Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pilisi diszkosz recept

hozzászólások (4)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

összesen: 712 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 8 adag *

összesen: 5699 kcal

energiatartalom / 100 g *

összesen: 124 kcal

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

V2rider
V2rider / V2rider Mon, 2016-12-19 21:38

Udv nyultanti!
Multkor elkészitettem a recepted alapján,kályhában,finom lett,kezdek rájonni,hogy kell a diszkoszt használni kályhábyan :) koszi a receptet!

nyultanti
nyultanti / nyultanti Mon, 2017-02-27 19:28

Örülök, hogy ízlett, mi elsősorban hamuban szoktuk használni (de előfordult, hogy a szükség úgy hozta, hogy a villanysütőben kellett használnunk), de tervezem kipróbálni kemencében is. ;)

pataygyz
Zoli / pataygyz Mon, 2015-11-23 22:27

Kedves Nyultanti!
Örülök, hogy más is ismeri a diszkoszt és használja is. Azon, hogy ki találta ki és használta először igazán nincs okunk vitatkozni. Erdei Ferenc : Népi ételek című, igencsak régen kiadott könyvében a mátrai - bükki faszénégetőktől származtatja. Itt a diszkosz mellett a " Tok " elnevezést is használja.Műszakiként inkább ennek a változatnak adok igazat, mert a faszén parazsa nem annyira erős, mint a kovácskohókban használt kokszé. Ez utóbbiban rövid idő alatt az étel is szénné égett volna a diszkoszban. Viszont egy ételnél nyugodtan lehet a pilisi nevet használni. Azt hiszem már egy kicsit túltengtem a gasztronómiai történelemben, ezért vissza a használatához. Tűzhely sütőjében, vagy kemencében is kiválóan használható. Amikor parázsban használom kibélelem alufóliával, hogy véletlenül se égjen oda az étel. Az enyémet hiába készítette kovács, vékony a fala. Használat után homokkal súrolom el, mint a vasborácsot. Ezután vékonyan bezsírozom, amit az újabb használat előtt papírtörlővel tisztítok ki.
Sok új receptet és sikeres diszkoszozást kívánok:
Zoli

nyultanti
nyultanti / nyultanti Thu, 2015-11-26 22:10

Kedves Zoli!
Köszönöm ezt a részletes leírást, igazán érdekesnek találtam! Mi egyelőre csak parázsban használtuk, de lehet, hogy "bevetjük" majd idővel a kemencében is. Nagyon szeretjük a szabadtűzön készült fogásokat, és a hagyományos ételkészítésnek - úgy vélem - nincs párja. :) Köszönöm még egyszer!

712
füstölt szalonna 30 dkg
sertés rövidkaraj 1.5 kg
burgonya 1.5 kg
gomba 30 dkg
vöröshagyma 4 közepes db
fokhagyma 1 közepes fej
paprika 3 közepes db
paradicsom 3 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint