r
Nosalty Logó

Meggyes-mákos keksz

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Turmix
Meggyes-mákos keksz
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 377 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 4522 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 405 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    745.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    264 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    327 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.1 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    16 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 377 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    113.4 g

Zsír

  • Összesen
    231.9 g
  • Telített zsírsav
    90 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    55 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    71 g
  • Koleszterin
    503 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8946.4 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    147 mg
  • Kálcium
    3168 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    1395 mg
  • Foszfor
    3921 mg
  • Nátrium
    202 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    30 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    541.3 g
  • Cukor
    147 mg
  • Élelmi rost
    93 mg

VÍZ

  • Összesen
    192.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1104 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    399 micro
  • Kolin:
    301 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1084 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    250 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1120 micro
Összesen 4522 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    803.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    285 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    125 mg
  • Foszfor
    352 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.6 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    99 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    97 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    101 micro
Összesen 405 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mákot ledaráljuk. (Ez a legutálatosabb része a sütésnek, általában mindig valamelyik családtagomat kérem meg, de most én csináltam)
  2. A zabpelyhet megdaráljuk (kávédarálón szoktam), összekeverjük a liszttel, sóval, szódabikarbónával.
  3. A citrom héját lereszeljük, ha nem bio, beáztatjuk szódabikarbónás vízbe és jól megsikáljuk. (Ettől azt reméljük, hogy azokat a vegyszereket, amivel a rothadás megelőzése miatt kezelték a citromot, el tudjuk távolítani.)
  4. A vajat felolvasztjuk.
  5. A tojásfehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük.
  6. Összekeverjük a hozzávalókat: mák, citromhéj, citromlé, méz, levár, olvasztott vaj, tojássárgája, habbá vert fehérje, majd hozzáadjuk a a száraz keveréket, és összedolgozzuk. Közepesen lágy tésztát kapunk.
  7. A tésztát 1 órát hűtőben pihentetjük. (Én most este készítettem és hűvös helyen volt reggelig.)
  8. Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk 0,3-0,5 mm vastagságúra, és különböző formákkal kiszúrjuk.
  9. Tehetünk rá aszalványokat, vagy pici lekvárt díszítésként.
  10. Ha nem pihentetjük sütés előtt, diónyi golyókat veszünk ki a tésztából és ellapítjuk. Szerintem ne sajnáljuk az időt a pihentetésre, mert sokkal mutatósabb, ha valamilyen formával kiszúrjuk.
  11. Sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütjük. Rácson kihűtjük. (kb 100-120 db keksz lesz, ez persze függ a forma fajtájától és nagyságától is. Vigyázzunk, mert melegen könnyen törnek!)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 63
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 5478
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Napok óta sütöttem a karácsonyi ajándék kekszeket: narancsos, almás, mézeskalács. Minden sütést leteszteltem, mindenki letesztelte, én további teszteket végztem a következő napokon, így a maradékot tartalmazó doboz, ami a karácsony utáni süti nélküli napok édesség iránti vágyát hivatott csillapítani, még elég üres volt.  A mák nagy kedvenc, csak a darálás miatt, ami egy utálatos dolog, kicsit ritkán kerül rá sor, szinte csak karácsonykor és húsvétkor kerül az asztalra, de akkor kötelező.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek