r
Nosalty Logó

Gluténmentes, nyers, vegán chiás-almás keksz

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Gluténmentes, nyers, vegán chiás-almás keksz
adag
Előkészítés
perc
  • 2% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 236 kcal
  • 2% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1418 kcal
  • 2% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 97 kcal
  • 2% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    485 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    105 mg
  • Foszfor
    220 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.5 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    153.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 236 kcal
  • 2% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.1 g

Zsír

  • Összesen
    54 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    39 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2910.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    822 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    628 mg
  • Foszfor
    1322 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    230.9 g
  • Cukor
    118 mg
  • Élelmi rost
    80 mg

VÍZ

  • Összesen
    923.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    33 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    158 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    48 micro
  • β-karotin
    293 micro
  • β-crypt
    99 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    629 micro
Összesen 1418 kcal
  • 2% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    15.8 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 97 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A fonnyadozó almákat meghámozzuk. Nem tudom, hogy héjastul milyen lenne, szerintem finom, csak több rost lenne benne, ami nem hátrány.
  2. Leturmixoljuk teljesen krémesre a banánokkal együtt. Ez nem volt egyszerű, mert a nagyobb almadarabok a késhez közel feltartották a sort, így az almák nem tudtak hozzáférni a hőn áhított pörgő-forgó kaszabolóhoz. Némi ráhatással (kanállal tuszkoltam lefelé, „Férkőzzetek!”) végülis sikerült szép sima pépet kapni. Ne ijedjen meg senki, a gyümölcsök gyorsan oxidálódnak, mire a pép elkészült, szép világosbarnára változott a színe. Nyilván lehetne citrommal „antioxidálni”, de én úgy döntöttem, jó nekem ez a szín. Főleg, mert nem volt citromom.
  3. Jól jött még egy civilizációs csúcstermék: a lenmagot kicsit megdaráljuk egy kávédarálóban, nem lisztté, hanem csak úgy, hogy legyenek még benne darabok is. Talán tyúk voltam előző életemben (mégsem tehén?), de én szeretem érezni a magokat. Nyilván lisztté is lehet őrölni, aki úgy szereti.
  4. Ezek után már teljesen hagyományos körülmények között: egy tálban keverjük bele a lenmagot, útifűmaghéj port, fahéjat és a chia magot a pépbe.
  5. Az aszalógép méregdrága és agyonistenített tapadásmentes bevonatú lapjára terítjük, szépen simára, egyenletesen. (Legalábbis a szándék ez volt. Valójában hepehupás lett.) És vakarjuk a fejünket, hogy a maradékot hova tegyük, mert csak egy ilyen csodalapunk van. De szerencsére a kisfiam ötletére vágtam egy egyszerű sütőpapírt a másik tálcába, és rákenjük a maradékot.
  6. Aztán jöhet az aszalás, 40 fokon (Celsius) és egy éjszaka. A sütőpapíron levő szépen elkészült, összeszáradt, és fincsi ropogós lett. A csodalapon meg még egyszer annyit pörgött, bár oda sokkal vastagabban kentem, úgyhogy reális. Nyilván lehet sütőben is szárítani, vagy bárhol. Én meg nem veszek több csodalapot, ez a tanulság.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 73
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 5287
  • Feltöltés dátuma: 2017. február 12.

Ajánló

Csak úgy ropogtatni valami egészségeset, vagy gyerekeknek lelkiismeret-furdalás nélkül lehet csomagolni iskolába, vagy amíg elkészül a vacsi... és nyilván lehet még fokozni, más fűszerekkel, datolyával, kókusszal...

Receptkategóriák

Ezt a kekszet a kényszer szülte. Na jó, én készítettem, de kényszer hatása alatt. Télire bespájzolt almáink rohadófélben, és két banán is megevetlenül árválkodott a gyümölcstartó kosárban. És mivel beruháztam egy szuper aszalóra, most amúgy is muszáj mindent aszalnom. Ezt is 40 fokon szárítottam, hogy benne maradjon minden, ami számít.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek