r
Nosalty Logó

Mohácsi halászlé

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gasztro hedonista
Mohácsi halászlé
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 384 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1531 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 38 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    149 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1528.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    179 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    122 mg
  • Foszfor
    1032 mg
  • Nátrium
    150 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    742 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    639 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    2223 micro
  • K vitamin:
    22 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    164 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    153 micro
  • β-karotin
    6579 micro
  • β-crypt
    1548 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4801 micro
Összesen 384 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    177.7 g

Zsír

  • Összesen
    63.6 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    594 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6113 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    121 mg
  • Kálcium
    718 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    489 mg
  • Foszfor
    4130 mg
  • Nátrium
    600 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    78.7 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    2968 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2557 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    91 mg
  • D vitamin:
    8892 micro
  • K vitamin:
    88 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    235 micro
  • Kolin:
    654 mg
  • Retinol - A vitamin:
    81 micro
  • α-karotin
    610 micro
  • β-karotin
    26318 micro
  • β-crypt
    6191 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19205 micro
Összesen 1531 kcal
  • 5% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    155.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    226 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    668 micro
  • β-crypt
    157 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    487 micro
Összesen 38 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A pontyot megtisztítjuk, fejét, farkát levágjuk, törzsét felszeleteljük, a halhúst besózzuk, mintha „zsíros kenyeret sóznánk” 2 órával azelőtt, hogy főzni kezdenénk, tovább ne maradjon a sóban, mert a halat egy szürke színű kéreggel ruházzuk fel amellett, hogy ez nem esztétikus, nem is finom.
  2. A hagymát apróra vágjuk, 1,5 – 2 liter vízbe feltesszük főni a hal fejével és farkával valamint a "hasa aljával" együtt.
  3. Mikor forrni kezd, beletesszüka paprika felét, valamint a cseresznyepaprikát.
  4. Mintegy 25 perccel a forrást követően beletesszük a paprika másik felét, a halszeleteket és még 20 percig forraljuk.
  5. Mivel a halat sóztuk, itt ellenőrizzük az étel sóját, és ha kell, pótoljuk a sót. A halászlét soha ne keverjük meg fakanállal, csak forgatni szabad a tűz felett a bográcsot, figyeljünk arra, hogy a forrásnak soha nem szabad alábbhagyni, folyamatosan lobogjon az étel.
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 188
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 64101
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 01.

Ajánló

Mohácson is, mint Baján gyufatésztát (esetleg metéltet) fogyasztanak a léhez, valamint tájjellegű pl: olasz rizling, királyleányka esetleg siller borokat.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mohácsi halászlé
Gasztro hedonista 8 recept

A mohácsi halászlé megőrizte a legegyszerűbb ősi technológiát, s abban fejlődött tovább, arra irányultak az összes újabb fogások, hogy a lé minél tartalmasabb legyen. Annyira, hogy a lé vált a fő céllá, aminek alárendelik a halhúst, vagy éppen fel is áldozzák. Itt tehát a fő dolog a kellő kolloidos állapotú, tartalmas, kocsonyásodó lé, amit főtt metélttésztával esznek, s külön fogyasztják a lé nélküli halhúst, aminél az sem baj, ha a kelleténél kicsit jobban szétfőtt. Ennek megfelelően a dunai technológia az elképzelhető legegyszerűbb, és pontosan megfelel a mezei, vízparti bográcsban-főzés törvényeinek.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek