r
Nosalty Logó

Kelt málé

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Ildi71
Kelt málé
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 1342 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 5362 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 306 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    26.6 g

Zsír

  • Összesen
    60.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    135 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1326.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    243 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    397 mg
  • Nátrium
    515 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    178 g
  • Cukor
    100 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    169 micro
  • Kolin:
    141 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    203 micro
Összesen 1342 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    106.5 g

Zsír

  • Összesen
    243.7 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    130 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5307.5 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    179 mg
  • Kálcium
    973 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    462 mg
  • Foszfor
    1590 mg
  • Nátrium
    2059 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    712 g
  • Cukor
    401 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    203.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    234 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    38 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    674 micro
  • Kolin:
    565 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    811 micro
Összesen 5362 kcal
  • 9% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    13.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    302.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    117 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    11.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 306 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt 1 dl tejben, 1 kanál cukorral felfuttatjuk.
  2. A 3 tojást szétválasztjuk. A sárgájába 3 ek cukrot, fél liter tejet és 30-35 dkg lisztet és 1 kávéskanál sót keverünk. Ehhez öntjük hozzá a megkelt élesztőt, és annyi lisztet adunk még hozzá, hogy a galuska tésztánál kicsit hígabb masszát kapjunk.
  3. Amikor már jól kidolgoztuk, az olajat és a mazsolát is hozzákeverjük. Meleg helyen egy óráig pihentetjük.
  4. A tepsit vajjal/zsírral kikenjük, liszttel megszórjuk, beleöntjük a megkelt málét. Majd 10-15 percig még így is állni hagyjuk.
  5. Előmelegített sütőben megsütjük.
  6. A diót kisebb darabokra vágjuk.
  7. Amikor a tészta már majdnem megsült, a tojásfehérjébe bvelekeverjük a vaníliás cukrot és 20 dkg cukrot, majd kemény habbá verjük. A forró tészta tetejére kenjük, a vágott dióval jól megszórjuk, és 15 percre visszatesszük a sütőbe.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 25x35
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 66
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 15857
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 10.

Ajánló

Én ennél a receptnél is csínján bántam a cukorral, kb. a felét tettem bele, mint ami a leírásban szerepel. Nekem a mazsola leszállt a sütemény aljára,  talán akkor kellene a tésztára szórni, amikor már a tepsiben van. És talán a tepsi méretén is változtatni fogok, eggyel kisebben sütöm, így magasabb lesz a tészta.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A Duna TV  "Ízőrzők" című műsorában láttam, Lenti és környékén készítik ezt az egyszerű, de finom kelt tésztát. Aki szeretné, a Duna TV honlapján a videotárban megnézheti az adást és a tészta készítés folyamatát is.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!