r
Nosalty Logó

Lokum, a török csemege

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
Lokum, a török csemege
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

lokum

tálalás, díszítés

Összesen 125 kcal
  • 2% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

lokum

tálalás, díszítés

Összesen 1487 kcal
  • 2% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

lokum

tálalás, díszítés

Összesen 197 kcal
  • 2% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    28 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.4 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 125 kcal
  • 2% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    335.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    182 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    340.3 g
  • Cukor
    257 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    384.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    55 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    266 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    555 micro
Összesen 1487 kcal
  • 2% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    44.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 197 kcal

Hozzávalók

lokum

tálalás, díszítés

Elkészítés

lokum

  1. 225 gramm cukrot és 1 deci vizet egy kis lábasban összekeverünk. Közepes lángon addig főzzük, amíg teljesen egynemű lesz.
  2. Ekkor forrásig hevítjük, kevergetve, és vigyázva, hogy ne kezdjen karamellizálódni. Amikor épp felforrna, mérsékeljük alatta a lángot. Lassú tűzön főzzük innen, keverés NÉLKÜL, egészen addig, amíg el nem éri a 115°C-os hőmérsékletet - ehhez bizony elengedhetetlen valamilyen konyhai hőmérő.
  3. Amint 115°C-ra hevül a cukorszirup, lehúzzuk a tűzről.
  4. Egy nagyobb tálban gyorsan elkészítjük a keményítős alapot: ehhez 50 gramm keményítőt, 1 teáskanál borkősavat (ez biztosítja a szükséges savanyúságot a sok cukor mellé) és 120 ml vizet csomómentesre keverünk, majd közepes lángon, folyamatosan keverve addig melegítjük, amíg sűrű, ragasztószerű állagot kap.
  5. A besűrűsödött keményítőhöz csorgatjuk apránként a cukorszirupot, és az egészet forralásig hevítjük. Utána mérsékeljük a lángot, és 20-30 percet főzzük, időnként keverve rajta egyet-egyet.
  6. Ekkorra már láthatóan be kellett hogy sűrűsödjön/zselésedjen egy kicsit a masszánk. Ezen a ponton adjuk hozzá az ízesítést: hagyományosan rózsavízzel ízesítik a török csemegét, de nyugodtan használhatunk helyette narancslevet is. Én most 2 narancs levét használtam, ami nagyjából fél deci folyadék lehetett.
  7. Az ízesítő aromát vagy gyümölcslevet alaposan elkeverjük. Mivel itt változó, hogy mennyi folyadék kerül a masszába, előfordulhat, hogy ismét túl híg lesz. Ez esetben további redukálás helyett - ami megkeserítheti az aromát - azonban azt javaslom, az üres cukorszirupos tálba készítsünk pluszba egy kis keményítős keveréket. Most nem kell sűrűre főzni, csak melegítsük meg annyira, hogy ne tudjon kicsapódni, majd apránként csepegtessük a cukros masszánkhoz, míg el nem éri az ízesítés előtti sűrűséget/zselésséget.
  8. Utolsó lépésként hozzáadjuk az ételfestéket - nem kell, hogy nagyon erőteljes színe legyen, inkább az opálosság a célunk. A kész masszát szilikonos formába vagy folpackkal kibélelt műanyag tálkába töltjük, és kihűtjük.

tálalás, díszítés

  1. A porcukrot és a keményítőt összekeverjük, és egy kisebb vágódeszkára öntjük. Erre fordítjuk ki a megdermedt török csemegét - így érjük el, hogy ne ragadjon az édességünk külseje.
  2. Miután a két oldalát bevontuk a keményítős porcukorral, egy éles késsel vágjuk 1,5 x 1,5 cm-es kockákra, amiknek aztán szintén minden oldalát vonjuk be.
  3. A törökcsemege-kockákat tegyük sütőpapírral bélelt dobozba. A maradék keményítős keverékhez forgassuk hozzá az aprított pisztáciát, és szórjuk meg vele a lokum-kockáinkat.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 91
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 77
  • Össznézettség: 39260
  • Feltöltés dátuma: 2019. december 20.

Receptkategóriák

Lokum, a török csemege
Rosanics Petra 313 recept

Lokum, török csemege, szultánkenyér - sokféle néven ismert ez a roppant megosztó, egzotikus édesség, amit a legtöbben vagy gyűlölnek, vagy imádnak. Az ínyencség az Oszmán Birodalom fénykorából származik, és bár a legtöbben a mai Törökországhoz kötik, valójában a környező országokban, így Görögországban, Bulgáriában, sőt Romániában is elterjedt édességnek számít. Bár házilag nem a legegyszerűbb elkészíteni, ha valaki szereti a zselés nyalánkságokat, annak mindenképpen ajánlom, hogy egyszer próbálja ki! Nem mellesleg ez az a finomság, amivel C.S. Lewis Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című regényében a gonosz Fehér Boszorkány ráveszi Edmundot, hogy elárulja testvéreit.

Hozzávalók

lokum

tálalás, díszítés

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?