r
Nosalty Logó

Lúdláb torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Lúdláb torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 426 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 5099 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 237 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    29.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    210 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    454.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    97 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    194 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    98.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    264 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    45 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    121 mg
  • Retinol - A vitamin:
    241 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    275 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    216 micro
Összesen 426 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    100.6 g

Zsír

  • Összesen
    357.3 g
  • Telített zsírsav
    208 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    110 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    2524 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5452.8 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    1166 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    603 mg
  • Foszfor
    2334 mg
  • Nátrium
    1117 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    383.5 g
  • Cukor
    256 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    1183.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3163 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    541 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    299 micro
  • Kolin:
    1449 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2889 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    3304 micro
  • β-crypt
    41 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2587 micro
Összesen 5099 kcal
  • 5% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    16.6 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    117 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    253.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    55 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    147 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    154 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 237 kcal

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Elkészítés

A piskótához

  1. A krém alapját egy nappal korábban elkészítjük: Felforraljuk a tejszínt, beletördeljük a csokoládét, beletesszük a cukrot, és addig főzzük, amíg a cukor és a csoki el nem olvadnak. Megvárjuk, amíg kihűl, és egy éjszakán át hűtőben tároljuk.
  2. A piskótához különválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét.
  3. Afehérjét 1 csipet sóval nagyon kemény habbá verjük.
  4. Lassan, állandó habverőzés mellett belekeverjük a cukrot is, addig dolgoztatjuk a gépet, amíg szép fényes nem lesz.
  5. Belekeverjük a sárgákat, tovább verjük a krémet.
  6. Végül hozzádolgozzuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport is.
  7. Vajjal kikent, lisztezett tortaformába öntjük a masszát, és előmelegített sütőbe dugva 45 percig sütjük. (Közben folyamatosan lessük csukott ajtón keresztül, hogy viselkedik a piskóta. Ha már kb. 10 perce feljött, akkor jöhet a tűpróba. Előtte ne nyitogassuk az ajtót, mert összeesik.)
  8. Ha a piskóta kész, kivesszük a kapcsos formából, és sütőrácson legalább 20 percig pihentetjük.
  9. Ha kihűlt, keresztben háromba vágjuk.
  10. A hűtőből kikapjuk a csokis-tejszínes krémünket, és habverővel legalább 10 percig dolgozunk rajta. Akkor jó, ha a hab olyan kemény lesz, hogy szinte "formázható". (Ezért nagyon fontos az egy éjszakás pihentetés. Ha a tejszínt először felforraljuk, aztán teljesen kihűtjük, gyönyörű kemény habot verhetünk belőle, ami később sem esik össze, mint a sima tejszínhab. Így a tejszínes krém nem fog kifolyni a tortából, ésstramm módonfogja bírni a piskótalapokat is.)
  11. A meggyet nagyon kinyomkodjuk. Levéhez öntünk egy pici rumot, és nagyon óvatosan bespricceljük vele a legalsó rétegnek szánt piskótát. (Legegyszerűbb, ha belemártjuk az ujjunk végét, és úgy rázogatjuk rá a levet a piskótára.)
  12. Rászórunk egy adag kimagozott, nagyon erősen kinyomkodott meggyet (ha nincs eléggé kinyomkodva, eláztatja a piskótát), és rákenünk egy jó adag krémet, majd az egészre rátesszük a második emelet piskótát.
  13. Ugyanezt megcsináljuk a következő piskótalapokkal is.
  14. A torta oldalát is vastagon bekenjük a krémmel.
  15. A maradék krémet habzsákba töltjük, és 12 kis csokifészket nyomunk a tetejére. Mindegyik fészekbe 1-1 meggyszem kerül. (Ezt már nem szükséges kinyomkodni.)
  16. Hűtőbe tesszük legalább 2 órára.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1128
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 27
  • Össznézettség: 228183
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 15.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Van egy ismerősöm, aki alapvetően egyáltalán nem édesszájú, és a csokival meg úgy van, hogyha nagyon muszáj, akkor fél évente egyszer elmajszol egy-két kockát. Ebből a tortából még ő is két szeletet evett. Egymás után! :) Tudom, hogy az eredeti recept szerint a lúdláb kréme vajas, de őszintén megvallva nem rajongok a vajalapú krémekért. Sőt, azt is tudom, hogy az eredeti recept szerint exrta csokimáz is van a tetején, de ez a torta annyira könnyű, annyira finom, és annyira csokis, hogy szerintem fölösleges fokozni. Elkészítésében pedig semmi fifika vagy nehézség sincsen, ha túljutottunk azon az idegtépő időszakon, hogy a piskótánk megfelelő állagú lett-e. Onnantól csak játékos kenegetés, úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek, aki nem rutinos cukrászpalánta, de mégis szeretne egy mennyei és mutatós tortát készíteni! - és aztán az elismeréseket bezsebelni.:) Az eredeti recept Lajos Mari: 99 sütemény és torta című szakácskönyvében található.

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek