r
Nosalty Logó

Hagyományos szilvás gombóc és nudli

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
toroltfelhasznalo-412734
Hagyományos szilvás gombóc és nudli
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 568 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 4533 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 179 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    804.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    167 mg
  • Nátrium
    487 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    111.8 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    158.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    235 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    136 micro
Összesen 568 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    99 g

Zsír

  • Összesen
    65.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6439.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    237 mg
  • Kálcium
    576 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    357 mg
  • Foszfor
    1338 mg
  • Nátrium
    3893 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    894.1 g
  • Cukor
    305 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    1267.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    245 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    168 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    88 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    28 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    472 micro
  • Kolin:
    288 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1879 micro
  • β-crypt
    350 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1088 micro
Összesen 4533 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    253.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    153 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.2 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    14 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 179 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A krumplit héjában feltesszük főni.
  2. A szilvákat megmossuk, kettévágjuk és kiszedjük a magjukat.
  3. Mindegyik félbe teszünk egy kockacukrot és megszórjuk egy kis fahéjjal.
  4. Egy nyújtólapra öntjük a kimért lisztet és rászórjuk a sót.
  5. A megfőtt krumplit még melegen meghámozzuk és krumplinyomóval a lisztre nyomjuk.
  6. A krumplira rátörünk egy tojást, és az egészet alaposan összegyúrjuk. Fontos, hogy amikor gyúrjuk, még meleg legyen a krumpli, mert különben kemény lesz a tészta. Ha kell, adhatunk még hozzá egy kevés lisztet. Ne gyúrjuk túl sokáig, csak addig, ameddig össze nem áll.
  7. A tésztát kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. A széleit levágjuk, mert abból majd nudlikat fogunk készíteni.
  8. A tésztát 30 kockára vágjuk. Mindegyik közepébe lefelé fordítva teszünk egy fél szilvát, és gombócot formálunk belőle.
  9. A megmaradt tésztából egy hengert nyújtunk, és feldaraboljuk. A kezünkkel egyenként nudlikat formálunk belőle.
  10. A gombócokat és a nudlikat forrásban lévő vízbe tesszük. 2 részletben főzzük ki.
  11. Akkor vannak készen, amikor a gombócok lila levet kezdenek ereszteni (a szilva levét).
  12. A zsemlemorzsát olajon, folyamatos kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk. Ha kell, adhatunk hozzá még olajat vagy zsemlemorzsát.
  13. Mikor kész, levesszük a tűzről, és belekeverünk 10 dkg cukrot és 3 teáskanál fahéjat.
  14. Ha a gombócok és nudlik is készen vannak, leszűrjük, és beleforgatjuk őket a morzsába. Jó étvágyat!
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 79
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 33
  • Össznézettség: 22009
  • Feltöltés dátuma: 2020. augusztus 09.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
toroltfelhasznalo-412734 61 recept

A szilvás gombóc akkor is finom, ha szilvalekvárral készítik, de szerintem akkor az igazi, ha  szilvát teszünk bele. Ez egy nagyon egyszerű recept, amit még a nagymamámtól tanultam. Én a maradék tésztából nudlikat is szoktam készíteni, amit a gyermekeim nagyon szeretnek. Remélem, nektek is ízleni fog.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek