r
Nosalty Logó

Mákos birsalmatorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Allisc
Mákos birsalmatorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A sült almához

A mákos piskótához

Összesen 383 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A sült almához

A mákos piskótához

Összesen 3821 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A sült almához

A mákos piskótához

Összesen 155 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    16.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    112 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    589.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    245 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    213 mg
  • Nátrium
    44 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.2 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    103.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    76 mg
  • Retinol - A vitamin:
    106 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    125 micro
Összesen 383 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.6 g

Zsír

  • Összesen
    169 g
  • Telített zsírsav
    65 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    1115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5891.7 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    153 mg
  • Kálcium
    2452 mg
  • Vas
    27 mg
  • Magnézium
    661 mg
  • Foszfor
    2130 mg
  • Nátrium
    436 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    532.1 g
  • Cukor
    237 mg
  • Élelmi rost
    51 mg

VÍZ

  • Összesen
    1035.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1090 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    162 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    315 micro
  • Kolin:
    761 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1058 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    159 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1251 micro
Összesen 3821 kcal
  • 4% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    240.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    18 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    44 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 155 kcal

Hozzávalók

A sült almához

A mákos piskótához

Elkészítés

A sült almához

  1. A citromot megmossuk, lereszeljük a héját, majd kifacsarjuk a levét. A birsalmákat megmossuk, meghámozzuk, kivágjuk a magházukat. Cikkekre vágjuk, meglocsoljuk a citrom levével, így nem barnulnak meg mielőtt a sütőbe betolnánk.
  2. Egy magas falú tortaformát (nem kell kapcsosnak lennie), vagy egy vastag falú vaslábost (amit betehetünk a sütőbe) kikenünk 5 dkg vajjal. Rászórjuk a cukor felét, és kirakjuk sűrűn a birsalma cikkekkel. Ezekre rádaraboljuk a maradék vajat, újra jöhetnek az almacikkek, és a cukor.
  3. Ezt sütjük kb. 40 percig 200 °C-on, amíg elfövi a levét, és szépen megkaramellizálódik a vajas cukor, illetve megpirul az alma is.

A mákos piskótához

  1. Míg sül az alma (és kellemes illattal tölti be a konyhát) elkészítjük a piskótát: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket pici sóval kemény habbá verjük. A sárgákat fehéredésig kavarjuk a cukorral és a vaníliás cukorral.
  2. A lisztet elkeverjük a darált mákkal, a sütőporral, ízesítjük a citrom reszelt héjával. Felváltva beleforgatjuk a tojássárgás krémhez a lisztes keveréket és a tojáshabot, óvatosan egyneművé kavarjuk.
  3. Mikor szépen megsült az alma, kivesszük a sütőből, és ráöntjük a piskóta tésztát, majd visszatesszük további 20-25 percre sülni, de már mérsékeljük a hőfokot 180 °C-ra. Tűpróbáig sütjük, majd forrón kiborítjuk egy tányérra, és ha szükséges késsel eligazítjuk a tetején az almacikkeket.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 65 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 1029
  • Feltöltés dátuma: 2015. november 01.

Ajánló

Tovább fokozhatjuk az ízorgiát, ha szeletelés után tejszínhabbal tálaljuk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Illatos, finom és egyszerű sütemény. A recept eredetileg almával van, de mivel sok birsalmánk termett idén a kertben, megsütöttem birssel is.

Hozzávalók

A sült almához

A mákos piskótához

Címlapról ajánljuk

További cikkek