r
Nosalty Logó

Nyers kenyér lenmagból

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
musicus2
Nyers kenyér lenmagból
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
45 °C
kenyérsütő
  • 12% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 294 kcal
  • 12% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 1763 kcal
  • 12% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 337 kcal
  • 12% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    22 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    925 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    132 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    188 mg
  • Foszfor
    314 mg
  • Nátrium
    273 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    280 micro
Összesen 294 kcal
  • 12% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.8 g

Zsír

  • Összesen
    132 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    36 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    78 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5550.1 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    792 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    1126 mg
  • Foszfor
    1886 mg
  • Nátrium
    1639 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    115.3 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    82 mg

VÍZ

  • Összesen
    181.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    248 micro
  • Kolin:
    232 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1682 micro
Összesen 1763 kcal
  • 12% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    25.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1059.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    151 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    215 mg
  • Foszfor
    360 mg
  • Nátrium
    313 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    321 micro
Összesen 337 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lenmagot kávéőrlőn megőröljük. A mandulabelet úgyszintén.
  2. Az almát meghámozzuk, és lereszeljük.
  3. A fokhagymát fokhagymanyomóval összezúzzuk (vagy mindent aprítón áthajtunk).
  4. Összegyúrjuk, mint a kenyeret, kevés vízzel lazíthatjuk.
  5. A masszából veknit formálunk, hogy ne ragadjon a deszkához, meghintjük útifű maghéjjal (elmaradhat). Vékony szeletekre vágjuk.
  6. A szeleteket tepsire rakjuk, és légkeveréses sütőben 45 fokon szárítjuk, másfél-két órán át (nyáron egyszerűen kitesszük a tűző napra).
  • Sütés hőfoka: 45 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 75
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 9953
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 29.

Ajánló

Sokféle diétában alkalmazható kenyérpótlóként. Szendvicsalapnak kiváló. A nyerskenyerek közül az egyik legjobb és legszebb.

Receptkategóriák

Nyers kenyér lenmagból
musicus2 14 recept

Gitta nyersétel blogjában találta a feleségem ezt a receptet. A receptet egyszerűsítette, ebben a formában közlöm. A képen levő példány maradék lenmagból készült, kb. 20 dkg szőke és 5 dkg barna mag van benne. A paradió helyett mandulabelet használt, ennek az íze szintén semleges. Lehet mandula helyett őrölt dióbelet, mogyorót vagy akár napraforgómagot is használni, ezt még nem próbáltuk ki. Az útifű maghéj nagyon egészséges ugyan, de - bár a lisztes-kenyérszerű küllem ennek köszönhető - elhagyható. Ebben az esetben az elkészítés költsége jóval kisebb. Ha több almát teszünk bele, nem kell sem útifűmag, sem víz hozzá. Az első kísérletnek nem volt osztatlan sikere (én szerettem ezt is!), mert a lenmag jellegzetes íze volt uralkodó. Feleségem ezért most fokhagymás változatot "sütött". A fokhagyma a leírt mennyiségben elnyomta a lenmag ízét, viszont - meglepő módon - nem vált tolakodóvá. A képen látható példányból fotózásig ennyi maradt mindössze, ez a napon "sült". Minden tekintetben megtévesztésig hasonlít egy erősen magos, friss kenyérhez, állagát a szárításnak köszönheti, amely történhet aszalógépben, légkeveréses sütőben vagy a napon. Minél tovább szárítjuk, annál tovább eláll a hűtőben. Nagyon finom, de laktató, tömény. Három szeletnél nem is lehet többet enni belőle, bár én felfaltam nyolcat egyszer, de a következő étkezés ki is maradt.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek