r
Nosalty Logó

Házi készítésű pappardelle tészta pesto rossoval

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Házi készítésű pappardelle tészta pesto rossoval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 12% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához (1 adag)

A tésztára

Összesen 380 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához (1 adag)

A tésztára

Összesen 1519 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához (1 adag)

A tésztára

Összesen 319 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    20.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    672.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    92 mg
  • Nátrium
    525 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    75 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 380 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43.2 g

Zsír

  • Összesen
    82.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2690.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    86 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    48 mg
  • Foszfor
    370 mg
  • Nátrium
    2101 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    142.6 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    93.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    88 micro
  • Kolin:
    302 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    517 micro
Összesen 1519 Kcal
  • 12% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    17.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    76 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    566.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    442 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    33 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    109 micro
Összesen 319 Kcal

Hozzávalók

A tésztához (1 adag)

A tésztára

  • 20 dkg pesto (pesto rosso szósz)

Elkészítés

A tésztához (1 adag)

  1. DAGASZTÁS A lisztet és a sót egy kupacba halmozzuk a munkafelületen, majd egy kis mélyedést készítetünk a tojásoknak. Egy villa segítségével, belülről haladva, a tojásokat óvatosan elkezdjük a liszttel összekeverni, vigyázva, hogy a tojások ne folyjanak ki a fészekből. Amikor a tojásos egyveleg már megszilárdult annyira, hogy ne folyjon szét, villáról átváltunk a két kezünkre, és laza mozdulatokkal beledolgozunk annyi lisztet, amennyit éppen felvesz. Vigyázzunk, nehogy túl sok lisztet erőltessünk a masszába, mert akkor túl kemény lesz a tésztánk. Ezután következik a karizmainkat alaposan megmozgató, csaknem 15 perces, dagasztási fázis. (Az elején előfordulhat, hogy kissé ragacsos a massza, ilyenkor meg kell hinteni liszttel.) A 15 perc nem szentírás, érezni, mikor a tésztabuci állaga eléri az optimális állapotot: rugalmas, ugyanakkor puha. (Fontos, hogy előre irányuló mozdulatokkal dolgozzunk, ezáltal elkerülhetjük, hogy a tésztát a munkafelületbe préseljük.) Amikor ezzel megvagyunk, follpackba csomagoljuk a tésztát, és 45 percre félretesszük pihenni (szobahőmérsékleten).
  2. NYÚJTÁS 45 perc alatt megpuhul annyira a tészta, hogy könnyedén tudjuk nyújtani. A nyújtás lényegében három fázisból állt: elsőként a fóliából kicsomagolt bucit kézzel pogácsává lapogatjuk, majd a tészta felső harmadától elkezdjük a nyújtófát kifelé tolni, s minden egyes nyújtás után 90º-al elforgatjuk, egészen addig, míg kerek nem lesz. Ezután a tésztalap túlsó végére helyezzük a nyújtófát, visszahajtjuk a tészta végét a fára, és nyomást kifejtve, oda-vissza mozdulatokkal legöngyöljük a nyújtófáról. Így folytatjuk, egyre többet visszahajtva a tésztalapból, mígnem a teljes mennyiséget feltekerjük, s visszagörgetjük. Ezután a tészta ellenkező végétől megismételjük a feltekerést. A végén egy ovális, 1 mm vastagságú tésztát kapunk, melyet félreteszünk néhány percre, míg a tészta megszikkad annyira, hogy készen áll a metéléshez.
  3. METÉLÉS A tésztalapot három rétegben összehajtjuk, és egy éles kés segítségével kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk. Nem kell arra törekedni, hogy szabályos, mm-re egyforma tésztacsíkokat kapjunk. (Nekem éppen az eltérésekből fakadó játékosságuk tetszik.)
  4. KIFŐZÉS Mialatt a tésztát metéljük, egy nagy lábasban vizet forralunk (olaj nélkül, sóval), s mikor lobog a víz, beledobjuk a csíkokat. A tésztát al dentére (roppanósra) főzzük.
  5. A pesto szószt egy kis tésztavízzel hígítva felmelegítjük, majd a kész, leszűrt tésztát beleforgatjuk.(A friss tészta a Szakácsok könyve alapján készült.)
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 101
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 45320
  • Feltöltés dátuma: 2007. november 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Hogy rászántam magam a friss tészta készítésére, a pesto szósznak köszönhetem, melyre a Balaton-felvidéken, egy kedves, vasárnapi piacon tettem szert. Régebben volt még egy halovány próbálkozásom, mikor a Nagymamám házi készítésű mákos tésztáját majszolva felbuzdultam, de ez inkább elvette a kedvem az egésztől, mintsem meghozta volna. Néhány évnek kellett eltelnie, hogy a kudarcélményt felül tudta múlni a kihívás iránti vágy. Egyszóval: elérkezett a pillanat.

Hozzávalók

A tésztához (1 adag)

A tésztára

Címlapról ajánljuk

További cikkek