r
Nosalty Logó

Nasi goreng

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Nasi goreng
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
wok
  • 12% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 541 kcal
  • 12% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2163 kcal
  • 12% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 161 kcal
  • 12% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37.6 g

Zsír

  • Összesen
    14.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    91 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1407.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    103 mg
  • Foszfor
    464 mg
  • Nátrium
    752 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    192.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    182 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    153 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    286 micro
Összesen 541 kcal
  • 12% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    150.4 g

Zsír

  • Összesen
    58.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    366 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5631.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    178 mg
  • Kálcium
    141 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    411 mg
  • Foszfor
    1856 mg
  • Nátrium
    3008 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    254.4 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    771.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    83 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    44 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    67 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    726 micro
  • Kolin:
    469 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    613 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1146 micro
Összesen 2163 kcal
  • 12% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    419.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    138 mg
  • Nátrium
    224 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    46 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 161 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A csirkét a jobb ízhatás kedvéért érdemes egy fél órára bepácolni. Sóból, borsból, szójaszószból (Hoisin szószból) olajból, sambal oelek-ből, curryből és kurkumából pácot készítünk. Felcsíkozzuk/ felkockázzuk a csirkehúst, majd hozzáadjuk és jól összekeverjük, hogy a pác mindenütt fedje. Hagyjuk legalább 30 percig az ízeket összeérni.
  2. Kevés olajat forrósítunk egy wokban. Ehhez adjuk a bepácolt csirkét, fehéredésig pirítjuk. Ne felejtsük el hozzáadni a felaprózott fokhagymát sem. Adunk hozzá szójaszószt. Ha minden teljesen késznek tűnik, jöhet a darabokra vágott gomba, ennek ugyanis nagyon kevés idő kell, hogy elkészüljön.
  3. A feldarabolt vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, míg halványsárgára színt kap. Ha megpárolódott, hozzáadhatjuk a felkarikázott póréhagymát és paprikát.
  4. Közben a rizst a szokásos módon megfőzzük, majd leszűrjük. Rántottát készítünk, és összekeverjük a rizzsel. Hozzáadjuk a zöldségmixet is.
  5. Most kezdődik az étel valódi "trükkje". Magasabb fokozatra kapcsoljuk a főzőlapot, és elkezdjük pirítani rajta a mixet (más szóval kicsit odaégetgetni) folyamatosan kevergetve, hogy mindenhol megpirulhasson, de nehogy teljesen odaégjen. Természetesen nem kell kőkeményre pirítani, csak épphogy kicsit megkeményedjen a külseje.
  6. Tálalás előtt összekeverjük a hússal. Forrón tálaljuk a már említett kiegészítőkkel, azaz krupuk-kal (rákszirom) és/ vagy satay-vel és/ vagy tükörtojással.
  • Receptkönyvben: 98
  • Tegnapi nézettség: 12
  • 7 napos nézettség: 48
  • Össznézettség: 22541
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 10.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A nasi goreng Indonéziában elterjedt és rendkívül kedvelt étel. Valójában ez egy előfőzött rizs, amit aztán megpirítanak. Innen is a neve: nasi (ejtsd na-si) = főtt rizs, goreng (ejtsd go-ren) = pirított. Bár a nasi goreng-t minden utcasarkon lehet itt vásárolni, valamiért igazi receptje még sincs. Ami mindegyikben közös, hogy tartalmaznak: olajat, póréhagymát, vöröshagymát, fokhagymát (természetesen hűen a recept nevéhez, pirítva). Ehhez adják hozzá a húst (lehet csirke, marha, a nem iszlám térségben sertés), vagy tenger gyümölcseit (rák, garnéla, stb.). Zöldség és gomba szinte mindegyikben található. Jellegzetes fűszerezését a szójaszósz, sambal oelek (hasonló a mi Erős Pistánkhoz) és chutney adják. Természetesen só, bors, curry, kurkuma és chili sem hiányozhatnak. Van, aki a rizst rántottával is keveri, ez a lépés nem kötelező (bár nagyon finom). Krupuk-kal (azaz rákszirommal), satay-vel (ejtsd: szaté), de tükörtojással is felszolgálhatjuk. Ez a sokszínű sokaság egy tányéron/ tálon adja a nasi campur-t, azaz színes rizst.  Az étel természetesen tésztával is elkészíthető, ekkor azonban bami goreng-nek (pirított tészta) hívják. Mivel nincs egységes recept az elkészítésére, most megmutatom, hogy készíti az én családom.  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek