Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos kenyér durumliszttel recept

hozzászólások (16)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

összesen: 350 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 6 adag *

összesen: 2099 kcal

energiatartalom / 100 g *

összesen: 216 kcal

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-01-26 07:44

Kedves Ági!
Én is a kovászos kenyér híve vagyok, annak ellenére, hogy még sose sütöttem kovásszal. Pontosabban igazi kovásszal. De nagyon érdekel. Sajnos egész nap nem vagyok itthon, nehéz dolgom lesz, de hétvégeken, amikor több időm van, nekiállok majd. Mindenképp ki akarom próbálni.
Nagyon szép a kenyered, és ne is törődj vele, ha nem olyan magas. Látszik rajta, hogy nagyon finom, olyan, mint a régi kenyerek, nagyon büszke lehetsz rá.
Üdvözlettel: Fahéj

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2013-01-26 09:45

Szia Fahéj!
Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat, aranyos vagy!
Igen, tényleg nehéz összehozni ezt a dolgos hétköznapokon...:) Én is hétvégén sütök, mert akkor tudom figyelni, hogy mit ügyködik "Bözsi". Még mi is csak ismerkedünk, szóval nem tudom kiszámolni előre, hogy mikorra kel meg vele a tészta, de majd kialakul. Addig is marad a hétvégi sütés. Jó sütés-főzést a hétvégére!
Puszi: Ági

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-01-26 02:10

Ágikám, FANTASZTIKUS a "Bözsibaba"! Látszik a kenyérben a jó kemény durum liszt ( az az igazi kenyér, amit rágni kell, nem a "pihepaplan"!) szép lyukacsos a belseje, gyönyörű vastag, ropogós a héja ! GRATULÁLOK!
Persze tudtam, hogy sikeres leszel, mert a Te gyakorlatoddal es lelkesedéseddel nem is lehetett volna másképp!
Az óriási dícsérettel meg igen zavarba hoztál, mert én is csak egy kezdő kovászos vagyok! De irtó jo móka! Ismételnem kell magam :)
Remélem, hogy hamarosan minél többen csatlakoznak a "kovászos táborhoz"!!! Évi néni a " Józsival", Veronika a "Rogerrel"! nagyon várom a következő kenyereket!!!
A kisebbik lányomat is "felpingoltam", ki fogja próbálni a dagasztas nélküli kenyér receptemet; élesztővel persze. Szerintem jo megtanulni a sima élesztős dagasztást, kelesztést először: rövidebb a folyamat és kiszámíthatóbb a kelesztési és sütési idő is.
Akik dolgoznak, azoknak igen nehéz a vadélesztős kovásszal dolgozni, mert ezzel sütni hosszabb időt vesz igénybe, de nem lehetetlen. Ha megismerjük a kovászunk erősségét, akkor könnyen ki lehet alakítani egy rutint!
Kellemes hétvégét kívánok, a többi lelkes hozzászólónak is!!!
Jöjjenek a kovászos kenyér receptek!! Puszillak, Torma :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2013-01-26 10:11

Szia Torma! Nagyon-nagyon örülök, hogy tetszik a "Bözsibaba"! :D Köszönöm szépen a dicsérő szavakat! Már olyan kíváncsi voltam, hogy mit szólsz majd hozzá. Igaz, hogy én is "csak" hétvégenként tudok ügyködni Bözsivel (a meló miatt), de sebaj, mert így van egy hetem, hogy kiagyaljam, milyen kenyeret sütünk legközelebb. Addig Bözsi is erősödik. Képzeld, vegyes kovász lett belőle, mert elfogyott a teljes kiőrlésű lisztem, és rozslisztet tettem bele. Úgyhogy most azt eszi, hozzáteszem elég jó étvággyal. Most azon gondolkodtam, hogy elfelezem és egyik részét pihenni teszem a hűtőbe, a másik marad a pulton.
Én is olyan kíváncsi vagyok a többiek receptjeire, meg kovászaira, hogy kié milyen és hogy ügyködik. Annyira bírom ezeket a neveket!!!! Oltáriak! "Józsi", "Roger", "Jani", "Rozska".... :D
Olyan jó, hogy a lányod is kipróbálja a kenyérsütést! Mondjuk, ilyen szuper kenyérsütő mellett a családban, az lenne a csoda, ha nem... Biztos ő is nagyon ügyes!
Sok puszi: Ági

