Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Juhtúrós sztrapacska Marti konyhájából recept

hozzászólások (26)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

összesen: 581 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 2 adag *

összesen: 1159 kcal

energiatartalom / 100 g *

összesen: 160 kcal
hasonló receptek kalóriatartalma

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

raczmargit2
raczmargit2 Tue, 2017-05-09 01:05

Valaki azt írja, hogy mindig réteslisztet használ, és nem méricskéli a hozzávalókat. Amikor megkérdezte a nagymamáját, hogy mégis mennyi liszt kell bele?", azt válaszolta, hogy "gondolomformán". Azóta úgy készíti.
Hozzávalók: 4 adag
50 dkg főtt burgonya (reszelve) finomliszt kb. 10 dkg (illetve szükség szerint), de rétesliszttel finomabb!
só (ízlés szerint, de a juhtúró (a Brynza is sós!)
bors (ízlés szerint)
1 teáskanál zsír
10 dkg füstölt szalonna (apró kockára vágva, egy kis zsíron megpirítva)
1 közepes fej vöröshagyma (apró kockára vágva, a sült szalonna zsírban üvegesre pirítjuk, és a galuskára öntjük, a sült szalonna kockákkal együtt.
Brynza (ha kevés van, akkor ráolvasztjuk, ha van elég, akkor a csak a tetejére szórjuk és rá a tejfölt és a sültszalonna darabokat.
A tálaláshoz: 4 evőkanál tejföl (abba keverhetünk sót, fokhagymát, kaprot csak az, aki szereti.
Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk, citromreszelővel nyersen lereszeljük pépesre
A reszelt krumplihoz annyi lisztet keverünk, hogy nokedli állagú masszát kapjunk. Sózzuk, és borsozzuk.
Forrásban lévő vízbe beleszaggatjuk a nokedlit. Ha a galuska már emelgeti a fedőt és feljött a víz tetejére, akkor tésztaszűrő kanállal kiszedjük. A főzés közben megsütött szalonnás, üvegesre dinsztelt vöröshagymás zsírra, ha kell egy kis zsírral még bővítve rátesszük, összekeverjük. Tejföllel tálaljuk. Ha a galuskát juhtúróval keverjük, akkor Sztrapacska a neve! Van, aki kemencében, vagy sütőben megsüti a nyers szalonnával a tetején

schemoke
A konyha boszorkánya / schemoke Sat, 2014-08-23 13:43

Kedves Márti!

Nagyon tetszik a recepted, el fogom készíteni! :D
Az előttem szóló negatív "lényekkel" pedig ne is törődj, mert kár rájuk pazarolni az energiát, bár nagyon szépen kivédted! ;)
Szólás szabadság ide, vagy oda: "Akkor szólalj meg, ha amit mondani akarsz, szebb mint a csend."

Üdv és jó főzőcskézést!

Emőke :)

marti48
Marti48 / marti48 Sat, 2014-08-23 15:09

Kedves Emöke!

Örülök, hogy tetszik a recept, mi is nagyon szeretjük. Mar el is felejtettem hogy paran mit irkaltak össze kommentarkent, most hogy ujra olvastam, szorakoztam rajta. Valaszom ota "se kep, se hang" - igy talan megis Volt egy kis haszna, hogy megvedtem a receptet :)!

Kellemetes hetveget kivanok!
Üdvözlettel: Marti

mihalyova
mihalyova Tue, 2015-12-15 13:54

Kedves Márti! Egészen nyugodtan megvédheted, de Én akkor is kitartok a tény mellett, mivel ez egy szlovák recept, akkor sem kell bele tojás, mert ez nem nokedli! Üdv

mihalyova
mihalyova Sun, 2014-06-01 20:27

A frászt kapom a magyar nemzettől, hogy mindenbe pakolja a tojást ész nélkül. Nem kell bele tojás, ez nem nokedli!! Másik dolog, ha nem csöpögteted le a krumplit, akkor megmarad az eredeti leve, így nem kellett volna azt vízzel pótolnod. Harmadik dolog, 6 ek liszt és 4 db krumpli. A fenét, mindent szemre főzök és még sosem rontottam el semmit. Aki alkalmatlan a főzésre, az mielőbb határolódjon el a konyhától.

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2014-06-03 16:55

Kedves Mihalyova,

ahany haz, annyi szokas... Nem eppen empatikus hangnemü hozzaszolasod dacara, ki fogom probalni az atalad javasolt elkeszitesi modot. Masreszt: ha sajat receptjeidet Te is leközölned, hamar rajönnel arra, hogy "szemre fözök" alapon ez nem igen sikerülne. Utolso mondatod pedig ellentmondasban all azzal a tennyel, hogy mint "nezö", bejelentkeztel a NS-ra.

Üdvözlettel: Marti

dobosi
dobosi Mon, 2014-06-02 20:14

Tetszik a hozzászólás. Fel tudnék robbanni, mikor idióta dolgokra kérdeznek rá. Már egy fotó alapján is bármit el lehet készíteni, nem kell feltétlen tudni a hozzávalókat.

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2014-06-03 16:33

Kedves Dobosi,

minden jel arra mutat, hogy egyikötök sem küld be recepteket. A NS-aktiv szakacsok ugyanis a receptekhez valok adatait, es az elkeszitesi modot megadott rovatok alapjan töltik ki. Mindenki azt a receptet osztja meg, amit ismer, szeret es kitapasztalt. Egy pörköltet is szamtalan modon el lehet kesziteni, ami nem jelenti azt, hogy ne jelenjen meg ilyen, v. olyan ez etekkel kapcsolatos recept. Az ötleteknek mindenki örül, es szivesen fogadja. Erthetetlen viszont az ilyen hangu kommentar, mert haszna igazan nincs. Ha "ranezesre" is tudtok fözni, akkor ohatatlanul is felmerül a kerdes: miert a NS oldalait felkeresni? Több fözötarsam oldalan talaltam mar e fajta "okos" megjegyzest, ezert ugy erzem, hogy az en kommentarom többünk neveben "meger egy estet". Üdvözlettel; Marti

marti48
Marti48 / marti48 Thu, 2014-01-02 14:55

Szia Bogi!

Sima lisztet hasznalok, mint a galuskahoz. Utananeztem biztonsag kedveert a szakacskönyvemben, az is igy irja.

BUEK!
Marti

maci42
maci42 Fri, 2013-11-15 13:52

Én a tésztába teszek egy kevés borsot,nagyon pici fokhagyma port,és ígg főzöm ki.

marti48
Marti48 / marti48 Fri, 2013-11-15 13:59

Szia, a fokhagymat en frissen szeretem, kaptam is ezt az ötletet mar, nagyon jo. A borsot mi inkabb frissen öröljük a tetejere, de az is jo ötlet, ha mar benne van a tesztaban. köszi, Marti

nemesvali
Nemes Vali / nemesvali Tue, 2013-10-08 06:24

Nekem is az a bajom sokszor, hogy szétesik főzéskor az egész cucc, de akkor még kell liszt hozzá, mert lágy a tészta, igazándiból soha nem tudom a krumpli és liszt arányát, hiába van írva, hogy ennyi krumpli, ennyi liszt, akkor sem jön össze elsőre, teszek még hozzá lisztet, akkor sikerülni szokott. Egyébként nagyon szeretjük, finom étel.

