r
Nosalty Logó

Mozart golyó

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Júlia
Mozart golyó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
120 °C
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 265 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 3181 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 421 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    14.3 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    4 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    234.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    52 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.1 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 265 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    50.2 g

Zsír

  • Összesen
    171 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    84 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    43 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2810.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    683 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    618 mg
  • Foszfor
    1278 mg
  • Nátrium
    169 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    384.9 g
  • Cukor
    333 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    111.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    95 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    34 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    140 mg
  • Retinol - A vitamin:
    89 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    348 micro
Összesen 3181 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    22.6 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    372.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    91 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    82 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    51 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 421 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Először is elregélem a blansírozás menetét annak, aki véletlen mégsem héjatlan mandulát kapott. Egy nagyobb lábosban forraljunk vizet, majd zúdítsuk bele a mandulákat, és forraljuk 4-5 percig. Vízből kivéve elvileg a héja már könnyen lemorzsolható. Gyakorlatilag mandulája válogatja. Ezután kb. egy éjszakán keresztül szárítani kell.
  2. Tehát a pisztáciamandulához fogjuk a mandulát és a porcukrot, amit aprítógépben porrá őrölünk. (Ha egy adagot ledaráltunk, le lehet szitálni, és a szitán fennmaradtakat újra őrölni, a kifogástalan eredményért. Mondanom sem kell, hogy nekünk jó volt darabosabban is.) Ezután csinálunk egy cukorszirupot 100 ml vízből és az 50 g kristálycukorból (kis lángon addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad), ekkor bele lehet keverni a keserűmandula aromát, akinek van. Hagyjuk langyosra hűlni.
  3. Ezután összegyúrjuk a mandulás-porcukros keveréket a cukorsziruppal, amíg össze nem áll. (Ha túl folyós, várjunk, egy kicsit, lehet, hogy még a szirup túl meleg, ha nem az a baj, több porcukorral korrigálható.)
  4. A pisztáciát is ledaráljuk/felőröljük, és gyorsan hozzágyúrjuk a kész marcipánhoz. Ezt nem kell sokáig, mert kicsapódik az olaj. Felhasználásig tegyük a hűtőbe.
  5. A nugáthoz a törökmogyorót is blansírozzuk, de ezt másik módszerrel (hogy ne szívjon magába vizet). 120 fokra előmelegített sütőben 5-10 perc alatt megpirítjuk a magokat. Sütőből kivéve még melegen tegyük egy konyharuhába/szalvétába, és dörzsöljük le róluk a héjat (igen, ez nagyon kupis, és a konyharuha sem lesz mér a régi). Ez gyorsan mehet a darálóba, és egészen krémes állagúra ledaráljuk. Ekkor hozzáadjuk a porcukrot, és az olvasztott étcsokoládét jól elkeverjük benne. Hűtőbe tesszük egy éjszakára (gyúrható lesz tőle a massza).
  6. Ha a marcipán és a nugát is lehűltek, vegyünk azonos méretű gombócokat. A nugátot kicsit lapítsuk ki, és csomagoljuk bele a marcipángolyókat. Menjenek szépen a hűtőbe, amíg a csokit temperáljuk.
  7. Oh, igen, jöhet a temperálás. A legegyszerűbb, ha a tejcsoki 3/4 részét mikróban teljesen felolvasztjuk. Mikróból kivéve beledobjuk a maradékot, és addig kevergetjük, amíg az is fel nem olvad benne. Ami nem olvad fel, vegyük ki egy villával, és fogyasszuk el. (Ennek megvan a maga tudománya, molekulákkal meg minden.)
  8. A temperált csokiba ekkor mártogathatjuk a golyókat, és fóliával letakart tányérra tehetjük, utána hűtőben hagyjuk a csokit megszilárdulni.
  • Sütés hőfoka: 120 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 37
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1733
  • Feltöltés dátuma: 2018. július 27.

Ajánló

Én kis bonbonformákkal csináltam a sajátjaimat, de őszintén megmondom, nem tudom, melyik módszer az egyszerűbb/gyorsabb, mind a kettő macera a maga módján. 

Receptkategóriák

Még karácsonykor döntöttem úgy, hogy valami különlegességgel fogom meglepni a családot, nem csak a szokásos édességekkel.  Legjobban magamat leptem meg, hogy mennyi időbe is telt a bonbont elkészíteni. Sok. De csak ezért, mert nem találtam héj nélküli mandulát. Vagy drágállottam. A lényeg, hogy nem volt, és magam kellett blansírozzam a magokat. Végül csináltam vagy fél kiló marcipánt. Pisztácia marcipánt. Megéri a héjatlan mandulát venni. 

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek