r
Nosalty Logó

Karácsonyi gombaleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nosalty
Karácsonyi gombaleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Leveshez

Habaráshoz

Csipetkéhez

Összesen 448 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Leveshez

Habaráshoz

Csipetkéhez

Összesen 1338 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír

Leveshez

Habaráshoz

Csipetkéhez

Összesen 81 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.9 g

Zsír

  • Összesen
    28.2 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    80 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1132.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    223 mg
  • Nátrium
    768 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.8 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    433.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    101 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    96 mg
  • Retinol - A vitamin:
    66 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    373 micro
  • β-crypt
    84 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    344 micro
Összesen 448 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    56.8 g

Zsír

  • Összesen
    84.7 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    239 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3398.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    236 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    670 mg
  • Nátrium
    2303 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95.4 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    1299.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    303 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    95 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    287 mg
  • Retinol - A vitamin:
    198 micro
  • α-karotin
    24 micro
  • β-karotin
    1118 micro
  • β-crypt
    253 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1032 micro
Összesen 1338 kcal
  • 4% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    207.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    141 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    63 micro
Összesen 81 kcal

Hozzávalók

Leveshez

Habaráshoz

Csipetkéhez

Elkészítés

Leveshez

  1. Karikázzuk fel a kolbászt, és kevés olajon kezdjük el sütni egy fazék aljában. Ha kicsit összesültek a karikák, dobjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Pirítsuk üvegesre.
  2. Most jöhetnek az ízlés szerint feldarabolt gombák. Süssük őket addig, míg levet nem eresztenek. Jöhetnek a fűszerek, majd a víz. Főzzük össze őket pár percig, majd szaggassuk bele a csipetkéket. A csipetkéhez annyi lisztet keverjünk el egy tojással, amennyivel egy könnyű, kicsit még ragacsos tésztát kapunk, amit egy teáskanállal könnyedén bele tudunk darabolni a levesbe.
  3. Ha a csipetkék is megpuhultak, jöhet a habarás. A tejfölbe kézi habverővel keverjük el a lisztet, majd vegyünk ki a levesből 1-2 merőkanálnyi forró levet, és ezzel keverjük simára a habarást. Ha egynemű, sima a folyadékunk, lassan csorgassuk bele a levesbe, és keverjük el. Forraljuk fel újra az egészet, majd vegyük le a tűzről. Ez a mennyiség 2 embernek kivált egy komplett vacsorát is, de 4 főnek is elég lehet, ha csak 1-1 csészényit kínálunk belőle.
  • Receptkönyvben: 220
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 14013
  • Feltöltés dátuma: 2019. december 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nyáron Bükkszentkereszt környékén gyűjtöttünk gyógynövényt, és egy hidegebb, esősebb napon a Privát Fogadóba tértünk be ebédelni. Levesre vágytunk, és miután felfedeztük, hogy az étlapon állandó szereplő a karácsonyi gombaleves, azonnal kértünk belőle két adagot. Nem lepődtek meg rajta, a helyiek egész évben fogyasztják ezt, karácsony ide vagy oda. Kicsit persze variálnom kellett az eredeti recepttel, mert a vargányának pont nincsen szezonja, ráadásul az én emlékeimben inkább tejfölös hangulatú volt ez a leves, az étlapon pedig tejszín állt. De a kolbász, a csipetke, a csiperke és a lestyán végül a olyan harmonikusan állt össze egy melengető levessé, hogy a helyieknek sem lenne rá panaszuk. Ha van többféle gombátok, szerintem bátran variáljátok őket. Végül pedig friss petrezselyemmel is kínáljátok meg. És a hegyes erőset is tegyétek mellé oda az asztalra, a keményebbek kedvéért.

Hozzávalók

Leveshez

Habaráshoz

Csipetkéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!