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2013-10-08 16:21

Le kell a krumplit JOL csöpögtetni. En 6 EK lisztet irtam, 4 nagy krumplihoz, igy viz nelkül is OK. Az allaga olyan legyen, mint a "normal" galuskanak. Mint irtam, a vizet felforraljuk, de ne lobogtassuk, amikor belekanalazzuk a masszat. A kanalat a forro vizben tartva, szep lassan belecsusztatjuk a rajta levö masszat (mar a kanalon is fö, es összeall). Nem kell kapkodni, es NEM kell a vizet lobogtatni, eleg egyszer felforralni, es a tovabbiakban gyöngyöztetni (a lobogo viz szetdobja a tesztat). A vizbe lehet egy EK olajat is tenni (en ezt a spagettifözeseknel csinalom). Üdv.: Marti

Kmanci
Kmanci / Kmanci Sat, 2013-10-05 20:24

Nekem a tészta egyáltalán nem sikerült. Szétesett, és igazából főzelék lett az egészből. Az íze nagyon finom, de ez már a 2. recept, ami nem sikerül, keresgélek tovább. Valószínűleg én rontok el valamit, de még nem tudom, hogy mit.

marti48
Marti48 / marti48 Sat, 2013-10-05 20:54

Kedves Kmanci, a teszta allaga olyan mint a galuskae. Nehez definialni, ugy mondjak mindig hogy "se nem lagy, se nem kemeny"... A krumplit alaposan le kell csepegtetni, es a vizet csak igeny szerint kell hozzaadni. A tojas összetartja az egeszet. Ha tul lagy, akkor meg egy kis lisztet adjal hozza. A forrasban levö vizbe kell bar belekanalazni, de ne lobogtasd tul magas langon, mert akkor valoban szeteshet. Mar kanalazas közben nyugodtan mersekelheted a fözölap hömersekletet. A kanalban picit megformalod a galuskakat, es lassan, a Kanal fejevel lefele csusztatod a vizbe ugy, hogy megvarod, mig a galuska magatol lecsuszik a kanalrol. Mar a kanalon picit összeall. Nekem nem fött meg szet egyszer sem, talan a leiras alapjan sikerül Neked is. Ajanlom, hogy csinalj egy probat, mielött folytatod a kifözest es a fözövizet ne lobogtasd, miutan mar felforrt. üdvözlettel; Marti

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-10-05 09:03

GUSZTAAAAA nagyon, Márti! A fokhagyma a galuskába jó ötlet Gabitól! Megjegyeztem én is :))) Kellemes hétvégét, Torma :)

marti48
Marti48 / marti48 Sat, 2013-10-05 13:24

Szia Torma, en is kiprobalom a fokhagymas valtozatot, jo tipp! Köszi a visszajelzest.:)

Szinten jo hetveget - ebben a szep idöben! Marti

witch
witch / witch Fri, 2013-10-04 17:28

Igen-igen, akkora legyen, mint egy gomboc! Na, jo az kicsit tulzas, de en sem nokedli szaggatoval keszitem. Gabys jol mondja, a fokhagyma szuper benne, mar aki szinten ilyen fokhagyma manias, mint en annak jobban csuszik ugy.
udv:witch

marti48
Marti48 / marti48 Fri, 2013-10-04 22:20

Jaj de jo, hogy irod! Igy szerintem sokkal habosabb es nem lesz "agyugolyo" mint a nokedli! Ha teaskanallal szaggatod, akkor szep nagyra feldagad, persze azert nem gombocmeretüre... Azt a bajorok tudjak istenien csinalni, megpedig diszno, v. kacsa- libasülthöz. Isteni jo!
A fokhagymas valtozatot nem ismertem, de irtam Gabysnak, hogy ki fogom probalni. (Mi is imadjuk a fokhagymat...!) Hmmm...:))))
Üdv.: Marti

Gabys
Gabys / Gabys Fri, 2013-10-04 15:53

Huhh, nagyon finom:) Épp a napokban csináltam, de hamisan. Ha adhatok 1 ötletet, tegyél a nokedli tésztájába 2-3 fokhagymagerezdet belenyomva. Szerintem finomabb:) Pusszancs:) G

581
burgonya 4 db
finomliszt 6 evőkanál
tojás 1 db
tejföl 3 ek
mangalica szalonna 2 dkg
juhtúró 10 dkg
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint