r
Nosalty Logó

Klasszikus zöldborsóleves Tündértől

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Tunder70
Klasszikus zöldborsóleves Tündértől
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 198 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1178 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 99 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    341.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    168 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.2 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    136.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    361 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    52 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    157 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    138 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1255 micro
  • β-karotin
    3703 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2576 micro
Összesen 198 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    47.8 g

Zsír

  • Összesen
    13.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2049 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    82 mg
  • Kálcium
    363 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    336 mg
  • Foszfor
    1009 mg
  • Nátrium
    227 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    223 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    51 mg

VÍZ

  • Összesen
    816.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2163 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    311 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    942 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    829 micro
  • Kolin:
    183 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    7532 micro
  • β-karotin
    22216 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    15455 micro
Összesen 1178 kcal
  • 4% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    173.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    80 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    639 micro
  • β-karotin
    1886 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1312 micro
Összesen 99 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, és karikára vágjuk.
  2. Kevés zsiradékon átfuttatjuk a felkarikázott zöldségeket és a zöldborsót.
  3. Liszttel meghintjük, megkavarjuk, picit megpirítjuk, a tűzről lehúzzuk, majd pirospaprikával megszórjuk, és vízzel felöntjük. Főzzük, amíg megpuhulnak a zöldségek. Ízesítjük sóval, ételízesítővel. Beletesszük a csokor petrezselyemzöldet.
  4. Elkészítjük a tésztát a levesbe. Reszelt tészta: 1 tojást és annyi lisztet, amennyit a tojás felszed, pici sót összekeverünk, és amikor összeáll, lereszeljük . Vajgaluska: 10 dkg vajgaluskához 5 dkg puha vajat dolgozzunk össze a tojással és 1 csipet sóval, majd adjuk hozzá a lisztet. A krémes állagú tésztát teáskanállal szaggassuk bele a levesbe.
  5. Amikor a zöldségek már teljesen megpuhultak, hozzáadjuk a reszelt tésztát vagy a vajgaluskát. Majd pár percig forraljuk össze a levest. Jó étvágyat!
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 118
  • Tegnapi nézettség: 28
  • 7 napos nézettség: 229
  • Össznézettség: 151819
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 30.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Tunder70 15 recept

Tavasszal az egyik kedvenc levesünk. Össze se lehet hasonlítani az ízét a fagyasztott borsóból készült levesével. Tudod-e? A borsót a Kárpát-medence területén már a bronzkorban is termesztették. A vándorló magyarság vélhetőleg valamely török nép közvetítésével ismerte meg, amire a török eredetű borsó szó is utal. Misztótfalusi Kis Miklós 1698-as, második kiadásban megjelent, magyar nyelvű szakácskönyvében a borsóleves receptje így szól: “A’ borsót főzd-meg jól vízben egy darab kenyérrel, és szép vékonyon petrezselyem gyökérrel együtt; de a petrezselyem gyökeret öszve kösd, hogy el-ne széledjen, egy kevés vereshagymát is metélj belé: azután a’ borsót, kenyeret, hagymát verd által a’ szitán, és a’ maga levével ereszd fel, és a petrezselyem gyökeret-is tedd belé, gyömbér, egynéhány sállya leveletskét-is metélj, és lapos szeltre add-fel, fellyül olajjal hintsd-meg: vidd az asztalra.” (Forrás: foodandwine.hu)  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek