r
Nosalty Logó

Jókai-bableves Gundel alapján

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Nosalty
Jókai-bableves Gundel alapján
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 613 kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 4898 kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A leveshez

A csipetkéhez

Összesen 172 kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.1 g

Zsír

  • Összesen
    37.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    157 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2900.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    54 mg
  • Kálcium
    84 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    64 mg
  • Foszfor
    481 mg
  • Nátrium
    2207 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.9 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    225.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    233 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    101 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    170 mg
  • Retinol - A vitamin:
    53 micro
  • α-karotin
    634 micro
  • β-karotin
    1841 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    322 micro
  • Lut-zea
    443 micro
Összesen 613 kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    353.1 g

Zsír

  • Összesen
    297.3 g
  • Telített zsírsav
    107 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    101 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    1259 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    23205.7 g
  • Cink
    47 mg
  • Szelén
    433 mg
  • Kálcium
    671 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    511 mg
  • Foszfor
    3851 mg
  • Nátrium
    17652 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    207.5 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    1803.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1864 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    184 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    811 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    76 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    508 micro
  • Kolin:
    1361 mg
  • Retinol - A vitamin:
    424 micro
  • α-karotin
    5069 micro
  • β-karotin
    14730 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    2574 micro
  • Lut-zea
    3544 micro
Összesen 4898 kcal
  • 13% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    813.1 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    619 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    178 micro
  • β-karotin
    516 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    90 micro
  • Lut-zea
    124 micro
Összesen 172 kcal

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Elkészítés

A leveshez

  1. A babot előző este beáztatjuk. (Friss, nyári babot még áztatni sem nagyon kell!)
  2. Másnap a csülköt felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, és közepes lángon 1,5-2 óra alatt puhára főzzük. Kivesszük a főzővízből, félretesszük, míg kihűl.
  3. A babot az áztatóvízzel együtt egy nagy fazékba öntjük, hozzáöntjük a csülök főzővizét, mellészórjuk a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát, és a finomra vágott fokhagymát. Közepes lángon 1-1,5 óra alatt félpuhára főzzük a babot.
  4. Ha letelt, hozzáadjuk a megpucolt és felkarikázott fehér és sárgarépát. Addig főzzük, míg az összes zöldség és a bab is megpuhul.
  5. Közben elkészítjük a csipetkét.
  6. A kolbászt felkarikázzuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk, majd kivesszük a zsírjából. A visszamaradt zsíron üvegesre piritjuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a lisztet, fél percig pirítjuk. Mehet mellé a fűszerpaprika, egyet keverünk rajta, majd felöntjük annyi vízzel, hogy sűrű tejföl állagú rántást kapjunk.
  7. A rántást belekeverjük a levesbe, újraforraljuk. Beletesszük a csipetkét, és pár percig együtt főzzük.
  8. A tejfölt elkeverjük egy kanál forró levessel, majd visszacsurgatjuk a levesbe. Végül beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet, és hozzáadjuk a pirított kolbászkarikákat.
  9. A csülköt lefejtjük a csontokról, felkockázzuk, leveses tányérokba szedjük, és arra merjük a forró levest.

A csipetkéhez

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, beleütjük a tojást, és kidolgozzuk.
  2. Lisztezett kézzel borsónyi golyókat szakítunk belőle, kicsit megsodorjuk, és egy tányérra tesszük szikkadni egy fél órára.
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1173
  • Tegnapi nézettség: 93
  • 7 napos nézettség: 750
  • Össznézettség: 416587
  • Feltöltés dátuma: 2018. november 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A Jókai bablevesről mindenki tudja, hogy Jókai kedvence volt - azt viszont annál kevesebben, hogy az eredeti receptnek nem sok köze volt a mai változathoz, leginkább egy sertéskörömmel főtt, babos, paprikás rántásos étel volt. A ma ismert verzió a híres Gundel család receptje alapján terjedt el - ezt modernizáltuk kicsit! A csülök és a bab főzési ideje nem szentírás, ahogy az áztatási idő sem, ezek nagyban függenek az alapanyagok minőségétől. Friss, nyári babot még áztatni sem nagyon kell! A sót szándékosan kihagytuk - mivel a csülök főzővize is a leves része, csak igen kevés kell belőle, vagy teljesen el is hagyható!

Hozzávalók

A leveshez

A csipetkéhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!