Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi joghurt recept

hozzászólások (48)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

  • 250 g friss tej (nem dobozos)140 kcal
  • 8 g natúr joghurt5 kcal
összesen: 145 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 4 adag *

  • 1000 g friss tej (nem dobozos)560 kcal
  • 30 g natúr joghurt18 kcal
összesen: 578 kcal

energiatartalom / 100 g *

  • 97.1 g friss tej (nem dobozos)54 kcal
  • 2.9 g natúr joghurt2 kcal
összesen: 56 kcal
hasonló receptek kalóriatartalma

Hozzászólások (48)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tuba
Tuba / tuba Mon, 2014-03-03 14:16

Szia! Én is meg szeretném próbálni elkészíteni.... csak 1 kérdés motoszkál bennem: a házi tejet fel kell-e forralni vagy sem, mert egyszer ezt, egyszer meg azt olvastam.... Melyik joghurt (márka) a legjobb a beoltásra? Ha 4 órán át melegen tartottam el lehet osztani adagokra és úgy a hűtőbe rakni? Köszönöm előre is a válaszokat!

lilibe
lilibe Fri, 2014-07-04 09:34

a joghurthoz fel kell forralni
bármelyik élőflórás natúr joghurt jó
ne az időt nézd, hanem az állagát, ha olyan ahogy te szereted, mehet a hűtóbe

ha nem forralod fel a házi tejet, akkor aludttejet tudsz készíteni: ha csak magában hagyod, akkor tovább tart a folyamat és savanyúbb lesz, ha beoltod tejföllel, akkor gyorsabban (de az is 2 nap) és kevésbé savanyú- Ezzel kapsz kefírszerű anyagot, de szerintem finomabb

pavlov
pavlov Thu, 2014-02-27 12:37

Lenne egy kérdésem, ha hülyeséget mondok bocs! :D A joghurttal beoltott tejet nem lehet termoszba tölteni?...az ugyanis sokáig melegen tartja és fokozatosan hűl le.

lilibe
lilibe Fri, 2014-07-04 09:29

nem rossz megoldás, csak nehezen jön ki, hacsak nem széles szájú a termosz

peligebacse
peligebacse Mon, 2013-08-12 10:00

Én úgy tanultam és gyakorlom, hogy élőflórás tejföllel oltom be. Az is yoghurt.
A "kézmeleg" azt jelenti, olyan meleg, hogy a kisujjaddal belenyúlva sem hideget, sem meleget nem érzel. Így használjuk az élesztőhöz is, ha nem a hűtőből vettem ki.

KisEdi
Edi / KisEdi Wed, 2013-06-12 18:45

Sziasztok, én ma este készülök életem első joghurtjának legyártásához. Olvastam hogy sokan jártak úgy, hogy sok lett a savó rajta, vagy nyúlós lett, és eszembe jutott valami. Sokáig kefírgombáztam, és a kefírgomba elvileg nem érintkezhet fémmel. Talán picit hasonlóan működhetnek ezek a jótékony bacik is, és nem szeretik a fémet, lehet hogy aki üvegbe öntötte át, annak jobb lett. Csak egy gondolat, nem 100%...

Riana
Riana / Riana Tue, 2013-03-12 00:08

Friss és házi tejjel próbálkoztam. A joghurt ... talán vele lehetett a gond? A hőmérsékletre ügyeltem, beoltás után bebugyoláltam. 24 óra után csepegtetem a savót, mivel túl folyékony. Ráadásul enyhén nyúlós. Ahogy cseppen le a kanálról, ez a nyúlós állag ott mutatkozik meg igazán, és nem túl étvágygerjesztő. Segítséget kérek. Mit ronthattam el?

NewWave
NewWave Wed, 2013-04-10 03:14

Riana! Túl meleg volt a tej, amikor belekeverted az élőflórás joghurtot...
A tej ne legyen kézmelegnél melegebb!!!...
Nekem pl. semmi savó nincs a joghurtjaimon és kemény lesz, szinte vágni lehet!
Ami ilyen nyúlós állagú, az nem jó, szerintem fogyasztásra is alkalmatlan... :-((

flowerkiss
flowerkiss Mon, 2013-03-11 20:09

Szerintem felesleges beruházni joghurtkészítőbe. A legjobb a kukta! Bele víz, abba pedig a joghurtos edény, a kuktát jól lezárni és kész. Este szoktam beletenni, másnapra teljesen jó. 1 liter tejbe elég 1 ek joghurt, és a házi joghurtot szinte vágni lehet!

AgicaL
AgicaL / AgicaL Sun, 2013-03-10 15:08

Veletlenul akadtam erre a receptre es orok eletre halas leszek erte. Kefir valtozatban hasznalom. Itt nincs kefir. Csak lengyel es magyar boltokban amiket neha nehez megkozeliteni. Elbattyogtam egy magyar boltba es vettem egy kaukazusi kefirt. Legyen kezdotokenek egy kis hazai - gondoltam.
Egyszeruen elmondhatatlan hogy mennyire finom mind a friss kefir, mind a friss joghurt. Miota raleltem erre a receptre azota nagyuzemben gyartom mindkettot.
Koszonom,
Agi

NewWave
NewWave Sun, 2013-03-03 14:08

Én évek óta otthon készítem a joghurtot, ezért lenne néhány tanácsom :
- a legjobb joghurtot jó zsíros tejből lehet készíteni (nem lesz jó a "light"), legjobb a friss házitej...
- tökéletes joghurtot lehet készíteni tartós (dobozos) 2,8%-os tejből is, ha csomómentesen belekeverünk 2-3 evőkanálnyi instant tejport beoltés előtt...
- bolti ÉLŐFLÓRÁS natúr joghurtot (vagy kefírt) kell venni a beoltáshoz, nekem a 'Bakony Plussz' joghurt és a Kaukázusi Kefír (élőflórás) vált be a legjobban...
- a házitejet nem szabad felforralni, csak felmelegíteni joghurt készítés előtt, majd lehűteni kb. 40 fokra és csak ekkor szabad beoltani az élőflórás joghurttal (vagy kefírrel), mert különben a joghurt gomba elpusztul magas hőmérsékleten...
- bolti pasztőrözött tejet csak 30-40 fokig melegítsd és be lehet oltani...
- a beoltott tejet egyenletes hőmérsékleten kell tartani (kb. 30-40 fokon) 6-8 órán keresztül, ezért is jó a joghurt készítő készülék, igazából csak ezzel lehet tökéletes joghurtot (vagy kefírt) készíteni otthon...
- aki rendszeresen otthon készíti a joghurtot, annak érdemes beruháznia egy joghurt készítőbe... A legjobb az 1 literes készülék (nem kell kis üvegecskékkel pepecselgetni)... Ezzel télen-nyáron egyformán jól sikerül a joghurt, nem lehet elrontani...
Akinek van rizsföző készüléke, azzal is remekül lehet joghurtot készíteni : tegyen bele vízet (kb. 3 ujjnyi magasan), ebbe állítsa bele a joghurttal beoltott tejet egy edényben (műanyag ételtároló is jó), kapcsolja a rizsfőzőt "warm" melegítő állásba, ez ugyanúgy 30-40 fokon tartja a hőmérsékletet, mint a joghurt készítő... Kb. 6-8 óra múlva kész a joghurtunk!... :-))
Minél tovább hagyjuk melegen, annál keményebb lesz a joghurt!...

Sancho
Sancho Thu, 2012-11-08 14:21

Ez az eredeti! Mindig teszek el, mert házi tejet kapok hetente kétszer. Van oltóanyag is, mindig az előzőből 3-4 kanállal. Csak a tejet nem forralom. Melegítve pont jó.

gevi1931
Livi / gevi1931 Fri, 2012-10-12 21:17

Pontosan így készítem a kefirt is , nagyon finom érdemes kipróbálni télen a radiátorra teszem nyáron a napra.

Felforralom a tejet és kihűtöm baba langyosra akkor teszem bele 1 dl kefirt, majd mindig hagyok annyit, hogy legyen mível beolthatom.

Farkas Judit1958
Farkas Judit1958 Wed, 2012-09-05 11:15

Lassan 1 éve csak házi készítésű joghurtot eszünk, többnyire idény gyümölcsből csinálok pépet és kész a tartószítószer mentes eledel. Akár 1 hétig is eláll a hűtőbe, Házi tejből készítem, semmi savója nem lesz. Finom, lekvárral, mézzel, persze a legjobb a friss gyümölcs, de a befőtteket vagy fagyasztott gyümölcsöket is ki lehet próbálni. Nekem nagyon bejött. Hetente csinálok 2 l tejből.

Martha76
Martha76 Sat, 2012-05-19 20:16

Gratulálok nektek, én az egyszerűbb utat választottam és joghurtkészítő géppel készítek itthon joghurtot, így tényleg nem lehet elrontani és dobozos tejből is isteni joghurt készül :) sűrű és nincs veszteség :)
A joghurtkészítő gép: tartalmaz 6 kis üveget tetővel és egy műanyag inkubátort ami biztosítja a megfelelő egyenletes hőmérsékletet.
Köszönöm a receptet!
Mindenkinek jó joghurtkészítést kívánok!

nbeatrix
nbeatrix Sat, 2012-03-31 20:55

Szia!
Én már többször elkészítettem ezt a házi joghurtot. Nagyon finom, mi folyamatosan fogyasztjuk.
Szerintem fontos lenne a kezdő joghurt készítőknek leírni, hogy 30-35C legyen a tej mikor beleteszik a joghurtot (ha melegebb a tej, akkor hamarabb elkészül, viszont akkor savós lesz a tej). Ezen a hőfokon tartva kb 18 óra múlva lesz kész.
És a joghurt legyen élőflórás :)
Üdv: Bea

muszi20
Muszi / muszi20 Mon, 2012-03-05 17:36

Most csináltam meg másodjára, de most valami miatt nagyon sok savó keletkezett meg egy kicsit darabos lett a joghurt. Nem tudom mi lehetett a baj. Kb 3 órát állt aztán belenéztem, akkor még teljesen jó volt, csak még nem volt elég sűrű. Aztán mikor megint belenéztem egy óra múlva már darabos savós cucc lett belőle. Meg lehet azt még így enni? Az íze jó.
Köszi a választ

DOEQAAP
DOEQAAP Mon, 2012-04-23 16:06

Hivatalosan nem kell felforralni, hanem 3-4 percig 90 fokon kell melegíteni, mert ez garantálja, hogy a savófehérje kicsapódjon, a joghurt sűrű legyen és ne váljon ki a savó! És 40 fokon kell oltani a joghurttal!

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla Mon, 2012-03-05 19:33

Szia muszi20! Edd meg nyugodtan. Nem tudom miért keletkezett a savó. De baja nem lehet a joghurtodnak az biztos! Jó étvágyat hozzá!

gyömbér
gyömbér Thu, 2012-02-02 10:39

Ha jól értelmezem, akkor ebből a mennyiségből 1 liter joghurt lesz? Nincs melléktermék és nem kell csepegtetni sem? Nagyon jónak tűnik a recept. Hétvégén szerzek házi tejet, és megcsinálom. Nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz. Imádom a natúr joghurtot, és ha ez még finomabb, lágyabb, krémesebb is, mint a bolti, akkor nálam tuti nyerő lesz.

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla Thu, 2012-02-02 13:48

Kedves Gyömbér! Igen. Jól értelmezed. Bár nem mértem még le. De mivel nincs melléktermék, így kb. 1 liter joghurt lesz belőle.

gyömbér
gyömbér Thu, 2012-02-02 14:08

Köszönöm szépen, hogy válaszoltál. Mindenképpen kipróbálom, nagyon kíváncsi vagyok. Remélem, jól fog sikerülni, és a későbbiekben magam készíthetem a családnak a joghurtot. :)
További szép napot kívánok, és köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a receptet!

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla Thu, 2012-02-02 14:15

Nagyon szívesen! Remélem ízleni fog. Ha estleg elsőre nem a legjobban sikerül, ne add fel, megéri próbálgatni. Nem lesz olyan sűrü, mint a bolti, de hát a házi azért házi mert más.... Szóval jó joghurt készítést!

h1973
h1973 Mon, 2012-01-30 16:41

Sziasztok! Tegnap elkészítettem a joghurtot. Tejautomatás tejből, biojoghurtból. Forralás, hűlés után bekeverés, 4 órás melegen tartás után ment a hűtőbe. Szépen sűrűsödött, de nagyon sok savó maradt mellette. Szűrőbe tettem és leszűrtem róla. Inkább kefir jellege lett. Majd néhány óra múltán elkevertem, tettem egy kis mézet bele - merthogy gyümölcsjoghurtnak készül. Így már egészen joghurt állagú, viszont kevés lett belőle. Senkinél nem olvastam, hogy ilyesmit tapasztalt volna, úgyhogy gondoltam megkérdezem, hogy "üzemszerű" volt-e a rengeteg savó megjelenése? Lehet, hogy nagyon kihűlt a tej mire beletettem a joghurtot? Vagy a dunsztban fázhatott? Köszi, Hajni

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla Mon, 2012-01-30 21:57

Szia! Nekem még nem lett rajta soha savó. Hígabb volt valamivel, mint a bolti. De másra nem emlékszem. A kefírt kefír gombával lehet készíteni. Úgyhogy, ha joghurttal oltod be, joghurtot kapsz. Ebből is látszik, mennyi mindennel kezelik a boltit, hogy elérjenek egy bizonyos állagot.

h1973
h1973 Mon, 2012-01-30 22:24

Köszi a választ! Eperrel, mézzel turbózva senki nem mondaná meg szerintem, hogy nem bolti, viszont összesen kb. 4,5 dl lett belőle - így ugyan egészségesebb a boltinál, de nagyon drága. Azt hiszem, teszek még egy próbát, figyelek arra, hogy a tej melegebb legyen. :)

tulip
tulip Sat, 2012-01-14 15:47

kipróbáltam és nagyon finom lett, pont ahogy leírtad :O))
köszönöm!!!!

scanycica
scanycica Fri, 2012-01-06 19:05

Szia!
Annyi lenne a kérdésem,hogy a tejnek milyen hőmérsékletűnek kell lennie? Forró (égesse a kezem) vagy kéz meleg,esetleg hideg-langyos? Köszönöm előre is és örülök ennek az egyszerű,de nagyszerű receptnek! :D :)

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla Fri, 2012-01-06 19:21

Szia! A tej kéz meleg legyen. Semmi esetre sem túl forró, mert akkor biztosan nem fog sikerülni.
Jó kísérletezést!

Lien0120
Lien0120 Fri, 2011-05-27 20:10

Sziasztok! Nekem az a kerdesem lenne ,hogy dobozos tejjel meg lehet-e csinalni. Elore is koszi a valaszt.

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla Sat, 2011-05-28 06:36

Szia! Nem lehet. Azért is írtam a recepthez, hogy kifejezetten nem dobozos tej szükséges hozzá

Nellix
Nellix / Nellix Thu, 2011-05-12 11:26

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy kb. meddig áll el? Ha sikerül csak én enném otthon és ennek függvényében határoznám meg a mennyiséget.

Rote
Rote / Rote Wed, 2011-03-30 21:29

Sziasztok!

Csak gondoltam elújságolom,hogy sikerült ám összehozni:D
Finom lett nagyon.
Valószínűleg a múltkor a tej hőmérsékletével és a használt joghurttal volt gond.
Köszönöm még egyszer!

Rote
Rote / Rote Thu, 2011-03-24 10:53

Szia bhcsilla!

Csilingelős autóból vásárolt házi tej,minden kedden jár,direkt arra a napra időzítettem a kísérletet!:DTehát a tej friss kellett hogy legyen.A joghurttal lehetett gond,legközelebb valami "minőségibb",márkásabb dobozt veszek,hátha.És legközelebb hagyom jobban kihűlni-szerintem megöltem a joghurtkultúrát a túl meleg tejjel:/
Gondolom nem lehet kétszer beoltani ugyan azt a tejet,igaz?
Köszönöm a válaszod!:)

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla Thu, 2011-03-24 14:48

Kedves Rote! Szerintem is próbálj ki valami másmilyen joghurtot. A tejből is vegyél másikat, nehogy most meg az legyen a probléma... Remélem sikerülni fog! Jó próbálkozást:-)

Rote
Rote / Rote Wed, 2011-03-23 07:29

Mit rontottam el,ha tegnap felforraltam a tejet,hagytam kicsit kihűlni,beletettem két kanál joghurtot,majd előmelegített sütőbe raktam,bebugyoláltam,hogy minél lassabban hűljön ki,de ma reggel-csalódásomra-csak némi "föle" lett,joghurt nem?:(
Túl meleg volt?Nem volt megfelelő a joghurt,amit beletettem?Túl gyorsan hűlt ki?
Még egy ilyen egyszerű "receptet" is el tudok rontani:)

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla Wed, 2011-03-23 21:14

Kedves Rote! Nem hiszem, hogy túl gyorsan hűlt volna ki. Inkább arra gondolok, hogy nem megfelelő tejet használhattál vagy a joghurttal volt a probléma. Ha pedig úgy gondolod, hogy nem lehetett velük gond, akkor legközelebb kicsit tovább hagyd hűlni a forralt tejet. Hátha még túl magas volt a hőmérséklete és így a joghurt kultúra nem élte túl és nem tudott elkezdeni "dolgozni". Ja! És ugye friss tejet használtál?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-11-12 09:16

Tegnap csináltam meg, ma reggelre már hidegen kanalaztam! Aki szereti a natúr joghurtot, annak érdemes kipróbálni, mert ez valami isteni! Nincs annyira savanyú, mint az eredeti, krémes és a házi tejtől testes az íze! Köszi a receptet! :)

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla Fri, 2010-11-12 09:22

Pontosan így van. Én is jobban szeretem mint a boltit. Sokkal lágyabb az íze. Nagyon örülök, hogy ízlik! Tettem fel házi sajt receptet nemrég. Nézd meg azt is. Majdnem ugyan ilyen egyszerű azt is elkészíteni.

twuvn
twuvn Thu, 2010-11-11 20:20

Szia! Köszi a receptet, holnap ki is próbálom! A házi kefírre nincs valami ötleted? Ilyen alapon próbáltam megcsinálni, de nem sikerült... nem az igazi.

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla Thu, 2010-11-11 21:08

Kedves twuvn! Kefírt kefírgombával lehet készíteni. Én anyukámtól kapok a hétvégén:-)

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla Thu, 2010-11-11 21:06

Kedves Crazygirl26!
Szerintem úgyis jó lesz. Én este szoktam elkészíteni és reggel nyúlok hozzá legközelebb.... Szerintem néhány órát mindenképpen legalább langyosan kéne tartani. Ha van rá lehetőséged, akár a fűtő testre is ráteheted.

crazygirl26
crazygirl26 / crazygirl26 Thu, 2010-11-11 18:58

Ezt a receptet én is ismerem,de sosem mertem eddig elkészíteni...Talán meg kéne próbálnom.Nagyon felizgatja ez a kép az ízlelő bimbóimat!

bhcsilla
Bhcsilla / bhcsilla Thu, 2010-11-11 19:20

Próbáld ki. Nem lehet elrontani. Csak arra figyelj, hogy ne legyen túl forró a tej, amikor belerakod a natúr joghurtot és minél később hűljön ki.

145
tej 1 l
joghurt 2 ek