r
Nosalty Logó

Formatartó mézeskalács 19.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Formatartó mézeskalács 19.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

Az írókához

Összesen 1158 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

Az írókához

Összesen 4628 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

Az írókához

Összesen 358 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    17.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    657.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    194 mg
  • Nátrium
    316 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    238.3 g
  • Cukor
    139 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 1158 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.1 g

Zsír

  • Összesen
    68.8 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2629 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    203 mg
  • Kálcium
    185 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    183 mg
  • Foszfor
    776 mg
  • Nátrium
    1263 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    953.3 g
  • Cukor
    557 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    185.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    419 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    175 micro
  • Kolin:
    222 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    336 micro
Összesen 4628 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    5.3 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    203.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    98 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.8 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    14.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    32 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 358 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

Az írókához

Elkészítés

A tésztához

  1. A tészta összeállításához a lisztet, a szódabikarbónát, a porcukrot tálba szitáljuk, ízlés szerint fahéjjal és szegfűszeggel ízesítjük, közepébe mélyedést alakítunk ki.
  2. A margarint és a mézet vízfürdő felett felolvasztjuk, a lisztes keverékhez öntjük, és el kezdjük összedolgozni.
  3. A tojást kissé felverjük, majd hozzáadjuk a masszához. Kézzel összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kb. 3-5 mm vastagságúra nyútjuk. Ha kartonpapír sablonnal dolgozunk, mindig lisztezzünk alá. A kiszúró formákat mindig lisztezzük.
  4. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük, fél óra elteltével visszamérsékeljük 150°C-ra.
  5. A tepsiket kiolajozzuk és kilisztezzük, vagy sütőpapírral béleljük ki. A mézesformákat egymástól kb. 1,5-2 cm távolságban helyezzük el, különben sütésnél összeérhetnek. Ha mandulával, szezámmaggal, stb.. szeretnénk díszíteni, még a nyers tésztára tegyük rá, és együtt süssük azzal.
  6. A mézeseket kb. 6-8 percig süssük, ez alatt az idő alatt ne nyitogassuk a sütőt, mert a tészta összeesik.
  7. Díszítésnél a fantáziánkra van bízva, hogy mivel díszítjük föl a mézeskalácsokat. Választhatunk cukorgyöngyöket vagy –virágokat, zselé/drazsécukrokat, mandulát, diót, szezámmagot, mákot, de egyszerűen írókával is megrajzolhatjuk a mintákat.
  8. Az Írókát kb. 20 dkg átdarált és -szitált porcukorból, 1 tojásfehérjéből készítjük. Ehhez a fehérjét kissé felverjük, a porcukrot fokozatosan adagoljuk hozzá. Teáskanálnyi citromlét vagy mandulaaromát adhatunk hozzá ízesítésként.
  9. A krém akkor jó, mikor már nehezen folyik le a habverőről. Ezután kisebb mennyiségben habzsákba vagy nejlonzacskóba töltjük.
  10. Színezéshez gél állagú ételfestéket használjunk, ez ugyanis nem hígitja fel a masszánkat.
  11. Tipp: A glazúrszálat óvatosan vezessük végig a mézeskalács körvonalán. Folyamatos, de kicsi nyomással adagoljuk a krémet.
  12. Az egyes fordulókban picit megállhatunk, de amennyire csak lehet, ne tegyük le a szálat! Hagyjuk száradni!
  • Sütés hőfoka: 150 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x45
  • Sütés ideje: 8 perc
  • Receptkönyvben: 82
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 29590
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 27.

Ajánló

Ajánlom mindenkinek, aki lelkes híve a mézeskalács készítésnek! Fontos: a lisztet tegyük egy éjszakára a mélyhűtőbe, hogy a lisztben élő, szemmel nem látható élősködők elpusztuljanak a hidegtől. Sajnos a sütéssel nem érjük ezt el, csak a fagypont alatti hőmérséklettel.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyon szeretek díszes mézeskalácsokat készíteni ajándékba, legyen szó karácsonyról, születés- vagy névnapról, esküvőről, karácsonyról. Ötleteimet évszaktól és szezontól függetlenül öntöm mézeskalácsba. Sokakat érdekel a formatartó mézeskalács receptje, s most ezt nyújtom át. Ezzel sikerülni fog. www.mivesmezes.hu

Hozzávalók

A tésztához

Az írókához

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek