Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mititei recept

hozzászólások (41)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

összesen: 491 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 5 adag *

összesen: 2449 kcal

energiatartalom / 100 g *

összesen: 186 kcal
hasonló receptek kalóriatartalma

Hozzászólások (41)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szalonnás lekvár
Szalonnás lekvár Tue, 2014-01-28 17:51

Én egyszer Aradon vettem a Selgros-ban valami "gyári készítésűt", de abból is volt ott vagy háromféle kivitelben. Most akkor valójában melyik lenne azok között az igazi? Senki sem vonja kétségbe, hogy mindez egy "ősi dák kaja" (hadd dagadjon egyszer végre az oláhoknak is a kebele), de szerintem teljesen hasonlatos a szerb, horvát, bolgár, boszniai muzulmán és a szlovén csevapcsicsához, vagy épp a magyar fasirozotthoz.
Valaki itt megjegyezte - még egészen a legelején, hogy ennek a "miccsi" névnek magyar megfelelője nincsen ...
Dehogyis nem van!
Ennek a valaminek igazából a "csóré-kolbász" lenne a magyar, kimondottan erdélyi és székely - tájjellegű megnevezése.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2014-01-29 08:37

Köszönöm a hozzászólásodat és az új nevet. Még soha sem hallottam, de találó.
A kolbásztól abban különbözik, hogy soványabb húsokból készül (2-3 féléből) és más az ízesítése. Nincs benne áztatott kenyér, mint a fasírtban. Nem tudom melyik az igazi, én egyik változatát küldtem be, a közös mindegyikben az, hogy Na bikarbónát és csombort tartalmaz, ettől egyedi az íze és az állaga. Ez is olyan, mint sok más étel, amit ugyanúgy neveznek ( vagy nem), de tájegységek szerint egy kicsit változik, és ettől lesz változatos a konyha, és szerintem ez egyáltalán nem baj.

atticus
atticus Sun, 2013-12-01 17:06

Elkészítettem, igaz, nem pontosan a recept szerint, ugyanis a családom nem birkahús-rajongó, de mivel a valódi mititei-t enélkül nem lehet összehzni, ravasz módon csak fél mennyiséget tettem hozzá. Öntöttem a masszához húslevest is, nem sokat, de eleget, másnapig a hűtőben várta a hús a jobb sorsát. Másnap faszánen megsütöttük, még a szmszédok is átjöttek az illatra.
Regáti ismerőseimnek jól menő kisvendéglőjük van, ők kissé másképp keszítik. A lényeg, hogy így is meg úgy is nagyszerű.
Még valami: egy finom magyaros ebédnek, vacsorának nincs párja. Ezt akkor tudja meg az ember, ha hosszú időre távol van az otthonától, honvágya lesz, hiányoznak a szerettei, az ízek, meg minden egyszerre... DE nem szabad azt hinni, hogy csak a mi magyar konyhánk az, ami valamirevaló, más nemzetek is tudnak finomságokat előállítani. Ilyen a mititei is, ami akkor is finom, ha történetesen román eledel.
Hosszú évtizedeken át a regáti (= az óromániai román királyság területét hívták így az erdélyiek) románok körében nagy divat volt lehetőleg magyar (székely) leányt feleségül venni, mert köztudott volt, hogy abból remek feleség és háziasszony lesz. Elsősorban ennek a törekvésnek köszönhető, hogy a románok lakta vidékeken is fel-felbukkannak a magyar ízek, ezt több alkalommal nagy meglepetéssel és nem kis büszkeséggel megtapasztaltam...

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2013-12-02 08:28

Természetesen lehet a recepten változtatni, saját ízlésre alakítani. Egyetértek az általad leírtakkal. A mititei mellé még hozzáadnám a csorbát is, ami nagyon finom román eredetű étel és ennek is több változata van. Mi erdélyiek is előszeretettel készítjük.

balintmonika
balintmonika Sun, 2013-05-26 20:01

Felénk a birkahúst lehetetlen beszerezni(legalábbis nekem nem megy).A növendékhúst is majdnem aranyáron mérik(kis túlzással).Nemes egyszerűséggel 8o deka sertéshús mellett döntöttem.Az eredmény hasonlít a felénk csevapnak nevezett ételhez.Az eredménnyel családom minden tagja meg volt elégedve.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2013-05-27 07:15

Az a fontos, hogy ízlett a családodnak. Nálunk is többféle recept szerint készítik. Ajánlom figyelmedbe a "Csángó miccs"receptemet, ez egy egyszerűsített változata.

speedy54
speedy54 Sat, 2012-06-30 11:19

Kedves magyar tetsvérek!Le vagyok döbbenve,hogy egyes emberek mennyit kekeckednek egy elnevezés miatt,amiről fogalmuk sincs,hogy mit jelent.Akkor egy kis nyelvészkedés:a "mitiei" román szó magyarul "picikék"-et jelent,egyes számban "mititel",ez "apró,pici ".A román "mic", "kicsit" jelent,ennek többes száma:"mici",tehát "kicsik".Ez magyarosítva "miccs"-nek lett elnevezve,ahogy Piroska is elmagyarázta(ci-cs),nem a "szép magyar neve",ahogy s_zita véli.Tehát,ha tetszik,ha nem,ez a "miccs" kimondottan román specialitás,nincs magyar neve(sőt,magyarul egy értelmetlen szó),de nagyon finom .Erdélyi magyar vagyok,nagyon szeretem a szóban forgó ételt,nálunk nagyon finom változatát lehet készen kapni bármelyik ABC-ben,szívesen sütjük itthon is,gáztűzhelyre tehető grillen.Olajban sütve nem az igazi.Persze az otthon készített sokkal finomabb,de sokkal költségesebb is,és a legfinomabb a faszén parazsa fölé helyezett rácson sütve.Ha már itt tartunk,nem magyar szó a grill,brownie,muffin,bacon ,polpettoni,mascarpone,"szusi"és vég nélkül sorolhatnánk,és ezeken senki sincs kiakadva.Magyar létemre fáj,hogy ilyenek is tudunk lenni.Egy kis jóérzés kellene... elfogadni,hogy nem minden magyar,ami jó,és attól senki nem fog elrománosodni,olaszosodni,stb.,hogy jó étvággyal elfogyasztja,netalán el is készíti egy másik nemzet ételkülönlegességét,sőt a magyarság sem fog elfogyni,csak gazdagodni néhány finom étellel.Jó étvágyat mindenkinek a MICCS-hez!

serci
Serci / serci Sat, 2012-06-30 10:44

Nem kukacoskodásból de a növendék az borjú-vagy fiatal marha?amúgy jó a recept,először rendezvényen ettem juhtúrós puliszkával,azóta kedvencem!

nagy marika
nagy marika Sun, 2012-06-17 03:55

KOSZI A RECEPTET .EKESZITETTEM AZ OSSZEL.NAGYON FINOM VOLT ES UJRA A FIATALKOROMRA EMLEKEZTET.

Cicmic
Cicmic Sat, 2012-06-16 19:05

Kedves Piroska!
A szódabikarbóna miért kell bele? Lazítóanyag?
A hozzászólásokban írták az ásványvizes érlelést, ettől mennyire lesz más, mit változtat ez meg, milyen és mennyi ásványvíz kell hozzá? Erdélyben ettem ezt a finomságot egyszer, azóta nem találkoztam vele, de most nagyon megörültem, hogy itt rábukkantam a receptjére :))
Üdv, Erika

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2012-06-16 21:09

Kedves Cicmic!
A szódabikarbona ebben az esetben nem lazítóanyag, nem fújja fel, mint a tésztát, talán ettől lesz egy kicsit érdekesen "gumis", jellegzetes fűszere a borsikafű ( csombor). Az érlelés arra szolgál, hogy az ízek minél jobban összeérjenek. Ha túl sok vizet adunk hozzá, sütés közben úgy is kiengedi. Ásványvíz, ami kéznél van, de húslevest is használhatunk helyette. Üdv. Piroska

Cicmic
Cicmic Sat, 2012-06-16 23:30

Kedves Piroska!

Köszi :) Hamarosan asztalra kerül.
Üdv, Cicmic

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2012-07-02 19:46

Kedves Cicmic!
Azóta is izgat a szódabikarbóna szerepe. Ma húslepénykékkel kísérleteztem, az egyik felébe tettem szódabikarbónát, a másikba nem. Bizony felfújta, amelyikbe tettem majdnem a duplájára nőtt. Az állaga is megváltozott, kissé rugalmasabb lett, akárcsak mititei. Üdv. Piroska

Cicmic
Cicmic Mon, 2012-07-02 22:58

Kedves Piroska!
Köszönöm a kísérletezést! Kíváncsian várom a húslepénykék receptjét, biztos finom. Éppen ma próbáltam megvenni a husikat, sajnos birkahúst csak ritkán lehet kapni, most nem volt. Mivel a birkapörköltet is imádom, ezért inkább kivárom, amíg kapható lesz a birkahús is és most valami mást főzök inkább. A recepted fogom követni, szódabikarbónával csinálom majd. Üdv, Cicmic

zuzanne
Zsuzska / zuzanne Mon, 2012-04-30 21:46

Aki megkóstolja egyszer ezt az isteni ételkülönlegességet, soha többé nem akad fenn olyan apróságokon, hogy ki hogyan nevezi. Én eddig csak a bolti változatot fogyasztottam, de mondhatom az is szerelem volt első harapásra. Ha megyünk haza a párom szüleihez mindig ezzel várnak minket. Nagyon remélem, hogy minél előbb lesz alkalmam idehaza is elkészíteni ezt a finomságot. Köszönet a receptért!!!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2012-06-04 20:04

Azért osztottam meg ezt a receptet, mert valóban különlegesség, és miért ne ismernék meg minél többen. Köszönöm, hogy te is így gondolkozol...

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Tue, 2012-05-01 07:37

Köszönöm kedves Zuzanne. Örülök, hogyha népszerűsíthetek olyan receptet, ami valóban finom. Üdvözlettel Piroska

Sancho
Sancho Mon, 2012-04-30 09:20

Valóban érdemes rászánni egy kis időt, mert a boltban vásárolt borzalmak közel sem járnak a háziasan dagasztott miccspasztához.

Boribon
Boribon / Boribon Sun, 2012-01-29 03:02

Kedves Piroska, nagyon szeretem a husgombocokat, kulonbozo fuszerezessel szoktam oket kesziteni (olaszos, magyaros, arabos). A csombort mivel tudnam helyettesiteni, mert itt nem kaphato. Melyik fuszernovenyhez hasonlit leginkabb az ize? Szep vasarnapot kivanok!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-01-29 10:14

Kedves Boribon!
Annyira elterjedt fűszernövény, hogy kell legyen nálatok is. Keresd kitartóan. Csombord és borsfű névre is hallgat. Egy családba tartozik a kakukkfűvel (vad csombor), de ennek lényegesen kisebb a timol tartalma mint a csombornak, ami meghatározza a csombor intenziv ízét. Ha egyszer bekerül a kertedbe, ősszel visszahullatja a magját és magától terem, nem kényes növény. Nagyon finom ízt ad a tökfőzeléknek, friss káposztából készült ételeknek, csomborral és kaporral ízesítjük a téli savanyú káposztát, a véres-májast. Friss és szárított formában is használható.
Hatása: gyomorerősítő,felfúvódás gátló, étvágyjavító, görcsoldó stb. Remélem rátalálsz valahol erre az értékes fűszernövényre. Üdv. Piroska

s_zita
s_zita Sat, 2012-01-28 19:28

Ha először a miccs megnevezés íródik be, akkor valószínű, hogy azt veszik elsőnek.
Ha ilyen könnyen átveszünk egy román szót, (annak ellenére, hogy van magyar megfelelője és "nem is akadunk fenn rajta") használjuk egy magyar receptoldalon, ahol több százan/ezren megnézhetik akkor ne csodálkozzunk, hogy fogy a magyarság.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2012-01-30 16:23

