r
Nosalty Logó

Fűszeres kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mayura
Fűszeres kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A szóráshoz

A tojásmázhoz

Összesen 917 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A szóráshoz

A tojásmázhoz

Összesen 3662 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A szóráshoz

A tojásmázhoz

Összesen 309 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.7 g

Zsír

  • Összesen
    41 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    346 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1047.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    65 mg
  • Kálcium
    142 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    71 mg
  • Foszfor
    355 mg
  • Nátrium
    407 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    109.7 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    330 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    61 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    105 micro
  • Kolin:
    245 mg
  • Retinol - A vitamin:
    325 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    54 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    382 micro
Összesen 917 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    102.8 g

Zsír

  • Összesen
    164.2 g
  • Telített zsírsav
    77 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    1386 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4189.7 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    259 mg
  • Kálcium
    569 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    284 mg
  • Foszfor
    1419 mg
  • Nátrium
    1629 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    438.6 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    291.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1320 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    242 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    421 micro
  • Kolin:
    981 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1300 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    217 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1527 micro
Összesen 3662 kcal
  • 10% Fehérje
  • 44% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 29% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    13.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    355.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    138 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    112 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    83 mg
  • Retinol - A vitamin:
    110 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    18 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 309 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A szóráshoz

A tojásmázhoz

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt egy teáskanálnyi cukorral a tejben felfuttatjuk.
  2. A tojásokat villával lazán összekeverjük, hogy könnyebben egybe tudjuk dolgozni a tésztával. Beletesszük a vaníliakivonatot. Egy keveset (1 sárgáját) félreteszünk belőle, de ha ezt véletlen elfelejtjük, bőven elég az, ami az edény alján összegyűlik, amihez egy kis tejet öntve a kalács tetejére való tojásmázunk is elkészült.
  3. A vajat felolvasztjuk és félretesszük, maradjon benne egy kis szilárd rész is, ami lehűti egy kissé.
  4. A szobahőmérsékletű lisztet tálba tesszük, és hozzátesszük a cukrot,a sót, a kardamomot, a narancshéjat, és a szegfűszeget.Összekeverjük, majd először a tejet az élesztővel, aztán a tojásokat dolgozzuk a tésztába, végül pedig az olvasztott vajat apránként. (Készíthetjük dagasztógéppel vagy robotgéppel is, ilyenkor a nedves összetevőket helyezzük először a gépbe, a lisztes keveréket pedig a tetejére szórjuk.)
  5. Kb. 10-15 percig meleg helyen dagasztjuk, amikor már szép fényes, hólyagos, homogén a tésztánk, letakarjuk és kelni hagyjuk. Kb. 45-60perc múlva ránézünk, és ha kb a duplájára kelt deszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra.
  6. A mandulapelyhet és a fahéjas cukrot összevegyítjük, és megszórjuk vele a tészta felületét, de tegyünk félre a keverékből majd a máz tetejére is.
  7. A tésztát, mint a rétest feltekerjük, és 2-3 ujjnyi vastag csigákat vágunk belőle.
  8. Egy kerek tortaformát alaposan kivajazunk, és a csigákat egymás mellé szorongatjuk, ha sok a csiga, lehet emeletesen is rakni. (Ez azt jelenti, hogy kicsit vékonyabbra nyújtottuk a tésztát, de semmi gond, az eredmény csodás lesz.)
  9. Beindítjuk a sütőt, és kalácsunkat ismét kelni hagyjuk kb. 30-40 percig, pl. a sütő közelében.
  10. A sütőt 200 C-ra melegítjük elő.
  11. Elkészítjük a mázat, 1 tojássárgáját kikeverünk 0,5 dl tejjel.
  12. Amint a sütő előmelegedett, a kalács tetejét meglocsoljuk a mázzal és a maradék fahéjas-mandulás cukorral.
  13. 15 percig 200 C-on sütjük, majd 170 C-on további 30 percig. Ha nem zár jól a tortaforma, tegyünk alá alufóliát, nehogy a máz kiszivárogjon alul.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 56
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 2642
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 11.

Ajánló

Adventre, Karácsonyra és minden meghitt ünnepre.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a fűszeres kalács a boldog kisgyermekkor, az ünnep és a meghitt hangulat záloga. Illata belengi az egész otthonunkat, és íze örökre a szívünkbe záródik. Emlékszem, amikor nagymamám a cserépkályha mellett okított arra, hogy mindig, minden kelt tésztába tegyek egy kis szegfűszeget, mert az adja meg a lelkét, és én néztem gyönyörű ujjai alatt, hogyan formálódik az illatos tészta. Ez a kalács lágy ízű, nem tolakodó, de selymes és foszlós, kiváló magában kakaóval, tejjel, de libamáj mellé vagy pirítva pástétomokhoz is. Karácsonyra, húsvétra vagy a délutáni tea mellé ez a kalács kiváló választás.

Hozzávalók

A tésztához

A szóráshoz

A tojásmázhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!