r
Nosalty Logó

Lábatlan tyúk

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nattakiri
Lábatlan tyúk
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 423 kcal
  • 10% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 1691 kcal
  • 10% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 200 kcal
  • 10% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    274 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1343.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    135 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    309 mg
  • Nátrium
    785 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    113.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    129 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    148 micro
  • Kolin:
    233 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    45 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    461 micro
Összesen 423 kcal
  • 10% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    81.7 g

Zsír

  • Összesen
    61.1 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    1097 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5375.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    542 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    204 mg
  • Foszfor
    1236 mg
  • Nátrium
    3141 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    198.9 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    452.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    514 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    241 micro
  • K vitamin:
    65 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    593 micro
  • Kolin:
    930 mg
  • Retinol - A vitamin:
    501 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    180 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1844 micro
Összesen 1691 kcal
  • 10% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    129 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    633.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    370 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    53.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    61 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    59 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    217 micro
Összesen 200 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tojásokat felütjük, és a fűszerekkel kicsit habosra verjük. (Persze másmilyen fűszerek is jöhetnek ízlés szerint, én most elkövettem azt a hibát, hogy paprikát is tettem bele, azt pont nem kellett volna.)
  2. Elkezdjük a kenyeret héja nélkül belemorzsolni. Jó ötlet egy pillanatra víz alá meríteni őket, aztán kicsit kinyomkodni, és úgy beleküldeni a tojásba. (Nagyi azt mondja, a kenyerek felét így szokta, a másik felét szárazon.) Annyi kenyeret teszünk bele, hogy egy önthető, homogén masszát kapjunk.
  3. Közben a sütőt bemelegítjük 180 fokra, és egy közepes méretű tepsibe sütőpapírt hajtogatunk, ezt meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal. (Én most egy kicsit túl nagy tepsit választottam, ezért lett lapos a lábatlan tyúk).
  4. Kb. 25-30 percig sütjük, közben félidőnél jót tesz neki, ha meglocsoljuk egy kis (1 dl max.) levesalappal, vagy ha megy, alá is öntünk egy picit. (Én ezt most nem csináltam, semmi baja nem lett, de levessel állítólag puhább, meg egy picit magasabb lesz.)
  5. Ha egy picit kihűlt, kockákra vágjuk, és szabadon választott finomságokkal tálaljuk. Én ma zsírszegény cottage cheese-t tettem a tetejére, uborkát meg mellé, de tejföllel, fetával és aszalt paradicsommal, fokhagymás joghurttal, sajttal, stb. mind-mind működhet. Sőt, magában is nagyon finom. Vigyázzatok, nem lehet leállni vele!
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 6 alkalommal
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 8903
  • Feltöltés dátuma: 2015. április 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Nattakiri 4 recept

A lábatlan tyúk tipikus borsodi recept laza vacsihoz. Az ijesztő neve ellenére egy teljesen húsmentes kajáról van szó, tulajdonképpen a töltött húsból és/vagy húslevesből a töltelék magában elkészítve. Az Ember szerint valójában bundás kenyérről van szó, csak rossz sorrendben adagolom a hozzávalókat. Ugyan ő javasolta, hogy a továbbiakban nevezzük inkább zsemlepénynek, a lábatlan dolgot kikerülendő.  Alapvetően fogtam Nagyi eredeti receptjét, aztán hozzáadtam Anya módosításait (aki megsúgta, hogy régebben serpenyőben sütötték, nem sütőben, de még Dédinek is állandóan leégett az alja, nem hogy a Nagyinak), és végül megpróbáltam egy kicsit a belvárosi létmódomhoz szocializálni az egészet. Még jó egyébként, hogy azon melegében lefotóztam, mert úgy tűnik, az éjszaka folyamán az egész család rárepült, és csak az üres tepsi maradt reggelre :).   

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek