r
Nosalty Logó

Pepparkakor, a svéd gyömbéres süti

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Pepparkakor, a svéd gyömbéres süti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
125 °C
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 318 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 3797 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 391 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    221.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.9 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    16 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 318 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    58.5 g

Zsír

  • Összesen
    152.7 g
  • Telített zsírsav
    90 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    763 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2652.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    194 mg
  • Kálcium
    429 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    306 mg
  • Foszfor
    747 mg
  • Nátrium
    955 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    550.9 g
  • Cukor
    197 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    192 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1316 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    182 micro
  • Kolin:
    414 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1292 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    286 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    543 micro
Összesen 3797 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    15.7 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    78 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    272.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    98 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.7 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    135 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    133 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    56 micro
Összesen 391 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a sóval és a borssal.
  2. A vajat lassú tűzön addig melegítjük, amíg épp hogy elkezd barnulni, ekkor gyorsan levesszük a tűzről, nehogy leégjen. Gyakorlatilag barna vajat kell, hogy készítsünk.
  3. Hozzákeverjük a tetemes mennyiségű frissen reszelt gyömbért és a fűszereket, majd a barna cukrot és a melaszt (vagy az azt helyettesítő szirupot) is. Visszatesszük a tűzre, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg elolvad a cukor.
  4. Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kicsit kihűlni. Ekkor beleöntjük a tojást és a tojássárgáját, és gyorsan elkeverjük, vigyázva, hogy ne csapódjon ki a fehérje.
  5. A fűszeres cukros szirupot a liszthez ötjük, és egy spatulával lágy tésztává keverjük. Frissentartó fóliába becsomagoljuk, és másfél órára hűtőbe tesszük.
  6. A tésztát több adagban kinyújtjuk és kiszaggatjuk. A még nem használt tésztát tartsuk közben hűtőben, hogy ne olvadjon fel benne a vaj. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kiszaggatott formákat - hagyjunk minimum 1-1,5 cm helyet köztük, mert picit dagadni fognak. (Ezt a mennyiséget több adagban lehet csak kisütni.)
  7. 125°C-ra előmelegített sütőben 30 percet sütjük, félidőben megcserélve az alsó és a felső tepsit. Amikor kész, rakjuk vízszintes felületre, és hagyjuk teljesen kihűlni őket, mert csak hidegen lesznek igazán ropogósak. Díszíthetjük kedvünk szerint, vagy natúran is fogyaszthatjuk őket.
  • Sütés hőfoka: 125 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 57
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 3791
  • Feltöltés dátuma: 2018. november 05.

Ajánló

Kakaóba mártogatva egészen fenséges, de felnőttek akár forralt borral is kipróbálhatják a mutatványt.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pepparkakor, a svéd gyömbéres süti
Rosanics Petra 313 recept

A pepparkakor, a svédek gyömbéres süteménye, a mézeskalács kistestvére, ami különösen karácsony közeledtével nagyon népszerű. Svédországban természetesen mindenhol találkozhatunk vele, de a kék-sárga bútoráruházak révén mára világszerte kapható. Aki ismeri Harisnyás Pippi történeteit, akár ott is találkozhatott a süteménnyel: Pippi 500 darabot készít belőle, így csak a padlón tudja kinyújtani a tésztát.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?