r
Nosalty Logó

Kazári ferentő

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Kazári ferentő
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A ferentőhöz

A tetejére

Összesen 1188 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A ferentőhöz

A tetejére

Összesen 4750 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A ferentőhöz

A tetejére

Összesen 227 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    31.4 g

Zsír

  • Összesen
    55.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1605.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    729 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    480 mg
  • Nátrium
    173 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    136.3 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    37.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    115 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 1188 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    125.6 g

Zsír

  • Összesen
    223.6 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    57 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    110 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6422.1 g
  • Cink
    17 mg
  • Szelén
    206 mg
  • Kálcium
    2915 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    631 mg
  • Foszfor
    1922 mg
  • Nátrium
    694 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    545.1 g
  • Cukor
    105 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    148.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    38 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    462 micro
  • Kolin:
    257 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    342 micro
Összesen 4750 kcal
  • 12% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    308.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    7.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 227 kcal

Hozzávalók

A ferentőhöz

A tetejére

Elkészítés

A ferentőhöz

  1. A tejet meglangyosítjuk, egy csészébe öntjük a felét, és egy csipet cukorral megfuttatjuk benne az élesztőt, beledobjuk az édesítőtablettát.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az összes tésztába valót (kivéve a maradék 2 dl élesztő nélküli tejet), majd melléöntjük a megindult élesztőt, és elkezdjük kidolgozni a tésztát.
  3. Közben lassan és fokozatosan dolgozzuk bele a maradék 2 dl tejet is.
  4. Ha a tésztánk puha, ruganyos és selymes, nem marad sem a kezünkön, sem a tál falán, letakarjuk, és 1 órán át pihentetjük.
  5. Egy óra leteltével három lisztezett munkafelületre borítjuk, és három cipóra osztjuk.
  6. Hosszú, vékony rudakat sodrunk a cipókból, egyik oldalukat bevagdossuk, majd kb 20 cmként felvágjuk.
  7. A 20 cm hosszú rudacskáinkat csiga alakba tekerjük, úgy, hogy a bevagdalt tarajos rész kívülre essen.
  8. Sütőpapírral bélelt tesibe tesszük és megsütjük őket.
  9. Amíg a ferentők sülnek, felforraljuk a 7 dl tejet, teszünk bele mézet ízlés szerint, hozzáadjuk az aromát, megdaráljuk a mákot és a diót.
  10. Ha a ferentők megsültek, tálaljuk: Ki-ki vesz magának, és ízlés szerinti ideig áztatja a csigácskákat a vaníliás tejben, majd megforgatja a darált mákban (ezesetben nagyon jól áll neki a meggylekvár-korona) vagy a darált dióban (akkor pedig pár csepp méztől lesz még finomabb).
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 88
  • Tegnapi nézettség: 90
  • 7 napos nézettség: 102
  • Össznézettség: 14815
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 01.

Ajánló

A fenti ferentőfedők helyett mellett szinte bármi - túró egy kis mazsolával, különböző lekvárok, vagy akár kakaó is.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A múzeumi gyakorlat alkalmával egy "Kazári ízek" című etno-gasztro kiadványban bukkantam a kazári ferentő receptjére. Ez is olyan volt, hogy amint ránéztem, eszembe jutott, hogy ja, igen ezt is ki akartam már egyszer próbálni, valamelyik vizsgaidőszak kellős közepén, de ha letelnek a félős hetek, annyi mindent elfelejt az ember... Na, mindenesetre, gyorsan kiírtam, és első alkalommal nekiálltam. A ferentő egy tipikus palóc étel, ott is előkelő helyen szerepel, ünnepkor, lakodalomkor ették. Szoros rokonságban áll a kaláccsal - tésztája révén - és a mákos gubával - minden mást tekintve. Mivel pedig a receptet a nagyvilág Telek Balázsné kazári lakos jóvoltából ismerheti, hát így kapta a kalács az interneten és az olyan különlegesnek hitt palóc receptgyűjteményemben is ezt az elnevezést. Én kicsit alakítottam Rózsika néni alapreceptjén, nekem így lett tökéletes. Először próbáltam ki Ildikó tanácsára, hogy a kelt tésztába nem cukrot, hanem édesítőt teszek - még soha a életben nem lett ilyen gyönyörű a tésztám! A díszítést is máshogy csináltam, eredetileg egyesével kéne a tejbe áztatni a ferentőket, utána mákban hempergetni, porcukrozni, majd csak azután tálalni, de szerintem vidámabb, ha mindenki maga csinálja az asztalnál. És mivel én nem vagyok nagyon nagy mákrajongó - de annál inkább szeretem a dió és a méz ízét, hát ilyen alternatívám is lett!

Hozzávalók

A ferentőhöz

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?