r
Nosalty Logó

Gyros tál párolt zöldségekkel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Gyros tál párolt zöldségekkel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A gyroshoz

A tzatziki szószhoz

Összesen 1624 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A gyroshoz

A tzatziki szószhoz

Összesen 6491 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A gyroshoz

A tzatziki szószhoz

Összesen 190 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64 g

Zsír

  • Összesen
    126.6 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    204 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1264.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    138 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    117 mg
  • Foszfor
    746 mg
  • Nátrium
    186 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    61.3 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    534.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    103 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    67 mg
  • D vitamin:
    53 micro
  • K vitamin:
    36 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    83 micro
  • Kolin:
    171 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    68 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    151 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 1624 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    255.9 g

Zsír

  • Összesen
    506.2 g
  • Telített zsírsav
    108 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    273 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    126 g
  • Koleszterin
    817 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5058.9 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    279 mg
  • Kálcium
    551 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    467 mg
  • Foszfor
    2983 mg
  • Nátrium
    744 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    245.2 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    2136.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    413 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    121 mg
  • C vitamin:
    268 mg
  • D vitamin:
    210 micro
  • K vitamin:
    145 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    67 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    330 micro
  • Kolin:
    686 mg
  • Retinol - A vitamin:
    383 micro
  • α-karotin
    43 micro
  • β-karotin
    271 micro
  • β-crypt
    120 micro
  • Likopin
    603 micro
  • Lut-zea
    176 micro
Összesen 6491 kcal
  • 8% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    14.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    147.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    18 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 190 kcal
  • Legnézettebb receptje

Hozzávalók

A gyroshoz

A tzatziki szószhoz

Elkészítés

A gyroshoz

  1. A húst vékony csíkokra vágjuk, majd megszórjuk 4 evőkanál gyros fűszerkeverékkel, meglocsoljuk olívaolajjal, és legalább fél órára letakarva a hűtőszekrénybe tesszük. A gyros fűszerkeveréket magunk is elkészíthetjük: 3 evőkanál majorannához keverjünk 1 evőkanál kakukkfüvet, egy csipetnyi őrölt fűszerpaprikát és egy késhegynyi őrölt fehérborsot (vagy szegfűborsot).
  2. Amíg a hús pácolódik, addig kevés ételízesítős vízben főzzük puhára a vegyes zöldségeinket (répa, borsó, kukorica, zöldbab, paprikakockák, stb. lehet benne), majd szűrjük le.
  3. Készítsük el a tzatziki szószt. A lilahagymát vágjuk vékony karikákra, és egy tányérra rendezve enyhén sózzuk le, hogy veszítsen az erejéből. (Ha van otthon paradicsom és kígyóuborka, akkor ezeket is szeleteljük vékony karikákra.) A tzatziki salátához apró lyukú sajtreszelőn reszeljünk le egy kis darab kígyóuborkát, és zúzzuk össze a fokhagymát. Ezeket keverjük a tejfölhöz, majd ízesítsük pici sóval, borssal, citromlével és olívaolajjal, keverjük el, majd hagyjuk állni.
  4. Ezután elkezdhetjük sütni a húst. Tegyük egy nagy serpenyőbe vagy wokba, és nagy lángon, kevergetve, kb. 10-15 perc alatt hirtelen süssük szép pirosra. (Ha közben túl sok levet eresztene, akkor azt öntsük le róla, és pirítsuk tovább. Vigyázzunk rá, nehogy párolódni kezdjen a saját levében, mert akkor nagyon rágós lesz.) Ezután borítsuk tányérra, és alufóliával lefedve hagyjuk állni 10-15 percig, így magában is nagyon finomra puhul a hús. Eközben kisüthetjük a hasábburgonyát, és ha ezzel is megvagyunk, akkor kezdhetjük összeállítani a tálat.
  5. Az egyik szélére halmozzuk a lilahagyma-karikákat (vagy vegyesen a paradicsom- és uborkakarikákkal). Mellétesszük a zöldségköretet. Ennek a tetejére kanalazzuk a tzatziki szószt, amibe most még belekeverjük a ketchupot és a pirosaranyat is. Emellé kerülhet az alufólia alatt puhára párolódott hús. Végül pedig a hasábburgonya, amit sütés után enyhén megsózunk.
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 462
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 42176
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 04.

Ajánló

Hasábburgonya helyett pitával is tálalhatjuk. 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az elmúlt hétvégén gyros tálat készítettem. Ez volt az első próbálkozásom, és szerintem nagyon jól sikerült. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy pillanatok alatt elfogyott, (egy gyors fotóra is épphogy csak meg tudtam menteni ebéd előtt, az éhes család elől... :), és a tál fél óra múlva már úgy nézett ki, mint a csatamező ütközet után, néhány falatnyi maradékkal).  Mivel most készítettem először gyros tálat, első lépésként hosszasan böngésztem a neten található receptek között, míg végül Debmo gyros táljára esett a választásom. Ezt a receptet vettem alapul, amit kiegészítettem a saját ízlésünk (és a család éhességi szintje) szerint - és úgy döntöttem, hogy megtoldom a tálat egy adag párolt vegyes zöldséggel is, azzal biztosan nem rontom el a végeredményt. A fotón ez a párolt zöldségkupac rejtőzik a tzatziki szósz alatt.  Illetve változott még az is, hogy épp nem volt itthon paradicsom, így az hiányzik a tálról. Azt a kis darab kígyóuborkát pedig, amit a hűtőfiókban találtam (a nagy részét a fiam már a szendvicseire pakolta), szintén nem a lilahagyma mellé karikázva tálaltam fel, hanem inkább belereszeltem a tzatziki szószba. Talán a paradicsom és az uborka hiánya miatt is jött az az ötlet, hogy párolt zöldségekkel körítem a tálat, hiszen a lilahagyma ehhez kevés lett volna. De el nem rontottam, sőt!

Hozzávalók

A gyroshoz

A tzatziki szószhoz

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?