r
Nosalty Logó

Paprikás szardínia

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Paprikás szardínia
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 16% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 2256 kcal
  • 16% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 4512 kcal
  • 16% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 30% Zsír
Összesen 390 kcal
  • 16% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    91.3 g

Zsír

  • Összesen
    169.3 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    71 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    66 g
  • Koleszterin
    426 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4420.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    195 mg
  • Kálcium
    1276 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    228 mg
  • Foszfor
    1735 mg
  • Nátrium
    957 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    103.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    196.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1328 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    27 micro
  • E vitamin:
    73 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    579 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    81 micro
  • Kolin:
    261 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    298 micro
  • β-karotin
    13081 micro
  • β-crypt
    3093 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9490 micro
Összesen 2256 kcal
  • 16% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    182.5 g

Zsír

  • Összesen
    338.6 g
  • Telített zsírsav
    45 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    143 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    132 g
  • Koleszterin
    852 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8841.6 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    390 mg
  • Kálcium
    2551 mg
  • Vas
    41 mg
  • Magnézium
    456 mg
  • Foszfor
    3470 mg
  • Nátrium
    1914 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    206.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    392.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2655 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    54 micro
  • E vitamin:
    146 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    1158 micro
  • K vitamin:
    110 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    44 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    161 micro
  • Kolin:
    522 mg
  • Retinol - A vitamin:
    192 micro
  • α-karotin
    595 micro
  • β-karotin
    26162 micro
  • β-crypt
    6186 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18980 micro
Összesen 4512 kcal
  • 16% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 30% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    15.8 g

Zsír

  • Összesen
    29.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    74 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    765.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    221 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    300 mg
  • Nátrium
    166 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    34 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    230 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    100 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    45 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    52 micro
  • β-karotin
    2265 micro
  • β-crypt
    536 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1643 micro
Összesen 390 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szardíniákat megtisztítjuk a pikkelyeiktől. Levágjuk a fejüket, a hasukat felvágva, kipucoljuk a belsőséget is.
  2. Beirdaljuk oldalukat kb. 0,3-mm-enként.
  3. A lisztet összekeverjük a paprikával.
  4. A szardíniákat sózzuk, és megforgatjuk jó alaposan a paprikás lisztben.
  5. Forró olajban, ami ellepi a halakat, sütjük ki ropogósra.
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 5443
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 30.

Ajánló

Száraz olasz pezsgő, amit az apartmanban találtunk érkezésünkkor.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A helyszín: Olaszország Floridája, az olasz riviéra pontosabban Lignano Sabbiadoró. Gyönyörű napsütés, nyüzsgés a halpiacon, kissé erős szagok csapják meg az orrunkat. Megvan, már látom a pici szardíniás standot, jégen fekszenek a halacskák. 6 db-ot vettem is belőle, két személyre egy étkezésre éppen elég. Gyorsan a szállásunkra megyünk, folyó vízben úsztatom a halaimat, valahogy már egyik sem akar úszni, megállapítottam, ezek döglött halak! Soha nem pucoltam még halat! Mindig Apu csinálja karácsonykor, én csak lesni szoktam, mit csinál. Ha veszünk halat itthon, az fagyasztott és filézett. Na mindegy, lesz ami lesz, nekiállok, és egy éles késsel megszabadítom a szardíniácskákat a pikkelyeiktől. Nem is olyan nehéz, csak a kést oldat tartva a farkától a feje felé húzogatjuk a hal bőrén, és a halpénz csak úgy hullik lefele. Na ez meg van! Most jön az, hogy levágom a fejét (azt hiszem, a kopoltyúig tart a feje). Óvatosan a levágás helyétől a farka felé bevágom a hasát, áhá megvan egy lyuk a hasán, ez ahol kijön a végtermék a halból, idáig kell akkor felvágni. Szétnyitom, és az ujjammal óvatosan a farka felé kiemelem a belső részét, "pfúj"! Tiszta víz alá teszem, és még egyszer jól átmosom őket. Beirdalom az oldalukat sűrűn, és a besózom. Paprikás lisztbe forgatom, (a liszt ráragad az ujjaimra), és forró olajban teszem sülni őket! Persze az olaj az első percben hatalmas pukkanással kicsap! Minden úszik az olajban, a fal a gáztűzhely és én is, ráadásul még forró is, tehát irdatlan fájdalmaim vannak, ahol az olaj rámfröcskölt. Nem baj vízzel lehűtöm, a Panthenol habot, ami égésre kell, otthon hagytam! Külön felhívták a figyelmet az utazási irodában, hogy a rendre nagyon kell vigyázni, és tisztaságot hagyni magunk után, mert nincs takarító,hát suvickolhattam a sütés után a konyhát. A halak szépen sülnek az olajban, vigyáznom kell, mert ha a paprikás liszt megég, akkor keserű lesz az étel is. Kicsit megyszúrom az egyik halat villával, nem serceg, ez azt jelenti, elkészültünk. Kockára vágott burgonyát pirítok még, teflonserpenyőben oregánóval és kakukkfűvel, ez lesz a köret. Tehát a "túlélőtábor" negyedik napján a paprikás szardínia zöldfűszeres sült burgonyával és finom, otthonról hozott koviubival elkészült. Rávetettük magunkat már az éhségtől elcsigázva a szardíniára. Az első kettő "szőröstűl-bőröstűl" lecsúszott, szerencsére a szálka is ehető volt. Az utolsónál csukott szemmel mindketten rávetődtünk a villánkkal a halra, nem találtuk el egymás kezét, nem sok hiányzott! A Lignanói paprikás szardínia emlékezetes marad!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek