r
Nosalty Logó

Halpörkölt

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gasztro hedonista
Halpörkölt
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 626 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 3134 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
Összesen 113 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.1 g

Zsír

  • Összesen
    38.9 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    165 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    849.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    102 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    478 mg
  • Nátrium
    142 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    282.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    298 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 626 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    260.3 g

Zsír

  • Összesen
    194.7 g
  • Telített zsírsav
    70 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    88 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    825 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4246.6 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    510 mg
  • Kálcium
    234 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    383 mg
  • Foszfor
    2390 mg
  • Nátrium
    712 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    1411.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    21 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    1488 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    59 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    325 micro
  • Kolin:
    538 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 3134 kcal
  • 14% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.5 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    154.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    26 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    54 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 113 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A recept úgy kezdődik: vegyünk 2 kg halpörkölthöz való uszonyost (harcsa, csuka, kecsege), és akkor a halakat bepácoljuk.
  2. Ezt követően a halakat fajtánként más-más edényben helyezzük el felszeletelve, illetve felkockázva, 3x3 cm-es darabokra és ahány kg halat tettünk egy edénybe, annyi dl jó minőségű fehérbort adjunk hozzá. Ezt követően ahány kg hal van egy-egy edényben, annyi púpozott evőkanál jó minőségű őrölt paprikát tegyünk rá, valamint mindegyik edényben lévő adaghoz 1-2 babérlevelet, kevés sót, törött borsot és kg-onként 1-2 gerezd zúzott fokhagymát. Jó alaposan keverjük el az edények tartalmát fakanállal. Amennyiben a paprika felszívná a bort, még egy kevés fehérbort hozzá és meg is van a pác. Ezt követően legalább 1 órát, de jobb, ha 2 órát hagyjuk állni az így összeállt elegyet.
  3. Ehhez a mennyiséghez kb. 25 dkg nem túlzottan húsos, de jó füstös szalonnát kell felkockázni és a zsírját kiolvasztani. Amikor a zsír kiolvadt, a szalonna megpirult, akkor a szalonnát lemerjük a zsírról szűrőkanállal, figyelve arra, hogy a szalonna ne égjen oda!
  4. Ebben a zsírban pirítsuk meg a hal kg-onként 1 közepes, vagy annál nagyobb fej vöröshagymát. A halpörköltnek nem árt, ha kicsivel több hagymát teszünk hozzá, viszont a túl sok hagyma édeskés ízűvé teszi, ezért óvatosan! (A halpörköltet általában nem bográcsban főzöm, hanem vastag fenekű lábasban.)
  5. Ha megpirítottuk a hagymát ráöntjük az előkészített, bepácolt halat, és öntünk rá annyi vizet, hogy a víz nem teljesen lepje el a halat. Lapos fakanállal elkeverjük az edényben lévő elegyet, a megpirított szalonnából visszateszünk fél, maximum egy evőkanálnyit. Forrástól számítva 20, maximum 25 percig főzzük a halat úgy, hogy csendesen rotyogjon, de az edény teljes felületén, az első 5 percben tán fedővel is befedjük.
  6. Amennyiben sikerült kapnunk halmájat vagy más belsőséget (haltej), akkor azt a főzés vége előtt 10-15 perccel kell beletenni az edénybe, és a főzés vége előtt 5 perccel szoktam még egy kevés törött borsot rátenni, mivel amit korábban beletettünk, az jórészt elveszítette az illatát.
  7. Amennyiben a lé elfőne, kevés vizet öntünk utána, de törekedni kell rá, hogy az elején annyi vizet adjunk hozzá, hogy ne kelljen utána önteni.
  8. Főzés közben a halat ne kevergessük, hanem legfeljebb csak az edényt szabad rázogatni.
  9. A főzés vége előtt 10 perccel be kell állítani a sómennyiséget, amelyet apránként szabad hozzáadni, és közben kóstolgatni. Vigyázni kell a sóval, mert közben, ahogyan a lé besűrűsödik, úgy könnyen sós lehet a pörkölt, ezért kell óvatosan, apránként hozzáadagolni a sót és közben kóstolgatni.
  10. Ha különböző fajtájú halakból főzzük a pörköltet és vegyes halpörköltet szeretnénk készíteni, akkor az előpácolt halakat nem egy időben kell betenni főzni, hanem sorrendben: először a harcsát és a csukát, és ezt követően 3-5 perc múlva a kecsegét, és ha így vegyes halpörköltet főzünk, akkor nem 20, hanem 25-30 percig kell főznünk, de azt javaslom, ha kezdők vagyunk, főzzünk harcsapörköltet kb 3x3 cm-es kockákra felvágott haldarabokból.
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 196
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 39
  • Össznézettség: 29641
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 02.

Ajánló

Fontos, hogy mielőtt elkezded főzni a halat, szólj a "csuszafelelősnek", hogy főzze meg a csuszatésztát, keverje be túróval, tejföllel. 1 csomag tészta kb. 6-8 főre elég. A túrós csuszának pikáns ízt ad ha a kiolvasztott, pirított szalonnából teszel hozzá. A legjobb száraz fehéreket iszogatni hozzá, de ha csak jóféle vörösborod van ám legyen...

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Halpörkölt
Gasztro hedonista 8 recept

Egy mohácsi "halastól" (halboltostól) kaptam a receptet, és úgy bevált, azóta is ezt használom... használd te is. Jó étvágyat!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!