r
Nosalty Logó

Kukó leves avagy mancsleves

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojást tartalmaz
NS
Kukó leves avagy mancsleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A kukóhoz

Összesen 494 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A kukóhoz

Összesen 2966 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A leveshez

A kukóhoz

Összesen 75 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.3 g

Zsír

  • Összesen
    24.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    443 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1067 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    502 mg
  • Nátrium
    305 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.5 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    525.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    683 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    101 micro
  • K vitamin:
    91 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    134 micro
  • Kolin:
    377 mg
  • Retinol - A vitamin:
    172 micro
  • α-karotin
    2065 micro
  • β-karotin
    5108 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    923 micro
Összesen 494 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    199.6 g

Zsír

  • Összesen
    148.4 g
  • Telített zsírsav
    42 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    61 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    2656 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6402.2 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    316 mg
  • Kálcium
    798 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    394 mg
  • Foszfor
    3015 mg
  • Nátrium
    1829 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    201.2 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    3151.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4101 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    106 mg
  • D vitamin:
    606 micro
  • K vitamin:
    546 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    40 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    805 micro
  • Kolin:
    2264 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1032 micro
  • α-karotin
    12388 micro
  • β-karotin
    30648 micro
  • β-crypt
    57 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    5539 micro
Összesen 2966 kcal
  • 5% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    163 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    77 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.1 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    80.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    104 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    26 micro
  • α-karotin
    315 micro
  • β-karotin
    780 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    141 micro
Összesen 75 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A kukóhoz

Elkészítés

A leveshez

  1. A kukónak való anyagot jól összekeverjük, és kóstolgatjuk, hogy jóval sósabb legyen ízlésünknél, hiszen a rizs és hús elillantja fővésében egyhamar a só ízét.
  2. Állni hagyjuk a tölteléket bő fél órát, majd óvatosan megtöltjük a kukokat, hogy a széleiből ne töredezzen a töltelékbe; s a kukókat nem töltjük teljesen meg, hiszen ki fog dagadni fővéskor.
  3. A megmaradt anyagból kicsi, apró labdácskákat készítünk, és ezt is hozzáadjuk a fővő leveshez, de majd később (a gombócoknak kevesebb idő kell, mint a kukóknak).
  4. A leveshez való gyökereket megtisztítjuk, felaprítjuk-kockázzuk, reszeljük... mindenki saját tetszése szerint, s ezeket megpároljuk egy nagyobb edényben, az olajban, fedő alatt, lassú tűzön. A répa színe elváltozásakor (nem kell sütni, csak párolni!) feltöltjük 1 csésze vízzel.
  5. Megízesítjük kedvünk szerint: ételízesítő, só... és 15-20 percet főzzük, függ attól is, milyen friss a gyökér, amit felhasználtunk.Ekkor annyi vizet adunk hozzá, hogy majd a kukóknak is hely maradhasson az edényben (kb. 4 ujjnyi hely kell neki).
  6. Ha felfőtt, a tüzet kisebbre vesszük, és a kukót evőkanálba téve, engedjük lassan bele a levesbe, hogy nehogy összekoccanjanak-repedjenek. Mikor mindegyik sikeresen elsüllyedt, enyhén nagyobbra vesszük a tüzet, de csak addig, míg a leves fővésnek indul.
  7. A tüzet visszaállítjuk, és fövéstől számítva kb. 40 percutánadjuk hozzá a kis gombócokat.
  8. Ha megfőttek (ugyanolyan lassú tűzön hagyjuk a kukók miatt), gyermekeim kedvenc pillanata következik, hogy kipróbáljunk egy kukót, lássuk túléli-e a kóstolópróbát? Az első kóstolás után eldöntjük, mennyit hagyjuk tűzön (+10-20 perc), és elzárás után fedő alatt hagyjuk csendesedni.
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 572
  • Össznézettség: 26816
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 25.

Ajánló

A tojást megmossuk és keskeny részénél megtörve folyatjuk ki, amit óvatosan kimosunk, és szárítunk, akár napokkal előtte is. Tálaláshoz tejfelt is szoktam újabban felszolgálni, hisz nagyon ízletes ebben az összhangban, de nem kötelező. Az eredeti tejfel nélküli. S következhet a mancsolás! A házigazda dönti el, hogy ezt a vendégre-családtagra bízza, vagy vállalja önmaga. Mi így hagyjuk kerek-perec, ugyanis ettől olyan érdekes az egész. Kis tányérokat készítünk terítéskor, amibe mindenki saját kukóját megtisztíthatja a tojás héjától, bőségesen terítek szalvétából is, de hallottam, hogy van aki nedves szalvétával látta el az aszatalhoz ülőket. Jó étvágyat és kedves csodálkozást - mancsolást! :P Ajánlom elsősorban nővéremnek; Jutinak Ceglédre, aki által sok-sok jó receptre találhattam itt...köszönöm neki(tek) és sok sikert!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Édesanyám húsvét másodnapján tálalta fel ezt a fajta levest...ő is otthonról, Mezőbajról hozta magával nemcsak ízének emlékét. Férjhez menésem óta nem ettem kukólevest, de mióta gyermekeim vannak, megfordult a fejemben, hogy meg kellene próbalni. Idén nyélbe ütöttem a dolgot, és 2 fiammal kipróbáltuk. Mit mondjak? Férjem volt az első, aki rajongását fejezte ki újdonsült (főtt) levesünkről, ami engem jólesően lepett meg. Ezentúl a mi családunkban is mancsolhatnak az asztalnál, nemcsak húsvét másodnapján, de csak ennél az egyfajta ételnél! :P :-))

Hozzávalók

A leveshez

A kukóhoz

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?