r
Nosalty Logó

Fokhagymával tűzdelt padlizsán-steak borsmártással Steiner Kristóftól

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Nosalty
Fokhagymával tűzdelt padlizsán-steak borsmártással Steiner Kristóftól
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 516 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 516 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 84 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.8 g

Zsír

  • Összesen
    29.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1070.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    214 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    416 mg
  • Nátrium
    325 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.1 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    481 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    326 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    930 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    306 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    242 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    149 micro
Összesen 516 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.8 g

Zsír

  • Összesen
    29.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1070.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    214 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    416 mg
  • Nátrium
    325 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    55.1 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    481 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    326 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    42 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    930 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    306 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    242 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    149 micro
Összesen 516 kcal
  • 3% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    174.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    53 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    152 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    50 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    39 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 84 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sütőt 200 fokra melegítem, a padli héján lukakat ejtek egy kis késsel, és a felezett fokhagymagerezdeket betömködöm - sütő hiányában tűzforró, száraz serpenyőben vagy alufóliával lefedve is készülhet.
  2. Hétpercenként forgatva rajta egyet mindenhol feketére égetem - a belseje ilyenkor még krémes és puha, a fokhagymák pedig szinte beleolvadnak a padlizsán húsába.
  3. Amíg kezelhető hőmérsékletűre hűl, kikeverem a marinádot - a szójaszósszal, sziruppal, sóval, borssal, a füstölt paprikával és 1 evőkanál olvasztott növényi zsiradékkal. Jelzem, az őrölt kömény sem áll rosszul neki.
  4. Miután meghámoztam a padlizsánt, ügyelve, hogy egyben maradjon, alaposan megfürdetem a marinádban. Amíg szívja magába az ízeket, elkészítem a borsmártást.
  5. Száraz, forró serpenyőben kissé megpirítok egy jó kiskanálnyi borsot, sózom, belepréselek egy gerezd fokhagymát, majd rászórom a sörélesztőpelyhet - ezt Zsuzsmó barátnémtől tanultam, csók neki -, és mielőtt megégne, rázuttyantom a margarint is, majd ha felolvadt, és már kissé megpirította a fokhagymát, felöntöm a növényt tejjel, és állandó kevergetés mellett kissé besűrítem. Bevallom, én őt is meg szoktam kínálni egy csepp juharsziruppal.
  6. A borsmártást egy csészébe csurgatom, majd ugyanebben, a még mindig forró serpenyőben, lapos kiszedőkanállal meglapogatva "medium rare"-re sütöm a padlizsánsteaket, mindkét oldalán.
  7. A fűszeres-aromás mártással meglocsolva tálalom - köretnek remek mellé a steak burgonya, a friss, mustáros mártással kevert zöldsaláta vagy épp a párolt bébirépa, kelbimbó és zöldbab kombó is... nem mintha magában nem volna tökéletes!
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 64
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 3179
  • Feltöltés dátuma: 2019. október 13.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Bevallom, sokszor úgy melegítem elő a sütőt, hogy még azt sem tudom, mit készítek majd - amúgy is jólesik a duruzsolása, és mire már 200 fokon izzik, biztosan kitalálom, mi legyen a menü. A legegyszerűbb választás a padlizsán - mert hamar megvan, mert az egészben sült változatból tucatnyi különféle fogás felé indulhatok el - az erdélyi zakuszkától a libanoni baba ganoushon át egészen a Kristóf Konyhája szakácskönyvben megosztott indiai "Bollywood" padlizsánig, most azonban egy egészen új irányt mutatunk padli barátunknak. Először a vadiúj YouTube műsorom konyhájában dobtam össze vendégeimnek, és úgy rákattantunk mind, hogy elhatároztam, közkinccsé teszem a receptet, a #NövényiHétfő előtt tisztelegve.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek