r
Nosalty Logó

Májas hurka, ahogy Eperjeskén készítik

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Big Boss
Májas hurka, ahogy Eperjeskén készítik
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 3229 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 38750 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 228 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Kolin:

Fehérje

  • Összesen
    170.7 g

Zsír

  • Összesen
    145.8 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    2110 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10232.3 g
  • Cink
    36 mg
  • Szelén
    319 mg
  • Kálcium
    161 mg
  • Vas
    153 mg
  • Magnézium
    221 mg
  • Foszfor
    2080 mg
  • Nátrium
    7252 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    291.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    695.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    27098 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    115 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    141 mg
  • D vitamin:
    102 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    14 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    89 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1694 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27096 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 3229 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Kolin:

Fehérje

  • Összesen
    2048.7 g

Zsír

  • Összesen
    1749.3 g
  • Telített zsírsav
    616 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    745 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    227 g
  • Koleszterin
    25318 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    122788.2 g
  • Cink
    431 mg
  • Szelén
    3824 mg
  • Kálcium
    1927 mg
  • Vas
    1839 mg
  • Magnézium
    2658 mg
  • Foszfor
    24962 mg
  • Nátrium
    87025 mg
  • Réz
    48 mg
  • Mangán
    74 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3497.9 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    164 mg

VÍZ

  • Összesen
    8346.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    325177 micro
  • B6 vitamin:
    53 mg
  • B12 Vitamin:
    1386 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1688 mg
  • D vitamin:
    1220 micro
  • K vitamin:
    170 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    44 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    166 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1062 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20323 micro
  • Kolin:
    260 mg
  • Retinol - A vitamin:
    325150 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    325 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    20 micro
  • Lut-zea
    516 micro
Összesen 38750 kcal
  • 13% Fehérje
  • 22% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Kolin:

Fehérje

  • Összesen
    12.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    149 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    722.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    512 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1913 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1913 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 228 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A belsőségeket üstben megfőzzük.
  2. A fodorhájat nem sokkal azelőtt, hogy a belsőségek puhára főnének, a főzővízbe tesszük kb. 20 percre.
  3. A belsőséget kivesszük, és ledaráljuk.
  4. Közben a rizst megmossuk, és feltesszük főni kétszer annyi vízben.
  5. A rizsnek úgy kell megfőnie, hogy még egy picit roppanós maradjon, hiszen a kész hurka is újra főzve lesz.
  6. Megpucoljuk a hagymát, cikkekre vágjuk.
  7. A megfőtt fodorhájat vagy fintort a hagymával együtt húsdarálón ledaráljuk,és egy nagy lábosba tesszük.
  8. Állandó kevergetés mellett jól átsütjük.
  9. Ez adja majd a hurka zsírosságát.
  10. Soha ne adjunk külön zsírt a hurka töltelékhez, mindig a fintort süssük ki.
  11. Ettől lesz igazi finom a hurka.
  12. Ha ledaráltuk a belsőséget, elkészült a rizs (amit hideg vízzel leöblítettünk és leszűrtünk, hogy ne ragadjon), megsült a fintor és a hagyma, összekeverhetjük a hozzávalókat.
  13. Ezt a műveletet mi fa teknőben végeztük, még melegen összekevertük az előkészített alapanyagokat, és fűszereztük.
  14. Fűszerezés közben többször meg kell kóstolni.
  15. Nem baj, ha most még kissé erősnek érezzük a sót és a borsot, mert az utolsó főzéskor ez enyhül.
  16. Ha sikerül megfelelően összedolgozni, hurkatöltő segítségével betöltjük a bélbe úgy, hogy ha megnyomjuk lazán legyen benne a töltelék. (kb. 20 m bélre van szükségünk)
  17. Közben az üstben már fő a tiszta víz, a kb. 1 m-es szálak végeit először kicsit bemártjuk a forrásban lévő vízbe, így az összehúzódik, és nem jön ki a töltelék.
  18. Majd óvatosan bele engedjük a forró vízbe.
  19. Kb. 15 percig főzzük, közben tűvel megszurkáljuk, ahol levegős.
  20. Kiszedjük, és még melegen csiga formára tekerjük, hogy így hűljön ki, s aztán könnyen eltehessük.
  • Elkészítettem: 12 alkalommal
  • Receptkönyvben: 59
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 37
  • Össznézettség: 87319
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 11.

Ajánló

A sült hurka nagyon finom burgonyapürével és párolt káposztával. Természetesen egy vagy több eperjeski rettenetessel.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Májas hurka, ahogy Eperjeskén készítik
Big Boss 56 recept

Végy egy 170 kg-os malackát! Igen, ez a mennyiség egy ekkora disznóból készült. Azt a belsőséget használtuk fel, ami adott volt, nem tettünk hozzá mást. Egy csodás hétvégét töltöttünk Szabolcsban egy nagyon szép kis faluban, Eperjeskén, a barátainkál. Itt készítik a legfinomabb hurkát, kolbászt és disznósajtot, a füstölt dolgokról nem is beszélve. A belet is házilag készítik elő, nem boltit használnak, mert a hurka és a kolbász abban a legfinomabb. Erzsike néni szorgalmasan és alaposan megtisztította nem csak a belet, de a gömböcöt is, amibe a disznósajtot töltöttük. (Recept hamarosan.)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek