r
Nosalty Logó

Linzertorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Linzertorta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír

A tésztához

A sütemény belsejéhez

A szóráshoz

Összesen 1253 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír

A tésztához

A sütemény belsejéhez

A szóráshoz

Összesen 7518 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír

A tésztához

A sütemény belsejéhez

A szóráshoz

Összesen 453 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.6 g

Zsír

  • Összesen
    74 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    220 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    941.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    212 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    166 mg
  • Foszfor
    432 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    133.8 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    45.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    389 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    134 mg
  • Retinol - A vitamin:
    381 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    92 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    121 micro
Összesen 1253 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    123.6 g

Zsír

  • Összesen
    444.3 g
  • Telített zsírsav
    175 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    190 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    54 g
  • Koleszterin
    1319 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5647.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    180 mg
  • Kálcium
    1272 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    997 mg
  • Foszfor
    2591 mg
  • Nátrium
    560 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    803.1 g
  • Cukor
    403 mg
  • Élelmi rost
    48 mg

VÍZ

  • Összesen
    270.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2333 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    88 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    133 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    412 micro
  • Kolin:
    802 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2287 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    551 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    725 micro
Összesen 7518 kcal
  • 8% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    79 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    339.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    156 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.3 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    140 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    138 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 453 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A sütemény belsejéhez

A szóráshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk.
  2. A fagyos vajat nagyon gyorsan, hogy ki ne engedjen, kis kockákra vágjuk, és a liszthez tesszük.
  3. Jó alaposan elmorzsoljuk. Nem gyúrjuk, hanem a két tenyerünk között morzsolgatjuk. (Akkor jó az állaga, ha olyan, mint a nagyon apró császármorzsa.)
  4. Megszórjuk a porcukorral, a sütőporral, a fűszerekkel, a reszelt citromhéjjal.
  5. A vaníliarúd kikapargatott belsejét belekeverjük a mandula- vagy diódarálékba, és azt is hozzáöntjük(ha dióval dolgozunk, és mi magunk daráljuk, érdemes előtte szárazon serpenyőben pirítgatni kicsit. Sokkal jobban kijön az illata-íze!)
  6. Ráütjük a tojássárgákat, mellékanalazzuk a tejfölt, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk az egészet. Igyekezzünk az egész műveletet gyorsan végezni, ha ugyanis a vaj túlságosan felmelegszik, a tésztával nem lehet jól dolgozni.
  7. 1 nagyobb cipót és 1 kisebb téglatestet formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
  8. Egy kapcsos tortaformát vékonyankikenünk vajjal.
  9. A cipót lisztezett munkafelületen kb 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk. A tortaforma alját kivesszük, a kinyújtott tésztára helyezzük, és körbevágjuk. A kivágott korongot rátesszük a tortaforma aljára, ésa forma szélét visszakapcsoljuk.
  10. A tészta szélét vékonyan megkenjük a tejszínnel elhabart tojássárgájával. (Ez ragasztóként fog funkcionálni -ügyeljünk arra, hogy ne kenjük össze a forma oldalát, mert hozzáragadhat a torta.)
  11. A tésztahulladékot összegyúrjuk, és kb. 80 cm hosszú, 2-3 cm átmérőjű hurkát formázunk belőle.
  12. A hurkát csigaszerűen feltekerjük, majd óvatosan az alaplapra helyezzük, és kitekerjük úgy, hogy az alap ezáltal szegélyt kapjon. Ujjunkkal óvatosan lenyomogatjuk, hogy ne legyen rés a "kosárkánkon". (Ez a csiga dolog fölösleges macerának tűnhet, de nem az. A tészta elég törékeny, és így van a legkisebb esélye a sérülésre.)
  13. A kosárkánkba kanalazzuk a dzsemet.
  14. Kivesszük a hűtőből a téglalapunkat, és nyolc egyenlő részre vágjuk.
  15. Mindegyik részből kis hurkákat gyúrunk, és berácsozzuk vele a süteményt.
  16. A végén a rácsokat megkenjük a tojássárgával, és megszórjuk mandulaforgáccsal.
  17. Középső bordamagasságon, előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük.
  18. Ha készen van, hagyjuk teljesen kihűlni. Mikor kivesszük a sütőből, a dzsem - bármilyen sütésálló is - kicsit mozogni fog. Ez nem baj, mire a torta kihűl, a dzsem is megszilárdul.
  19. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 28
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 245
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 37887
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 14.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez az egyik kedvenc tortám. Most csináltam először, eddig mindig a Linzertorta-sütést mesteri fokon űző húgom privilégiuma volt. Én eddig neki sem álltam - ha az ember Mozarttal él együtt, ne komponálgasson. Na most nekiveselkedtem, és megcsináltam. Majdnem tökéletes lett! Egyetlen hibája, hogy kevésnek ítéltem a recept által előírt 35 dkg lekvárt, és raktam még bele. Ettől ízre semmi baja nem lett, de szeleteléskor kicsit megrogyott a tetején a rácsozat. Tanulság: az ember hallgasson a mesterekre: a linzerművész húgra, és Lajos Marira. (Mert ez eredetileg az ő receptje.)

Hozzávalók

A tésztához

A sütemény belsejéhez

A szóráshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?