r
Nosalty Logó

Gyümölcsös tartelette

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Gyümölcsös tartelette
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 871 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 3482 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 231 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    36.8 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    386 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    535.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    179 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    205 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    114.7 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    335 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    64 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    254 mg
  • Retinol - A vitamin:
    329 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    347 micro
Összesen 871 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    64.7 g

Zsír

  • Összesen
    147 g
  • Telített zsírsav
    81 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    44 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1542 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2143.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    168 mg
  • Kálcium
    716 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    819 mg
  • Nátrium
    351 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    458.7 g
  • Cukor
    221 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    143.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1341 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    258 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    245 micro
  • Kolin:
    1016 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1314 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    292 micro
  • β-crypt
    37 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1388 micro
Összesen 3482 kcal
  • 8% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    9.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    102 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    142.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    23 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    67 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    92 micro
Összesen 231 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Elkészítjük a tésztát: egy tálba kimérjük a lisztet, a cukrot, és belekeverjük a sütőport. Kivesszük a hűtőből a vajat, vékony darabkákra szeleteljük. Ezeket az ujjunk hegyével, csipkedve összedolgozzuk a liszttel (így nem melegedik annyira fel, mintha tenyérrel gyúrnánk). Addig csipkedjük, míg aránylag homogén fehér színű keveréket nem kapunk. Ekkor hozzáadjuk a maradék folyékony hozzávalókat, és gombócot gyúrunk belőle. Lisztezett konyhaasztalra rakjuk a gombócot, majd egy hirtelen mozdulattal "beleboxolunk" a tenyerünk alsó részével, amitől hosszan elnyúlik a tészta (ez elvileg jót tesz neki a franciák szerint,„Fraisage”-nak hívják, és a célja, hogy a liszt és a vaj jobban elegyedjenek). Végül még egyszer gombóccá gyúrjuk, és kicsit kilapítjuk, hogy gyorsabban és egyenletesebben hűljön. Fóliába csomagolva legalább fél órára hűtőbe tesszük.
  2. Ezután a tésztát óvatosan kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, annyi "majdnem kör alakú" részre osztjuk, ahány formánk van, ezeket a formákat kivajazzuk és belerakjuk a tésztát, majd elegyengetjük a kezünk segítségével bennük (én tartelette forma helyett muffinformába tettem, mivel elég tömény süti és ezért bőven elég szerintem egy "muffinadagnyi" is, mivel a tartelett forma jóval nagyobb).
  3. A peremét késsel levágjuk, majd előmelegítjük a sütőt. A formánál jóval nagyobb kör alakú sütőpapír darabkákat vágunk, majd ebbe rizst vagy babot töltünk, ugyanis e nélkül a tartelettek összeesnének, laposak lennének. 9 percig így sütjük, majd kivesszük a sütőpapírt és a rizst, megszurkáljuk a tésztát villával és még 7-10 percre visszatesszük a sütőbe.
  4. Elkészítjük a cukrászkrémet (kb. 1/2 liter ki fog maradni belőle, de magában is nagyon finom). A tejet feltesszük forrni, kimérjük a cukrot, a lisztet és szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgákat felverjük, miközben folyamatosan hozzáadjuk a cukrot. Szépen ki fog fehéredni. Továbbra is habverővel hozzákeverjük a lisztet, a felforralt tejet is lassan adagolva hozzákeverjük, miközben folyamatosan keverjük a habverővel. Ezt a masszát vastag aljú fazékba öntjük, közepes lángon melegítjük, miközben kavarjuk szó szerint mint az őrült, mivel nagyon gyorsan besűrűsödik és könnyen leragadhat. Forrástól számítva még 2-3 percig főzzük alacsony lángon, majd tűzről levéve hozzákeverjük a vajat és a vanília aromát is. Hűtőben egy hétig eláll.
  5. A kész tartelette kosárkákat megtöltjük a krémmel, rakunk rá gyümölcskeveréket, majd az előzőleg a tasak hátulján leírtak szerint elkészített tortazseléből öntünk rá egy kicsit (így nem fonnyad el a gyümölcs, és szebb is:)).
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 90
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 18
  • Össznézettség: 11341
  • Feltöltés dátuma: 2011. október 07.

Ajánló

Tartelette forma hiányában én muffinformában sütöttem. Így több is lett, és a töménysége miatt nem baj, hogy kisebb.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tartelette-et először Párizsban ettem és mit ne mondjak, beleszerelmesedtem, így elhatároztam, hogy itthon is megcsinálom. Ezt a nagyszerű, eredeti franci receptet La Table de Daniel blogjáról lestem el :) A kóstolók véleménye alapján nagyon hasonlít a Mc Donald's-ban kapható málnás kosárkára, de szerintem ez egyértelműen finomabb:) Elég tömény süti, szóval nem kell aggódni, hogy kevés lesz a 12 db muffinformában sült adagunk. Elég hosszasra sikeredett a leírás, de nem bonyolult egyátalán, érdemes kipróbálni :))

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek