r
Nosalty Logó

Kelt meggyes

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Kelt meggyes
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 929 kcal
  • 10% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3715 kcal
  • 10% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 247 kcal
  • 10% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.7 g

Zsír

  • Összesen
    24.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    642 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    142 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    298 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    151.6 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    128 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 929 kcal
  • 10% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    94.9 g

Zsír

  • Összesen
    97.2 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    52 g
  • Koleszterin
    195 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2567.9 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    226 mg
  • Kálcium
    567 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    308 mg
  • Foszfor
    1191 mg
  • Nátrium
    242 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    606.3 g
  • Cukor
    73 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    135.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    79 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    513 micro
  • Kolin:
    254 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    361 micro
Összesen 3715 kcal
  • 10% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    6.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    170.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 247 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet meglangyosítjuk, hozzáadunk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk az élesztőt felfutni.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a tojást, a reszelt citromhéjat és a libazsírt.
  3. A felfutott élesztőt a liszthez adjuk, és bedagasztjuk a tésztát, letakarjuk, és kb. 1 óra alatt langyos helyen duplájára kelesztjük.
  4. Egy közepes tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  5. A megkelt tésztát kissé átgyúrjuk, majd ujjainkkal a tepsibe nyomkodjuk. Megszórjuk a lecsöpögtetett meggyel, és további 20 percet kelesztjük.
  6. Miután megkelt, rászórjuk a diót, és meghintjük kristálycukorral.
  7. Előmelegített sütőben készre sütjük.
  8. Nagyobb szeletekre vágva, langyosan, porcukorral megszórva kínáljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 28x36
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 190
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 37
  • Össznézettség: 48162
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 20.

Ajánló

Télen készíthetjük meggybefőttből vagy fagyasztott meggyből is, de nyáron a friss meggyből készült kelt meggyes az igazi.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

"Csinyálok egy kis kőtt meggyest." Ez a mondat gyakran hagyta el dédnagymamám száját. Sokszor készített kelt tésztát, amikor valami édesre vágyott a család, és másra, munkásabb süteményre nem volt idő. Ma is magam előtt látom, ahogy fogja az ölében a vájdlingot, és veri, dagasztja a kelt tésztát. Követtem a dédnagymama (vagy ahogy mi hívtuk Öregmama) példáját, és az egyik vasárnap kelt meggyest készítettem, mivel nem volt időm más, bonyolultabb süteményhez. A családnál nagy sikere volt, apukám azt mondta, többet ért bármilyen süteménynél.

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?