r
Nosalty Logó

Mazsolás-kakaós fonott kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
DarkCat
Mazsolás-kakaós fonott kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 451 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1805 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 253 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.5 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    646.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    108 mg
  • Foszfor
    357 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    74.7 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    47 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    108 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    86 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    266 micro
Összesen 451 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.8 g

Zsír

  • Összesen
    51.2 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    471 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2584.5 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    74 mg
  • Kálcium
    357 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    433 mg
  • Foszfor
    1427 mg
  • Nátrium
    253 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    298.7 g
  • Cukor
    74 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    188 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    434 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    332 micro
  • Kolin:
    343 mg
  • Retinol - A vitamin:
    429 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1063 micro
Összesen 1805 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 31% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    363 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    200 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    149 micro
Összesen 253 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kimérjük a kétfajta lisztet, és beleteszünk egy csipetnyi sót. Az élesztőt felfuttatjuk a tejjel, cukorral és a tejszínnel, ügyelve rá, hogy ne legyen túl meleg a tejes keverék. Beletesszük a tojással együtt a lisztes keverékbe, és dagasztani kezdjük, amíg szép fényes, ruganyos tésztát nem kapunk, ami elválik az edény falától. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, a fehéren maradóba beletesszük a mazsolát, kicsit összedagasztjuk ezzel is (ha nem akarja felvenni rendesen, kis tej hozzáadásával könnyíthető a dolog.) A másik feléhez pedig hozzáadjuk a kakaóport, ezt is tejjel lazíthatjuk, ha ezután nagyon tapadós, kis liszttel visszaállíthatjuk a kívánt állagot.
  2. Letakarjuk mindkét edényt egy konyharuhával, és kicsit melegebb helyre tesszük (kb. 22-25 ℃) 30 percig kelesztjük.
  3. Enyhén lisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd elvágjuk őket annyi felé, ahány fonatot szeretnénk. Én itt négyes fonattal dolgoztam, ezért 2-2 részre vágtam mind a kétféle tésztát. Gombócokat alakítunk belőle, letakarjuk, és ismét kb. 10-15 percig pihentetjük.
  4. Ezután a gombócokból hurkákat készítünk, összefogjuk őket, és megfonjuk a kalácsot. A kész fonatot sütőpapíros tepsire tesszük, és addig pihentetjük ruha alatt, amíg a kétszeresére nem nő. Kb. 40 perc.
  5. A kelesztés után a kalácsot 170 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg szép arany színe lesz. A sütőből kivéve pedig hagyjuk, hogy kihűljön, majd felszeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 17
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 1954
  • Feltöltés dátuma: 2016. szeptember 11.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mazsolás-kakaós fonott kalács
DarkCat 3 recept

Eddig csak sima fonott kalácsként készítettem, de egy kis változtatással felturbóztam. :D

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek