r
Nosalty Logó

Klasszikus farsangi fánk

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NapsütötteVidékünkön
Klasszikus farsangi fánk
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 1760 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 10554 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 272 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.1 g

Zsír

  • Összesen
    100.1 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    361 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1345.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    73 mg
  • Kálcium
    173 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    327 mg
  • Nátrium
    721 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    177.8 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    68.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    330 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    152 micro
  • Kolin:
    248 mg
  • Retinol - A vitamin:
    323 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    76 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    322 micro
Összesen 1760 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    150.4 g

Zsír

  • Összesen
    600.6 g
  • Telített zsírsav
    172 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    240 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    153 g
  • Koleszterin
    2166 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8070.8 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    439 mg
  • Kálcium
    1036 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    261 mg
  • Foszfor
    1964 mg
  • Nátrium
    4326 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1066.7 g
  • Cukor
    251 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    408.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1978 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    164 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    349 micro
  • K vitamin:
    38 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    915 micro
  • Kolin:
    1491 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1936 micro
  • α-karotin
    61 micro
  • β-karotin
    457 micro
  • β-crypt
    56 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1931 micro
Összesen 10554 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    15.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    208.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    112 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.6 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 272 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Elkészítjük a kovászt. A tejből elveszünk kb. egy dl-t és meglangyosítjuk. Adunk hozzá egy teáskanál cukrot, a lisztből 1 evőkanállal, belemorzsoljuk az élesztőt, végül elkeverjük. Vékonyan lisztet szitálunk rá, majd meleg helyen érleljük, kelesztjük. Ennek az ideje kb. 20 perc. Ha a kovász állománya rugalmas, enyhén nyúlékony, és a lisztréteg finoman repedezett, a kovász felhasználható.
  2. A többi tejben feloldjuk a cukrot és a sót. A tojásokat szétválasztjuk. A vajat langyosra olvasztjuk.
  3. Egy megfelelő méretű tálba öntjük a (lehetőleg meleg) lisztet. Közepébe mélyedést készítünk, amibe beleöntjük a kovászt. Hozzáadjuk a citrom héját, a tojássárgákat és a vaníliás cukrot. A tésztát lassan összedolgozzuk, közben apránként hozzáöntjük a cukros tejet. A tésztát addig gyúrjuk, amíg hólyagos lesz és elválik a tál falától. Ekkor hozzáadjuk a vajat és a rumot, és egyneműre gyúrjuk.
  4. A tésztát vékonyan lisztezett deszkán kigömbölyítjük. Egy vékonyan kiolajozott kelesztőtálba helyezzük, majd meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük. Ezalatt a tészta a kétszeresére is nőhet.
  5. A tésztát lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtjuk, majd tetszés szerinti méretű (nem túl nagy) fánkszaggatóval fánkokat szaggatunk. Ezt a műveletet gyorsan, hirtelen mozdulattal végezzük. Ha nem így járunk el, a fánkoknak nem lesz "vágott széle", amin kialakul a szalag, hanem zsemle formájú lesz. A kiszaggatott fánkokat egy konyharuhával fedett, liszttel megszórt tálcára helyezzük kellő távolságra egymástól. A fánkokat letakarjuk, majd ismét kelesztjük 30-40 percig.
  6. Az olajat közepes hőmérsékletűre forrósítjuk. A fánkokat óvatosan a bal kezünkbe vesszük, és a jobb hüvelyk- vagy mutatóujjunkkal mélyedést alakítunk ki a közepükbe az alját nem átszúrva. Ennél a műveletnél ügyelni kell arra, hogy a fánkok vágott széle ne sérüljön meg.
  7. A fánkokat az olajba helyezzük a mélyedéssel lefelé, rá fedőt teszünk, és félig megsütjük. A fánkokat megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. A kétütemű, tehát fedő nélküli és fedővel történő sütéssel érhető el a szalag kialakulása. Az olajba egyszerre csak kevés fánkot teszünk, hiszen a sütés hatására növekedni fognak. A fánkokat csepegtetőrácson csepegtetjük le.
  8. A fánkok mélyedését barackpálinkával vagy rummal elkevert lekvárral töltjük meg, miután megszórtuk porcukorral.
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 229
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 39822
  • Feltöltés dátuma: 2020. január 31.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Klasszikus farsangi fánk
NapsütötteVidékünkön 173 recept

A recept Turós Emil régi szakácskönyvéből való, és a mai háziasszony konyhájában is tökéletesen megállja a helyét. Könnyed, puha tészta, enyhén édes íz, finom baracklekvárral koronázva.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek