Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos uborka egyszerűen recept

hozzászólások (23)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

  • 750 g uborka (kovászolni való, mérettől függően)110 kcal
  • 15 g fokhagyma (ízlés szerint)20 kcal
  • 45 g kapor19 kcal
  • 13 g kenyér (lehetőleg adalékmentes kovászos)34 kcal
  • 11 g (literenként 1 ek)0 kcal
  • 1000 g víz0 kcal
összesen: 183 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 4 adag *

  • 3000 g uborka (kovászolni való, mérettől függően)441 kcal
  • 60 g fokhagyma (ízlés szerint)80 kcal
  • 180 g kapor77 kcal
  • 50 g kenyér (lehetőleg adalékmentes kovászos)135 kcal
  • 44 g (literenként 1 ek)0 kcal
  • 4000 g víz0 kcal
összesen: 733 kcal

energiatartalom / 100 g *

  • 40.9 g uborka (kovászolni való, mérettől függően)6 kcal
  • 0.8 g fokhagyma (ízlés szerint)1 kcal
  • 2.5 g kapor1 kcal
  • 0.7 g kenyér (lehetőleg adalékmentes kovászos)2 kcal
  • 0.6 g (literenként 1 ek)0 kcal
  • 54.5 g víz0 kcal
összesen: 10 kcal

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Mon, 2018-06-18 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2018.06.17. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

sanghai
sanghai Thu, 2018-06-07 14:40

Kedves SLC! Arra lennék kíváncsi, hogy miért kell egyszerre több sós levet elkészíteni? Értem, hogy a párolgás miatt pótolni kell, de nem lehet akkor, "frissen" elkészíteni a plusz sós vizet, amikor pótlom?
Ha nem lehet, akkor az eredeti levet hogyan kell tárolni? Simán, egy lezárt üvegben, vagy esetleg hűtőben?
Köszönöm!

SLC
SLC / SLC Mon, 2018-07-02 15:18

Igazából nincs jelentősége, hogy egyszerre készül a lé vagy később készít hozzá. Én nem szeretek kétszer dolgozni vele, ezért egyszerre készítem + garantáltan azonos sós lé az utántöltő mint az eredeti.

toeszli
toeszli Thu, 2015-07-09 12:31

Nekem az lenne a kérdésem, hogy a 4l víz hány üvegbe fér bele? Mert nekünk az 5l-es üvegbe, 3 kg uborka mellé 1,8 liter víz fér.

SLC
SLC / SLC Thu, 2015-07-09 12:55

Annyi vizet öntünk az üvegbe amennyit felvesz. Ez függ az uborkák méretétől, az uborkák "bepakolásától" stb. (Feleségem lazábban tudja csak rakni, több víz kell, én szorosabban rakom azaz kevesebb víz) A többi víz időjárástól függően utánpótlásra kell! Amikor az idő ilyen borzasztó meleg van mint most a hét elején, napi fél liter víz alapból kell a pótláshoz.

SLC
SLC / SLC Thu, 2015-07-09 12:57

A képen egy 3L üveggel van, de abba éppen elég lett a 3liter lé pótlással.

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2015-07-09 09:32

Így igaz. Lehet variálni, de ez a legjobb, nincs mese. Az elmúlt napok eszeveszett forróságában csináltam kovászost (hétvégén vendégek jönnek és nekik), féltem, hogy megpuhul, de semmi baja. 2 napig érleltem kenyérrel, aztán levettem és még 2 napot kenyér nélkül, tökéletes lett. Az üveg olyan forró volt, hogy alig lehetett megfogni (tegnap 42 fok volt az erkélyen!), szerencsére ez se ártott az uborkának. Most fokhagyma helyett tormával csináltam. Az az "akkor jó a lé" kezdetű mondat tökéletes meghatározás a sósságra!
Üdvözöl: Koszider

SLC
SLC / SLC Thu, 2015-07-09 13:01

Kedves Koszider!

Kedves egészségedre! Tormával is finom, de én inkább ezt szeretem :-)

183
uborka 3 kg
fokhagyma 1 fej
kapor 1 csokor
kenyér 1 szelet
4 ek
víz 4 l