Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Héjában sült krumpli recept

hozzászólások (9)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

összesen: 144 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 4 adag *

  • 1000 g burgonya (kisebb szemű)578 kcal
összesen: 578 kcal

energiatartalom / 100 g *

összesen: 58 kcal
hasonló receptek kalóriatartalma

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koncz László
Koncz László Sun, 2018-09-23 20:13

A héjában sült krumpli egy egyszerű és nagyszerű,nagyon finom ennivaló.Régen az öregek ezt az ételt ókrumpliból készítették a tél beálltával,mivel addigra megédesedett a krumpli és a víz tartalma minimálisra csökkent.Ha jó minőségű krumplit tudunk szerezni,például a ma már alig fellelhető baba krumplit,egy óra alatt meg is sül.A frissen megsült krumplit a régi öregek betekerték néhány percre házi szőttes konyharuhába,ami alatt a maradék víztartalom miatt felhólyagosodott a krumpli héja és így könnyen meghámozhatóvá vált úgy,hogy a pirult réteget ne húzza le az ember,ami egy külön ízvilágot kölcsönöz ennek a fejedelmi ételnek.Általában vajjal és sóval(nem margarinnal,mivel az nem is létezett!!!) fogyasztották.Volt aki zsírral,hagymás zsírral,pörkölttel,vagy más egyébbel ette.Én vajjal és sóval szeretem a legjobban,mert az édes ókrumpli ízét kiemeli a só és a vaj semmihez sem hasonlítható íze.Sokak szerint kizárólag a parázson sült krumpli az igazán finom,nem a gáz-,és villanytűzhelyben sülté.

mandibula89
mandibula89 Tue, 2015-09-01 16:52

Mmmh. Kicsit bevágom a tetejét, vajat és reszeltsajtot teszek bele.. És a héját is megeszem! Főleg az alja olyan finom ropis! Egyébként dzsekis krumplinak hívtuk, az angol elnevezés után szabadon. :D

lindababa
lindababa Fri, 2014-07-25 18:51

Mi sosem húztuk le a héját. S most gyorsan csinálok is magamnak.

gamica
gamica Sun, 2013-02-17 09:21

ÓÓÓÓ igen, a "mártós"! Én így hívtam kiskoromban, amikor a nagymamám a "lerniben" sütötte így a "hajában sült" krumplit. Amikor kivette, akkor egy kis időre ruhába csomagolta őket, de mielőtt begöngyölte egy kis vízzel megspriccelte a héját, mert így utána könnyebb azt lehúzni. És mitől mártós? Hát attól, hogy zsírt olvasztottunk, abban egy hagymát megpirítottunk, a végén egy kis piros paprikát is szórtunk rá, és abba mártogattuk a krumplifalatokat. Mennyei.... megismételhetetlen... :-)

noecska
noecska Sun, 2012-05-06 13:29

Próbáljátok ki libazsírral és sóval! Igazi finom téli vacsora.

Koncz László
Koncz László Sun, 2019-02-03 20:46

Kedves noecska!Én már nagyon sokféleképpen ettem,például kacsazsírral,libazsírral,kolbászzsírral,szalonna zsírral,pirított füstölt szalonnával,füstölt sült kolbásszal,csirke,disznó és marhapörkölttel,hagymás zsírral,de nekem vajjal és sóval ízlik a leges legjobban.Nyilván mindenkinek más és más az izlése.Sokszor a felkarikázott krumplit vagy a tükörtojást és a rántottát is vajban sütöm.

saslány
Saslány / saslány Sun, 2012-05-06 07:08

Szia!
Imádom, gyerekkoromat idézi :D Sajnos tényleg sokáig kell rá várni, régen bátyámmal alig tudtuk kivárni, hogy elkészüljön :D Mi úgy ettük, hogy kis tálkába olajat és sót tettünk, és abba mártogattuk. Igaz, nem egy fogyókúrás így, de szerintem egyszer érdemes kipróbálni úgy is :)

WhiteMagic
WhiteMagic / WhiteMagic Tue, 2012-05-08 19:59

Szia!
Igen, nagyon is igazad van, illetve az utánad, de még előttem szólónak is! Azt is írhattam volna (most pótolom) a "mivel ajánlom" kérdéshez, hogy sült kacsához, illetve annak a zsírját szoktuk rácsurgatni, ha kacsához ezt a köretet készítjük! :) Nem fogyókúrás, az biztos, de egyszer élünk! :))
Üdv, WM

144
burgonya 1 kg