r
Nosalty Logó

Nagymami tortája

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Ági78
Nagymami tortája
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A forma előkészítéséhez

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 482 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A forma előkészítéséhez

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 5767 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A forma előkészítéséhez

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 294 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    600.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    156 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    239 mg
  • Nátrium
    129 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.4 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 482 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    97.9 g

Zsír

  • Összesen
    268.6 g
  • Telített zsírsav
    124 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    67 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    58 g
  • Koleszterin
    1081 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7202.7 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    164 mg
  • Kálcium
    1877 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    692 mg
  • Foszfor
    2872 mg
  • Nátrium
    1544 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    784.6 g
  • Cukor
    522 mg
  • Élelmi rost
    43 mg

VÍZ

  • Összesen
    309.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1435 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    159 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    277 micro
  • Kolin:
    672 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1410 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    297 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1081 micro
Összesen 5767 kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    13.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    366.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.9 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    73 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    72 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 294 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A forma előkészítéséhez

A krémhez

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Először elkészítjük a tésztát. A sütőt előmelegítjük 210°C-ra.
  2. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
  3. Egy tálban összekeverjük a porcukrot a tojások sárgájával és a vízzel. Hozzáadjuk a diót, a sütőporos lisztet, a kávét, csipet sót, és alaposan összedolgozzuk. Végül belekeverjük a fehérjehabot.
  4. Egy kerek, kapcsos tortaformát kikenünk zsírral, kiszórunk liszttel, és beleöntjük a tésztát. Kicsit megütögetjük, hogy a túl nagy buborékok távozzanak a tésztából, majd betesszük a forró sütőbe. 10 perc elteltével a hőmérsékletet átállítjuk 190°C-ra, és 40-45 perc alatt kisütjük a tésztát (a sütési idő változó lehet más-más sütőnél). Ha túl gyorsan pirulna a teteje, terítsünk rá alufóliát.
  5. Míg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A főzött részhez kimérjük a tejet. Egy lábasba tesszük a lisztet, az étkezési keményítőt, majd kevés tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk a többi tejet, és folyamatos keverés mellett felfőzzük a krémet. Nagyjából olyan sűrűnek kell lennie, mint egy puding. Ha kellően besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről, és gyakori keverés mellett (hogy ne legyen csomós) kihűtjük.
  6. A vajas krémhez egy tálba kockázzuk a vajat (ne legyen nagyon hideg, de túl lágy se, mert akkor nehezen fog megszilárdulni a krém), hozzáadjuk a porcukrot, a kakaót, és alaposan kikeverjük.
  7. A tésztát tűpróbával ellenőrizzük, ha megsült, kihűtjük.
  8. Ha a krém főzött része kihűlt, összekeverjük a kakaós krémmel. Szép egyneműnek és csomómentesnek kell lennie. Félretesszük.
  9. A tésztát háromfelé vágjuk, megtöltjük a krém kétharmadával, majd a maradékkal bevonjuk a tortát.
  10. Az étcsokoládéból késsel forgácsot "faragunk", és ezzel (vagy csokidarával) díszítjük a tortát.
  11. Legalább 12 órát hűtőben pihentetjük, majd szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 22
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 472
  • Tegnapi nézettség: 14
  • 7 napos nézettség: 73
  • Össznézettség: 73580
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 31.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kedves kincs nekünk a családi torta receptje.:) Elnevezése onnan ered, hogy az eredeti recept anyu anyukájától, származik. Ő készített nekünk ilyet olyankor, mikor felmentünk hozzájuk Soroksárra. Mióta az eszemet tudom, ezt a tortát készíti anyu is minden születésnapra és nagyobb ünnepekkor, mindenki örömére. Mindig ezt kérjük... :) Kicsinek még csak a megmaradt krém és leeső tésztaszélek eltüntetésében jeleskedtünk, aztán később jött a diódarálás, krémkeverés... :) Mivel ünnepet megelőző nap már elkészült, vagy a hűtőben vagy télen a hideg kamrában várta, hogy felszeleteljük... Jó volt ilyenkor belesni a hűtőbe, vagy kilógni a kamrába, csak megnézni, hogy tényleg ott van és holnap milyen finom lesz!... Bár sokáig titkos volt, de mivel ez szívemnek egyik legkedvesebb receptje, ezért is gondoltam, hogy megörökítem... Emlékül... :) Még több kép a blogomon. A torta eredetileg téglatest alakú. Egy 20x30x6 cm-es tepsiben sül (kicsivel rövidebb sütési idővel). A tésztából négy réteg lesz úgy, hogy először kettévágjuk, mintha csak tölteni akarnánk, majd hosszanti irányban megfelezzük a két lapot, így lesz négy keskeny téglalap alakú tésztánk.

Hozzávalók

A tésztához

A forma előkészítéséhez

A krémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!