Először is nem tudtam, hogy nem hagyják meg mind a három nevet, másadszor a miccs is a románból származtatott név. Nincs igazán magyar neve. Én szívesen elolvasom más tájegységek ételeinek eredeti nevét. És nem szeretnék a szerkesztőknek azért reklamálni, hogy kihagyták a magyarosított nevét.

frilar
frilar Mon, 2012-06-04 18:41

elnézést de ehhez nekem is hozzá kell szólnom! hihetetlenek vagyunk "mi" emberek, bezzeg ha a gulyást németesítjük, románosítjuk, vagy angolosítjuk, akkor vérig van sértve a NÉP!!!!!! nem kell ennyire butának lenni emberek!!!!!! Nem minden ételkölteményt MAGYAR talált fel!!!!!!
És attól mert valaminek nem magyar a neve akárhogy csűrjük, csavarjuk, ki lehet próbálni!!!!!! és nem kell bunkóskodni és kioktatni valakit aki nem feltétlenül a névben találja az értéket!!!!

Kifejezetten finom volt a MICI-ed :-) Gratulálok!!!!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2012-06-16 20:52

Sajnos valamiért nem kaptam értesítést a hozzászólásodról, most véletlenül bukkantam rá. Örülök, hogy ízlett és köszönöm.

Olgi1213
Olgi1213 / Olgi1213 Sat, 2012-01-28 18:47

Szia Piroska!
Én ahogyan ismerem a receptet ásványvízzel szokták és 3 napig érlelik a hűtőben.
Másnap átgyúrják és amelyik nap sütik akkor formázzák.
Így készítem én is,anno Erdélyben étteremből kértem el a receptet ahol sütötték.
Azért örülök,hogy felraktad a receptet.Üdv:Olgi

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2012-01-28 19:03

Szia Olgi!
Igen, szokták ásványvízzel, húslevessel és sima vízzel. Ez is egy olyan ételféleség, hogy ahány ház annyi szokás. Én a legyegyszerübb változatát készítettem el. Üdv. Piroska

Olgi1213
Olgi1213 / Olgi1213 Sat, 2012-01-28 20:36

Szia Piroska!Én az érlelés mellett kitartok,az ízek jobban érvényesülnek.Igen a húslé jó ötlet,köszönöm a tipped!További szép estét!Üdv,Olgi

klivi
klivi / klivi Sat, 2012-01-28 18:40

Semmi gond nincs a román megnevezéssel, én például még sohasem hallottam a miccsről :)
Amúgy meg nagyon jól néz ki, és biztosan finom is!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2012-01-30 12:28

Kedves klivi, valóban finom. Az igazság az, hogy nincs is igazi magyar neve. A román becenévből (mici ci= cs) alakult ki a 2 cs-vel való változat. Piroska

s_zita
s_zita Sat, 2012-01-28 17:18

A mititeinek a szép magyar neve: MICCS.
Amiért a románoktól vettük át az ételt, azért nem kell a román megnevezést használni!

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2012-01-30 17:19

A megnevezésnél három nevet soroltam fel: mititei, mici és miccs. A szerkesztők valamiért úgy látták jónak, hogy ezt az egyet hagyták meg. Viszont beírták az egyéb elnevezésekhez.

gubigabi
Gubigabi / gubigabi Sat, 2012-01-28 17:13

Kedves Piroska! Még sosem készítettem, de nagyon szeretem. Ha Erdélybe megyünk ez az egyik kihagyhatatlan étel. A grillen készülő mititei illata rögtön evésre csábít. Köszi a receptet. Üdv. Gubigabi

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2012-01-28 19:31

Kedves Gubigabi! Örülök, hogy ismered ezt az ételkülönlegességet, most már otthon is megpróbálhatod. Üdv Piroska.

491
marhahús 40 dkg
bárányhús 40 dkg
sertéshús 40 dkg
napraforgó olaj 2 ek
fokhagyma 2 gerezd
víz 1 dl
szódabikarbóna 1 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
borsikafű 1 késhegynyi