r
Nosalty Logó

Gersli vargányával

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
giuliettalupa
Gersli vargányával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 317 kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1265 kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 101 kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    13 g

Zsír

  • Összesen
    7.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1101.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    201 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    259 mg
  • Nátrium
    549 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    111.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    127 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    186 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    78 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    583 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    706 micro
Összesen 317 kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    51.9 g

Zsír

  • Összesen
    31.6 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4407.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    108 mg
  • Kálcium
    804 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    240 mg
  • Foszfor
    1037 mg
  • Nátrium
    2195 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    175.4 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    444.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    506 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    70 mg
  • D vitamin:
    35 micro
  • K vitamin:
    746 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    182 micro
  • Kolin:
    140 mg
  • Retinol - A vitamin:
    313 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2330 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2826 micro
Összesen 1265 kcal
  • 7% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 63% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    352.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    176 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    60 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    186 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    226 micro
Összesen 101 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tegyük fel főni a gerslit a zöldségalaplében (vagy ennek hiányában sós vízben). Közepes lángon kb. fél óra alatt puhul meg.
  2. Ezalatt a hagymát aprítsuk finomra, és pirítsuk meg a zsiradékban. A friss gombát vágjuk vékony szeletekre, és dobjuk a hagymára. Sózzuk, borsozzuk és fűszerezzük, és kis lángon pároljuk, amíg a gomba megfő. (kb. 15 perc) Ha szárított gombát használunk, akkor azt a főzés előtt egy órával forrázzuk le, és letakarva hagyjuk ázni. Felhasználás előtt szűrjük le.
  3. Ha a gersli kezd puhulni, akkor keverjük mellé a megpárolt vargányát, öntsük fel borral, és főzzük össze az ízeket kb. 10 percig.
  4. Tálalás előtt a még forró vargányás gerslibe keverjük bele a reszelt kemény sajtot, végezetül a tetejét szórjuk meg frissen őrölt borssal és apróra vágott petrezselyemmel.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 31
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 1327
  • Feltöltés dátuma: 2020. március 28.

Ajánló

Fogyasztható önálló fogásként vagy akár szaftos húsok mellé köretként is.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gersli vargányával
giuliettalupa 82 recept

Egyszerű, húsmentes, böjti étel, az olasz rizottó "falusi" változata.  A Muravidéken, Őrségben és Göcsejben gyakori alapanyag volt a falusi konyhákban a gersli, a köles vagy éppen a hajdina, amit gyakran ízesítettek különféle erdei gombákkal, leggyakrabban vargányával, galambgombával. Ez a régi recept alakult át egy kicsit, és került bele egy kis bor és sajt, hogy egy kicsit gazdagabb legyen.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek