Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Halászlé 7. -bajai recept

hozzászólások (29)

energiamegoszlás

energiatartalom / 1 adag *

összesen: 955 kcal

energiatartalom a teljes receptre / 4 adag *

összesen: 3823 kcal

energiatartalom / 100 g *

összesen: 92 kcal
hasonló receptek kalóriatartalma

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1StOne
1StOne / 1StOne Thu, 2015-07-02 10:08

A recept stimmel, a fotó viszont nem illik hozzá!
Az őshonos bajai hatalmas mennyiségű gyúrt tésztával eszi a levet, utána jön a főtt hal, amit beszélgetés közben eszegetünk.
Én néha közben még bedobok egy tányér levet :-)

Garamira
Garamira Sat, 2014-02-22 17:39

Még Karácsonykor készítettem el az ünnepi levesünket ez alapján a recet alapján! Nagyon finom lett és imádom, hogy ennyire egyszerű, no para recept, köszi :)

Valus
Valus Mon, 2013-12-16 00:54

Ime a világ legügyesebb szakácsa aki 3 dkg halból 3,6 l vízből kitűnő halászlevet tud főzni !(Bocs de nem tudtam kihagyni)

SAGIMANO
SAGIMANO Wed, 2013-08-14 19:11

Énmagam nem vagyok bajai, de jónéhányszor részt vettem Baján - rokonsággal - halászlé főzésben. Tökéletesen egyetértek Ogréval, 15-20 perc alatt "sz...á" fő a hal.
Ahogy magam láttam:
- Alaplé: 3-4-5 v.hagyma- só- 1 zöldpaprika- 1-2 paradicsom. Forrhat akár 1 órát is.
Majd hal -p.paprika a forrásban lévő vízbe, max. 10 perc!

xlsxls
xlsxls Sat, 2012-06-23 16:34

Nincs elírva az őrölt paprika? Szerintem ehhez a mennyiséghez legalább 3 kanál dukál.

serci
Serci / serci Fri, 2013-07-26 19:35

Ahány kiló hal,annyi kanál paprika,én úgy csinálom.Igaz nem a legnagyobb kanállal ami van itthon!

Eridor
Eridor / Eridor Sun, 2012-06-24 08:43

A halászléfez a legfrissebb paprikát szoktuk használni. Amennyiben esetleg bolti, vagy régi paprikát használ a szakács, lehet többet is tenni (illetve a kanál mérete is cseles lehet). Ha "parikás krupli" szerű, és kiül a paprika a bogrács vagy a tányér szélére, akkor az jelzi, hogy sokat tettünk bele, vagy nem forraltuk ki rendesen.
Csak ne legyen keserű a sok paprikától.
Az észrevételt köszönöm, jó kérdés!

Ogre
Ogre Sun, 2012-06-03 12:57

Kedves Xevronixussor!

Ha szerinted ez az egyetlen helyes mód a halászlé elkészítésére, akkor ne nagyon hangoztasd, hogy bajai vagy. 35-40 perc alatt rommá fő a hal. Akkor jó,ha meréskor egyben marad és nem szakad vissza a fele a lébe.Alaplé áttör,bepaprikáz,nagy láng,lobogva forral 10 perc,bele a hal,újraforráskor belsőség és TŰZRŐL LE!!!! A többit elintézi a lé hője. Ha nem csinálunk külön alaplevet,akkor fej,farok az elején, a patkó vagy filé ugyanúgy a végén megy bele.Próbáld ki, hogy milyen amikor a halhúsnak van tartása.

Pista39
Pista39 Sun, 2012-04-29 14:38

A hozzászólások szereplésfaktora ötös, a tartalmuk:?☺

Sancho
Sancho Thu, 2011-12-29 14:19

Nem rossz, csak nekem a sok csont, meg szálka nem tetszik benne. Olyan, mintha a fogpiszkálót előre belefőzték volna...

Eridor
Eridor / Eridor Thu, 2011-12-29 21:36

A ponty derekában hosszú, könnyen eltávolítható szálkák vannak, ennek ellenére sokan nem eszik a hal húsát. A levet, mi nem szoktuk kevergetni, rázogatni. Kanalat csak a kóstoláshoz használunk. Ezért a "kósza" halszálkák a bogrács alján vannak a hagymával. Mindig a bogrács tetejéről merjük le a levet, tesszük hozzá a tésztát, és így látni lehet a szép halderekakat, fejeket, tejet, ikrát, amelyeket külön tálra helyezünk fel. Az alján megmaradt üledéket (mint a húsleveseknél) nem szolgáljuk fel.
Maga a halászlé nem szálkás, csak a benne főtt hal, javaslom a finom tejet, ikrát kóstolásra.
Köszönöm az észrevételt, nem gondoltam a recept leírásánál a szálkákra.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-07-23 13:22

Köszi hogy felraktad a halászlé elkészítésének egyetlen helyes módját! ;) Hajrá Baja.

Gregor
Greg / Gregor Sat, 2010-08-07 20:30

Ezt nevezik tipikus elfogultságnak. A valósághoz pedig nem sok köze van. Én is a szegedit szeretem jobban, de akár a Körösök partján, vagy Dunaföldváron is szívesen megeszem mások kitünő halászléit is. Már inkább azokét, akik nem fikáznak le másokat.

Öregpeti
Öregpeti Fri, 2011-08-12 07:26

Egyetértek! Ahány ház,annyi baj legyen! :)
Hajrá tájjelleg,hajrá változatosság!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-07-23 19:45

Kedves Xevronixussor!
Attól,hogy neked ez a változat jön be,még nem azt jelenti,hogy ez az egyetlen"helyes mód" az elkészítésre.Több igen jó halászlé recept van még ezen az oldalon,én például sokkal jobban szeretem a szegedi verziót mégsem állítom,hogy csak az a jó.

Eridor
Eridor / Eridor Sat, 2010-07-31 14:23

A Bajai halászlé kevésbé paprikás, mint a szegedi, és nem használunk úgynevezett alaplét. Tökéletes túrázáskor, családi és baráti összejövetelekhez, akár a Duna parton is elkészíthető bográcsos étel. Mi ezért szeretjük. Nagyon is.

955
hal 3 kg
vöröshagyma 3 nagy fej
fűszerpaprika 3 ek
0 ízlés szerint
cseresznyepaprika 4 db
gyufatészta 500 g