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-01-26 11:10

Képzeld, most olvastam, hogy Piroska is elkezdi a kovászozást! OK, egy kicsit könyörögtem Neki...hogy csatlakozzon már a "kovászos táborhoz", mert akkor többen tudnánk tanácskozni :) meg ő biztos jó kis recepteket tudna kitalálni...Vagy Fahéj??? Remélem Ő is elkezdi hamarosan!
Nagyon izgalmas!!!
Jo ötlet a felezés és ha igazán beindult a Bözsi, akkor rögtön szárítsál, meg fagyasszál belőle! Jó a tartalék :) puszi, Torma :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2013-01-26 13:31

:) Szió! Jaj én is nagyon remélem, hogy jó sokan leszünk! Úgy bírom, hogy ilyen lelkes mindenki! És tényleg olyan klassz ötleteik vannak, hogy tuti szuper receptek fognak születni! Lehet, hogy lüke kérdés, de hogy kell kovászt szárítani? Mert úgy beindult, hogy estére kinövi a nagy üveget. :)
Puszi: Ági

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-01-26 14:27

Ági, a szárítás: kimérsz egy adagot ( én 1 bögrényit/ 250 ml) és rákened egy sütőpapírra. Én a sütőpapírt azért egy tálcára tettem, mert ahogy szárad a kovász, úgy repedezik....
Száradás után szépen leválik a sütőpapírról. Akkor kisebb darabokra tördeled és beleteszed egy jól záródó nylonzacskóba. Jó a nevet és dátumot is ráírni.
No, most aztán megyek csicsikázni, éjfél elmúlt... Puszi, Torma :)
Ui: a tegnapi mákos- köményesem is másmilyen lett ( csak sütőlapon sütöttem, így vékonyabb héja lett), de valami isteni, el is fogyott! Holnap is sütök; azt hiszem rozsosat...
A Bözsi nehogy szétdurrantsa az üveget! Képzeld, Jani az etetés után félórával már "le is hányta" magát ;).........(kifutott az üvegből!)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2013-01-26 16:24

Köszönöm a szárítási tanácsot. Mindenképp kipróbálom. :) Bözsi most egy 1,7 l-es üvegben csücsül, de szerintem a vacsora előtt felezem. Köszi még egyszer és jóccakát! :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-01-25 19:39

Kedves Ági!

nagyon szép kis kenyeret sütöttél. Gratulálok hozzá. Végig követtem, hogy tanítgatott, segített Torma a kovászolás útján. Hát ő tényleg elkötelezett híve a kovászos kenyérnek. Én is most tettem fel egy kovászost, de már kel a következő. Meglátod, abba sem lehet hagyni. Nagyon sok ilyen szép kenyeret kívánok még neked. Szeretettel: Évi néni

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2013-01-25 18:50

Ágicám, nagyon guszta ez a kenyér, ilyen lyukacsosnak kell lennie, én is kacérkodom a kovászos kenyérrel. Követem a Torma kovászos fejleményeit. Közelebbről én is megpróbálom. Nagyon ügyes vagy. Piroska

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2013-01-25 19:46

Szia Piroska! Nagyon örülök, hogy tetszik! Ha minden igaz, ma sül a következő kovászos kenyerünk itthon... lehet, hogy meg is lesem, hogy halad. Talán Bözsi is ügyesebb már. :) Próbáld ki te is, mert nagyon jópofa dolog, bár én is még csak ismerkedek a dologgal, szóval inkább lelkesedek és gyűjtöm a tapasztalatot. :) Jó hétvégét! Puszi: Ági

350
kovász 30 dkg
durumliszt 15 dkg
kenyérliszt BL80 25 dkg
víz 2.5 dl
2 kk
napraforgó olaj 2 ek