r
Nosalty Logó

Narancsos gesztenyelekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Narancsos gesztenyelekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 239 kcal
  • 2% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2882 kcal
  • 2% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 194 kcal
  • 2% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    126 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    42 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20 micro
Összesen 239 kcal
  • 2% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.3 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1511.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    432 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    337 mg
  • Foszfor
    415 mg
  • Nátrium
    301 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    676.2 g
  • Cukor
    228 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    687.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    503 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    639 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    21 micro
  • β-karotin
    135 micro
  • β-crypt
    220 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    245 micro
Összesen 2882 kcal
  • 2% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    101.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.5 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 194 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gesztenyéket mossuk meg, majd vagdaljunk keresztet a hegyesebb végébe. Minél mélyebben be tudjuk vágni, annál könnyebb lesz később pucolni.
  2. Közben vizet forralunk és amikor már lobog, beledobjuk a fahéjat és a gesztenyéket, majd körülbelül 40-45 percig főzzük őket, míg a bevágásnál jól szét nem nyílnak.
  3. A megfőtt gesztenyéket hideg víz alatt elkezdjük pucolni. Figyelem! Nagyon időigényes, ugyanis a vékony hártyától is minél jobban meg kell szabadítani, akkor állj neki, ha meg tudod csinálni, mert miután kihűlt a gesztenye, sokkal nehezebb lesz.
  4. A megtisztított gesztenyét 2,5 dl vízzel pürésítjük.
  5. A narancs héját belereszeljük, a levét kifacsarjuk és hozzáöntjük.
  6. Összekeverjük a cukrot és a dzsemfixet (de használhatunk a megadott cukormennyiség helyett ugyanannyi 2:1-es befőzőcukrot is), majd ezt is a gesztenyés masszához adjuk.
  7. Magas lángon forráspontig hevítjük, majd takarékon kb. 4-5 percig főzzük. A fenti mennyiségből közepesen folyós és nem túl édes lekvár készül, ha valaki édesebben, sűrűbben szereti több cukrot használjon, és főzze tovább a masszát.
  8. Még forrón sterilizált üvegbe öntjük, kupakját rácsavarjuk, majd pár percig fejre állítjuk, végül konyharuhába bugyolálva hagyjuk kihűlni.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 131
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 9305
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 06.

Receptkategóriák

Amikor elkezdtem kisfiam hozzátáplálását került elém életemben először úgy a gesztenye, hogy nem figurát akartam belőle faragni (majd biztos eljön az az idő is újra ;)). Egyik lekváros könyvemben láttam hasonló receptet, kicsit magamra formálva próbáltam hát ki egy lekvárt. Kemény munka volt a gesztenyét megpucolni, de megérte a fáradtságot, mert az év legjobb lekvárja készülhetett így el (pedig csináltam körülbelül húszfélét ;)). A megadott adagból 2-3 közepes üvegnyi lekvár lesz. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?