r
Nosalty Logó

Pasimata

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Cafika
Pasimata
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az 1. dagasztáshoz

A 2. dagasztáshoz

A 3. dagasztáshoz

A 4. dagasztáshoz

Az 5. dagasztáshoz

A befejezéshez

Összesen 874 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az 1. dagasztáshoz

A 2. dagasztáshoz

A 3. dagasztáshoz

A 4. dagasztáshoz

Az 5. dagasztáshoz

A befejezéshez

Összesen 6987 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Az 1. dagasztáshoz

A 2. dagasztáshoz

A 3. dagasztáshoz

A 4. dagasztáshoz

Az 5. dagasztáshoz

A befejezéshez

Összesen 261 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.7 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    158 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    771.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    50 mg
  • Kálcium
    127 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    356 mg
  • Nátrium
    104 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    167.6 g
  • Cukor
    61 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    95.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    68 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    157 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    301 micro
Összesen 874 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    181.2 g

Zsír

  • Összesen
    112.7 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    1260 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6169.4 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    403 mg
  • Kálcium
    1014 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    998 mg
  • Foszfor
    2847 mg
  • Nátrium
    832 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1340.8 g
  • Cukor
    490 mg
  • Élelmi rost
    66 mg

VÍZ

  • Összesen
    761.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    545 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    278 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    720 micro
  • Kolin:
    1259 mg
  • Retinol - A vitamin:
    542 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    34 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2411 micro
Összesen 6987 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    229.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    106 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.8 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 261 Kcal

Hozzávalók

Az 1. dagasztáshoz

A 2. dagasztáshoz

A 3. dagasztáshoz

A 4. dagasztáshoz

Az 5. dagasztáshoz

A befejezéshez

Elkészítés

Az 1. dagasztáshoz

  1. Reggel 10 órakor: elkészítjük az első dagasztást, egy nagyobb edényben, tálban a cukrot elkeverjük a langyos vízben, majd jól elkeverjük benne az élesztőt. Hozzáadjuk az olajat, majd a lisztet, és sima, egynemű (állagú) tésztává dagasztjuk, letakarjuk egy tányérral, majd 10 órát kelesztjük.
  2. Este 20 órakor: egyenként hozzáadjuk a 2. dagasztás alapanyagait, a sorrendben, ahogy fent szerepel, közben mindig jól átdagasztjuk. A liszt mennyiségét aszerint látjuk, hogy amasszánk a dagasztás végére legyen puha, sima, egynemű és csomómentes, a dagasztótálat egy másik (picit kisebb) tállal leborítani, és hagyni kelni a masszát 12 órán keresztül. (Használjunk jó nagy tálat, mert a massza kifuthat!)
  3. Reggel 8 órakor: a masszához adjuk a 3. dagasztás alapanyagait, mindig egyenként, és a fönt leírt sorrendben, a liszt mennyisége szintén aszerint változik, hogy a masszánk a dagasztás végére legyen szép puha, ismét lefedni, és további 12 órát keleszteni.
  4. Este 20 órakor: a negyedik dagasztás alapanyagait egyenként, a fenti sorrendben hozzáadjuk a masszánkhoz, mindig szorgalmasan dagasztva, majd szükség szerint hozzáadjuk a lisztet is, majd lefedve 12 órán át kelesztjük.
  5. Reggel 8 órakor: beáztatjuk a mazsolát langyos vízbe, majd kb. 10-15 perc után leszűrjük, kinyomkodjuk, 2 szakajtó közt megszárítjuk őket. A masszához adjuk a cukrot, az ánizsmagot, a kandírozott gyümölcsöt, a csipet sót, majd energikusan, röviden jól átdagasztjuk, hozzáadjuk a mazsolát is, jól eldolgozzuk. Kivajazzuk a formákat olvasztott vajjal(nekem a képen látható formából 2 lett, ez papír, nem kellett vajaznom), beletöltjük a masszát (ne legyen tele! sütés alatt megnő), a tetejét késsel 3-4 helyen bemetsszük, majd további 6 órát kelesztjük.
  6. Délután 14 órakor: előmelegíteni a sütőt, a tejet a tojással jól elkeverjük, bekenjük a masszánk tetejét, majd készre sütjük, végezzünk tűpróbát, ha nem ragad, akkor már jó.
  7. A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni. Tálaljuk. :-)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 34
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 9630
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 12.

Ajánló

A kandírozott gyümölcsöt elhagyhatjuk. A recept még írja, hogy tálalás előtt kenjük be lekvárral a tetejét, szórjuk meg porcukorral -  én ezt elhagytam.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az interneten találtam ezt az érdekes receptet egy olasz oldalon, és addig-addig nézegettem, hogy ki kellett próbálnom. Ez a fajta kelesztési mód, na meg hogy legyen gluténmentes, így karácsonyra nekiálltam, és nem csalódtam, nagyon finom, 4-5 napig friss maradt zacskóba tekerve. Az eredeti recept rendes búzaliszttel van, de működik gluténmentesen is, a kép magáért beszél. A recept bonyolultnak tűnhet, de nem az, annak ellenére, hogy 3 napig készül, nincs vele sok munkánk a dagasztáson kívül.

Hozzávalók

Az 1. dagasztáshoz

A 2. dagasztáshoz

A 3. dagasztáshoz

A 4. dagasztáshoz

Az 5. dagasztáshoz

A befejezéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek