl meleg csülök főzőlevet zsírtalanítsuk úgy, hogy sűrű szövésű gézt vagy esetleg vastagabb papírtörlőt helyezünk egy szűrőbe, és átszűrjük rajta a levet.
  12. Az átszűrt levet melegítsük fel, és keverjük hozzá a beáztatott zselatint. Ha szükséges sózzuk a levet.
  13. A fóliával bélelt forma aljába öntsünk 1-2 merőkanálnyi levet, szórjunk rá vastagon a zöldséges csülökhúsból, ismét lé, majd hús következik. Addig folytatjuk, míg a forma megtelik. Az utolsó húsréteget jól lenyomkodjuk, majd 2-3 merőkanálnyi levet öntünk a tetejére, és lezárjuk a kartonlappal. A lé kicsoroghat, de ebben az esetben így kell történnie.
  14. Legalább 24 órát tartsuk hűtőszekrényben. Tálalás előtt a rakott csülköt kiborítjuk a formából, lehúzzuk a fóliát, és éles késsel 1,5-2 cm-es szeletekre vágjuk.
  • Tepsi mérete: 11x30x7
  • Receptkönyvben: 75
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 36
  • Össznézettség: 10123
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 21.

Ajánló

A rakott csülköt friss, meleg, ropogós héjú kenyérrel, fehérbor mártással és tejszínes főzött majonézzel tálaltam. (Később már pirítva fogyasztottuk hozzá a kenyeret.) Mindenkit bíztatok a kipróbálására. Amire még szükségünk lesz a rakott csülök készítésekor, egy 11x30x7 cm nagyságú, szögletes kenyérsütő forma, a forma felső része méretének megfelelő nagyságú kartonlap (11x30 cm), valamint fólia (pl. folpack vagy ahhoz hasonló fólia).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyon régóta szemeztem a rakott csülök vagy más néven csülök terrine receptjével a Szakácsok könyvéből. (Valójában maradhatunk a rakott csülök elnevezés mellett, hiszen a terrine forma hiányában egyszerű fém, szögletes kenyérsütő formában készült. Ez a forma is tökéletesen megfelel a célnak.) Vártam a megfelelő alkalmat, hiszen ez egy igazi vendégváró fogás. Januári születésnapom lévén, a felköszöntő vendégeimet leptem meg a rakott csülökkel. Praktikus étel abból a szempontból, hogy előre elkészíthető. Azért kell vele egy picit dolgozni, illetve a csülök főzési idejével, valamint a dermedési idővel kell számolni. Több ponton eltértem az eredeti recepttől. Az egyik eltérési pont a csülök főzésénél volt. A csülköt úgy tettem fel főni, mint ahogy a húslevest szoktam, jó sok zöldséggel. Így kaptam egy tökéletes levet, amihez feleslegesnek találtam a 2 liternyi csirkealaplé hozzáadását, tehát ez nálam elmaradt. (A megmaradt levet, valamint a csülökkel főtt zöldségeket krémleves készítéséhez használtam fel.) A második eltérési pont az volt, hogy nagyobb mennyiségben és kissé más összetételben kevertem a főtt csülökhúshoz az adalékokat, azaz a savanyú uborkát, a kapribogyót, a savanyított gyöngyhagymát, a zöldhagymát és az aprított petrezselyemzöldet. Harmadik eltérési pont pedig az volt, hogy nem bíbelődtem a csülök rétegekbe rakásával és petrzselyemmel való megszórásával, hanem a hozzávalókat összekevertem, és így rétegeztem a zselatinos lébe. Izgatottan vártam a végeredményt. Reméltem, hogy jó lesz, hiszen a disznó egyik legízletesebb húsából készült. Bizony nem csalódtam. Bevallom, nekem ez volt a kedvenc fogásom, pedig készítettem vagy 14-15 féle ételt a levest, a mártásokat, a húsokat, a burgonyalángost, a friss meleg kenyeret, a süteményeket, deszerteket számolva.

Hozzávalók

A csülök főzéséhez

A főtt csülökhöz

A zselatinhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek