r
Nosalty Logó

Lekváros bukta 9. - krumplis

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
koszider
Lekváros bukta 9. - krumplis
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 685 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 4109 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 240 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.8 g

Zsír

  • Összesen
    17.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    353.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    83 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    157 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    115 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 685 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.1 g

Zsír

  • Összesen
    102.7 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    330 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2123.4 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    495 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    185 mg
  • Foszfor
    942 mg
  • Nátrium
    255 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    689.9 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    256 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    419 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    86 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    438 micro
  • Kolin:
    264 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    81 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    365 micro
Összesen 4109 kcal
  • 7% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    123.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    55 mg
  • Nátrium
    15 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.1 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 240 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és még forrón pépesre összetörjük. Teljesen kihűtjük.
  2. 1 dl langyos tejben elkeverjük az élesztőtés 1 ek cukrot, felfuttatjuk.
  3. A maradék 2 dl tejet felmelegítjük (ne legyen forró!), felolvasztjuk benne a maradék (3 ek) cukrot és a vajat.
  4. A lisztet előbb összedolgozzuk a krumplipéppel és a tojással, majd acukros tejjel, legvégül a felfutott élesztővel. Nem túl lágy tésztát kapunk, ami nem ragad sem a tálra, sem a kezünkre. Ha nagyon ragadna,lisztethintünk bele (ne sokat, csak egy csapott kanállal), ha nagyon száraz lenne, pár csepp tejjel lágyítsuk.
  5. Alaposan kidolgozzuka tésztát, eleinte a kézi masina dagasztó fejével is dolgozhatunk, de a végén kézzel is gyúrjuk át, hogy érezzük a tészta állagát.
  6. Könnyedén meghintjük a tésztagombóc tetejét liszttel, majd langyos helyen 1 óráig kelesztjük.
  7. A zsírt egy kis lábaskában felovasztjuk.
  8. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra (kb. 1 cm) kinyújtjuk, és cigarettás doboz méretű (kb. 9x6 cm) darabokra felvágjuk.
  9. A tésztadarabokat a tenyerünkbe fektetjük, a keskenyebb vége felől egyszűk teáskanál lekvárt halmozunk rá, a felső részét pedig könnyedén ráborítjuk. A tésztaszéleket körben gondosanösszecsipkedjük - összenyomkodjuk.
  10. A kialakult kis csomagot megforgatjuk az olvadt zsírban, és tepsire sorakoztatjuk úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. Ne rakjuk túl szorosra a buktákat, mert meg fognak dagadni. A tepsit semmivel sem kell se bekenni, se kibélelni!
  11. Most begyújthatjuk a sütőt. Míg melegszik, a bukták még kelnek pár percet - ez elég is lesz. Ha maradt némi zsír, azt még most szétkenegethetjük a tetejükön. (Tehát tojás nem kell rá.)
  12. Közepes hőfok mellett sütjük addig, míg a bukták szép aranybarnák nem lesznek.
  13. Ha megsült, rögvest szedjük ki a tepsiből, hogy ne izzadjon bele. Ez a bukta a krumpli miatt még másnap is könnyű és finom.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 36x30x6
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 53
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 14706
  • Feltöltés dátuma: 2011. június 02.

Ajánló

Ebből a mennyiségből kb. 25-27 bukta lesz. Én csak szilvalekvárral szoktam csinálni, szerencsére kitűnő, üstben főzött, kemény lekvárom van. (Egyrészt kaptam, másrészt szilvafesztiválról hozták, de nálunk a piacon is lehet venni.)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Lekváros bukta 9. - krumplis
koszider 91 recept

Amikor ezt a buktát sütöm, felfénylenek előttem gyerekkorom nyarai, amikor a bátyámmal mezítláb futkároztunk a meleg porban, mögöttünk Rió kutya, kezünkben az épp aktuális sütemény: bukta, mákos kalács, túrós lepény. Gyártom én a kelt tésztát, de olyat, mint édesanyám, sosem fogok tudni csinálni. Neki hihetetlenül könnyű, meleg keze volt, már pedig a kelt tésztához és a simogatáshoz is meleg kéz kell.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?